Consell Insular de Formentera

La sorpresa a Formentera crea un nou escenari polític

Les eleccions al Consell Insular de Formentera han creat un nou escenari polític a l'illa, amb Gent per Formentera amb menys suports que fa 4 anys i amb el PSIB-PSOE amb molts més vots que aleshores. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Gent per Formentera (GxF) ha guanyat les eleccions a la més petita de les Illes. No hi ha dubte, d’això. Però ho ha fet amb molt menys suport de què tothom preveia. La formació formenterera ha fet una crida pública a forjar amb el PSIB-PSOE un govern del Consell Insular “d’esquerres perquè no s’entendria” quelcom diferent, tal i com assegurà en un comunicat públic el partit després que així ho aprovés la seva assemblea. La proposta podria entendre’s com a sobrera, des de fora de l’illa. Tanmateix no ho és. Perquè la confluència de dretes, que es presentà sota les sigles Sa Unió –formada pel PP, un grup local anomenat Compromís i grups socials dretans independents- va oferir públicament al PSOE un acord “per evitar que governi Gent per Formentera”, adduint que el “càstig” rebut per aquesta formació a les urnes justificava el pacte alternatiu.

No és probable que el desig de Sa Unió es converteixi en realitat i, a més, té tota la pinta de ser la típica oferta enverinada per intentar crear problemes entre els potencials socis –socialistes i GxF. Però se li ha de reconèixer que deixa en evidència la nova situació política que les eleccions del 26 de maig han generat a l’illa.

Sorprenents resultats

L’únic diputat en joc a l’illa ha estat, com ja ho era, per Gent per Formentera. Sílvia Tur reedita així el càrrec. I també, com el 2015, aquesta formació ha fet aliança preelectoral amb el PSOE. Tanmateix, a diferència d’aleshores, enguany Tur no farà part del grup parlamentari socialista. Quelcom que palesa que les relacions amb els socialistes no han estat del tot bones, els últims quatre anys. És per aquest costat que s’ha d’entendre la oferta que Sa Unió ha fet al PSOE. Una manera, en fi, d’intentar eixamplar l’escletxa entre les dues formacions.

El mar de fons entre PSIB i GxF s’ha palesat també en la gestió feta durant els últims quatre anys al Consell de Formentera. Una institució que existeix des de la reforma de l’Estatut de 2007 i que és formada pels mateixos membres de l’únic municipi de l’illa, Sant Francesc Xavier. No és que hi hagi hagut grans polèmiques, però sí diferències que, sobretot a l’hora d’establir les respectives estratègies electorals, han xocat.

Així i tot, pareixia que Gent per Formentera sortia amb un enorme avantatge sobre els socialistes. I, en conseqüència, els insularistes no tenien cap dubte que renovarien l’àmplia majoria en el Consell de la qual gaudien des de 2015. Llavors es feren amb el 49,7% dels vots i nou –sobre 15- escons, mentre que el PSOE es quedà únicament amb el 14,8% i 2 escons. El PP sumava el 28% i quatre membres al Consell.

Amb aquest coixí, GxF s'enfilava cap a les eleccions del passat 26 de maig amb plena confiança en la victòria. Però vet aquí que entre l’allau de vot en clau espanyola cap al PSIB i l’aposta per marcar perfil propi a l’illa de la delegació insular dels socialistes el resultat ha estat sorprenent. GxF ha baixat fins al 35,6% dels sufragis, pràcticament 14 punts percentuals menys que fa quatre anys, mentre que el PSOE s’ha enlairat fins el 27 %, més de 12 punts per sobre del resultat de 2015. El que permet deduir que hi ha hagut una clara transferència de vot entre una formació i una altra. Per suposat l’esquerra manté el predomini absolut: el 64,5% del vot fa quatre anys i ara gairebé el 63%. I amb escons també: els 6 de GxF (9 el 2015) i 5 del PSIB (2) sumen 11 sobre els 17 que té la institució; la resta són els de Sa Unió dretana. No obstant, és obvi que quelcom s’ha mogut. I molt.

I aquest quelcom és la correlació de forces, és clar, entre els dos partits d’esquerra. És el que, en el fons, ha deixat en evidència la proposta de la dreta local de pacte amb els socialistes: que GxF ha perdut la majoria absoluta que tenia i que existeix una teòrica majoria alternativa a l’hora de fer el govern insular.

A pesar que l’aritmètica del Consell Insular de Formentera permetria al PSOE jugar a una geometria política variable, no pareix molt probable que així passi finalment. Els socialistes confien en arribar a un pacte amb GxF, però, això sí, són conscients de la força en escons que han atresorat i, per tant, la seva posició negociadora, serà molt diferent a la que fou fa quatre anys.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.