Pactes postelectorals

El programa electoral més semblant al de Barcelona en Comú és el d’Esquerra Republicana

Barcelona en Comú coincideix en 34 punts del programa electoral amb ERC, mentre que només concorda en 13 amb el PSC i en 6 amb el que presentava Manuel Valls.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Després de la victòria d’ERC a la ciutat de Barcelona i que l’alcaldable de Barcelona en Comú, Ada Colau, reivindiqués durant la campanya del 26-M que “amb Albert Rivera no i amb Manuel Valls tampoc", la investidura de Colau amb els vots del PSC i BCN Canvi-C’s sembla més possible que mai. També, gràcies a la ratificació del plenari del partit que, gairebé per unanimitat, han aprovat que es presenti al ple d’investidura del 15 de juny.

Avui, Colau és més a prop de fer-se amb l’alcaldia de la capital catalana que cap altre candidat. Per aconseguir-ho pot donar l’esquena a Esquerra Republicana, pactar la governabilitat amb el socialista Jaume Collboni i acceptar els vots favorables de Manuel Valls, fet que sembla ben enfilat. No obstant, en termes de programa electoral, amb qui tenen  més punts de coincidència els comuns? Amb ERC, amb el PSC o amb la candidatura de Manuel Valls? Fem un cop d’ull a les propostes més importants incloses als programes electorals dels quatre partits en relació amb els grans temes que afecten la capital catalana.

Més enllà de l’eix nacional, un dels afers cabdals de la ciutat de Barcelona és l’habitatge. Així doncs, ERC i BComú expressen que urgeix regular els preus del lloguer. En aquest sentit, el candidat republicà precisa que, si arriba a fer-se amb la vara de comandament municipal, regularitzarà el lloguer per mitjà del codi civil català per tal d’allargar els contractes de 6 a 10 anys. A més a més, tant Barcelona en Comú com ERC també plantegen trobar ús als pisos buits. En aquest sentit, Colau afegeix la proposta de penalitzar els propietaris de pisos que  romanguin més de dos anys inhabitats. Per la seva banda, ERC també hi suma la determinació d’impulsar la recaptació del 50% dels habitatges desocupats, tal com indica la llei d’hisendes municipals. En aquesta línia, republicans i comuns comparteixen que escau destinar el 30% del parc privat a immoble públic. A més, les dues formacions esquerranes i sobiranistes pretenen eliminar els desnonaments amb data oberta.

En canvi, els socialistes promulguen una subvenció reemborsable per als més vulnerables acompanyat d’un pla de guia laboral. Jaume Collboni també ressalta la modificació de llei impulsada per l’executiu de Pedro Sánchez per modificar la llei d’arrendaments urbans i posa en valor la proposta de crear àtics de lloguer per a joves, fruit de la rehabilitació d’edificis en males condicions. Pel seu compte, BCN Canvi-C’s , candidatura encapçalada per Manuel Valls, entén la nova construcció d’habitatge privat com una oportunitat per generar oferta i de retruc, abaratir. Tot seguit, per pal·liar la falta de terreny públic, BComú i PSC aposten per la transformació de baixos de botigues comercials en desús en habitatge de lloguer social.

Els pisos turístics representen una de les problemàtiques més grans de la ciutat de Barcelona. Per posar-hi remei, els comuns afirmen que cal sancionar els infractors i registrar via l’impost IBI l’ús turístic dels immobles, com també defensen els republicans. Contràriament, el PSC creu que és més adient castigar amb contundència els qui vulnerin la llei  i fomentar la convivència entre els turistes i la ciutadania. El pla de Manuel Valls és incrementar la pena pels qui violin la llei.

En l’àmbit de l’educació, els tres partits d’esquerres amb representació al consistori afirmen que és convenient erradicar la segregació escolar. Però Colau i Maragall coincideixen en la necessitat d'engegar oficines municipals d’escolarització per estimular l’equitativitat segons condicions econòmiques, racials... El PSC posa èmfasi en la necessitat de reduir el nombre d’alumnes per aula. BCN Canvi-C’s no en fa referència. Pel que fa a les escoles bressol, els socialistes assenyalen que universalitzar-les garantirà que cap infant quedi desemparat. El grup municipal de Barcelona en Comú anuncia que esperen inaugurar nou escoles més. Els d’Oriol Junqueras també volen ampliar l’oferta de llars d’infants. L’exprimer ministre francès proposa, en canvi, subvencionar les famílies desafavorides que es vegin obligades a optar per l’escola bressol privada.

La seguretat és un tema que ha guanyat força en l’agenda política barcelonina, sobretot, per part del cap de llista  de BCN Canvi-C’s. En aquest sentit, les quatre formacions convenen que cal reforçar el nombre d’agents del cos municipal de la Guàrdia Urbana. El partit de Valls promet augmentar-lo en 1.500 efectius i el PSC en 1.000.  A més, BCN Canvi-Cs, el PSC i Barcelona en Comú demanen més mossos d’esquadra. Cal destacar que només ERC i Barcelona en Comú se centren en el cos de Bombers per incrementar la presència de dones. I respecte a la proliferació de narcopisos que la ciutat ha patit en els últims temps, els comuns volen donar continuïtat a la tasca de la Guàrdia Urbana, però ERC proposa crear un equip específic d’investigació. Els de Collboni sostenen que la clau de volta és la creació d’un equip policial dedicat només a aquest aspecte. BCN Canvi-Cs entén que el pal de paller és la "disciplina urbanística” i la coordinació policial.

Més qüestions

Una qüestió que Ada Colau ha tractat d’impulsar, però que, de moment, no ha reeixit, és la remunicipalització de l’aigua. Si decidís treballar en aquesta direcció, trobaria en els republicans un aliat. Ni PSC ni BCN Canvi-C’s parlen d’avançar cap a la regulació pública del subministrament de l’aigua que, a dia d’avui, executa l’empresa Agbar amb el suport del consistori barceloní.

Un punt de desacord entre BComú, PSC i Valls té a  veure amb la prostitució. La força “transformadora” pretén  dotar les persones que l’exerceixen de condicions laborals adients. Altrament, PSC i BCN Canvi-C’s es posicionen a favor d’acabar amb l’exercici de la prostitució. ERC no aclareix quina és la seva postura en aquest sentit.

Quant a les superilles, controvertida iniciativa del govern del "canvi" que consisteix a establir zones restringides al tràfic, socialistes i taronges s’hi oposen, mentre que els republicans no tenen, de moment, el parer definit. En matèria d’urbanisme existeix un altre nexe d’unió entre Colau i Maragall: la voluntat d’acostar la ciutat al Besòs i connectar-la amb els districtes que envolten Collserola. No obstant, Colau i Collboni remarquen el Pla de Barris com a instrument útil per incrementar les ajudes als més desafavorits. Un nou projecte que també ofereix BCN Canvi-C’s.

El tema que porta de corcoll als govern municipals, sense distinció de color polític i mandat rere mandat, és el de l’administració dels impostos recaptats pel turisme. ERC, PSC i Comuns defensen augmentar la recaptació de la taxa turística, però la formació de l’exministre francès no dilucida quina és la postura.

En referència al pla d’actuació feminista, ERC, BComú i el PSC detallen als programes electorals com abordar la violència masclista i afavorir la igualtat de gènere, però tan sols ERC i els comuns alerten que s’han d’afegir clàusules de gènere a la contractació pública. Convé ressaltar que el cap de files socialista posa èmfasi a esbotzar la diferència salarial i afermar els serveis d’atenció a les dones. Per acabar amb la xacra masclista, BCN Canvi-C’s adopta un pla integral contra la violència masclista.

Com es pot apreciar, són diversos els punts on només convergeixen BComú i ERC. Un d’ells és l’empadronament d’immigrants. Filant prim, els comuns advoquen per la configuració d’un punt de suport per sincronitzar les organitzacions dedicades a l’acollida de refugiats. I ERC, a més, suggereix crear un circuit d’acollida, acomodació i accés a la ciutadania que garanteixi igualtat d’oportunitats. Tanmateix, els socialistes presenten mesures centrades en els serveis d’atenció per a la integració, programes de coneixement de l’idioma i de foment de l’ocupació de les persones migrades. El pla de Manuel Valls preveu gestionar l’arribada de nouvinguts amb “responsabilitat” per evitar “l’efecte crida”. Per BCN Canvi-Cs és fonamental la integració d’una carta de drets i deures als migrants. Per altre costat, Valls, en campanya, manifestà reiteradament que pensava acabar amb el fenomen del manters en només 90 dies, però no explicitava què pretenia fer amb els individus que s’encarregaven de l’ofici de venda ambulant. Per donar resposta a la incògnita que no respon Valls, Comuns, republicans i socialistes s’uneixen en la necessitat de resituar els manters en altres ocupacions protegides per la llei.

Pel que fa a la mobilitat, després que la Generalitat de Catalunya hagi regulat la contractació dels VTC amb quinze minuts d’antelació,  ERC i Barcelona en Comú consideren que és essencial decretar un reglament que vetlli pel compliment de les condicions d’explotació dels taxis i dels VTC. La llista de BCN Canvi-C’s, al contrari, defensa un pla que empari la competitivitat del sector i el PSC no planteja cap alternativa. Sobre el controvertit tema d’unir el tramvia per la Diagonal, ERC, BComú i PSC coincideixen a enllaçar-lo, però BCN Canvi-C’s, hi divergeix.

Encara en aquest àmbit del transport, ERC, BComú i BCN Canvi-Cs aposten per reduir l’aparcament gratuït per afavorir el consum de transport públic i reduir el privat. Els republicans i els comuns també coincideixen en la configuració de trams de calçada on la màxima velocitat sigui 30 km/h per beneficiar la cohabitació del cotxe i la bicicleta. Sobre aquest últim punt, el PSC indica que cal repensar els carrils bici segregats perquè entenen que n’hi ha que tenen poc ús i dificulten la circulació.

En l’únic aspecte que conflueixen les quatre formacions és en la necessitat de reformular un nou model de zoològic i en la prioritat que donen al fet de fer front el canvi climàtic. Però només ERC i BComú es recolzen en l’organisme creat per Colau en l’últim mandat, Barcelona Energia, per reduir les emissions de gasos contaminants.

Malgrat les coincidències en els programes electorals, sembla que els pactes s'elaboraran sense tenir en compte aquestes similituds, si bé encara hi poden haver sorpreses fins el dia 15.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.