Resultats definitius

L'esquerra recupera Vila Eivissa en el recompte oficial

El PSOE ja havia alertat de les irregularitats que havia detectat en els resultats de Vila d'Eivissa oferts pel sistema informàtic del Ministeri de l'Interior a la nit del 26 de maig, i ara el recompte oficial de la Junta Electoral li ha donat la raó: no ha perdut l'alcaldia sinó que la tindrà si pacta amb Podem. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els interventors del PSOE detectaren discrepàncies en el recompte d’onze meses electorals a Vila d’Eivissa, el passat 26 de maig a la nit. Entre el recompte que feien, amb les actes a la mà, i el que assegurava el sistema informàtic del Ministeri de l’Interior que avançava els resultats, hi havia una diferència de vots que suposava posar en dubte la victòria conservadora. Ho posaren en coneixement del partit a l’illa, el qual ho transmeté a la seu central balear, a Palma, i aquesta envià la incidència a Madrid, explicant que el volum de vots podria alterar el resultat i donar la batllia al PSIB. A Ferraz s’ho van prendre molt seriosament i desplaçaren cap a les Illes dos membres de l’assessoria jurídica per ser presents en el moment del recompte oficial. Les dades en poder del Partit Socialista augurava que l’errada –mecànica, a l’hora de traslladar les actes al sistema informàtic que donava l’avançament de dades durant la nit electoral- era decisiva perquè, segons la secretaria d’organització del PSOE eivissenc, Patricia Abascal, podria atorgar finalment al seu partit tres escons més i estar així en disposició, si pactés amb Podem, de tenir l’alcaldia.

Recompte

El recompte oficial no deixà escletxa pel dubte. El PSOE tenia raó. El PP passava dels 7 escons a 8, els socialistes de 6 a 9, Ciutadans i Podem quedaven tal i com estaven, amb 1 cada un, i el PI i Vox perdien l’únic regidor que respectivament havien assolir. Així les coses l’esquerra suma ara 11 escons o, el que és el mateix, majoria absoluta sobre els 21 membres de l’Ajuntament de Vila d’Eivissa.   

Així que Rafael Ruiz, batlle durant els últims quatre anys, tornarà ser investit a ben segur com a primera autoritat municipal de Vila. Qui pensava que el substituiria, el cap de llista del PP, José Vicente Marí Bosó, s’haurà de conformar amb ser el cap de l’oposició. Val a dir que Marí Bosó va encaixar amb notable elegància i savoir faire la mala notícia. “Ara mateix he parlat amb Rafa Ruiz per felicitar-lo pel resultat”, va explicar als periodistes just després de conèixer la mala notícia que li donava el recompte oficial. “Ja vaig dir que nosaltres estaríem allà on els ciutadans volguessin, tant si era al govern (municipal) o a la seva oposició, i han volgut que estiguem a l’oposició, i així ho farem els pròxims quatre anys”. Això sí, tirant d’ironia fina va “felicitat” els “artistes” que feren l’avançament informàtic dels resultats.

Que s’hagi capgirat el resultat a Vila dona al PSOE una plaça força important. Cal tenir present que el Consell d’Eivissa quedarà en mans de la dreta (PP i Ciutadans) i si, a més, també la capital de l’illa fos conservadora, els socialistes quedarien molt arraconats a la Pitiüsa major. Ara almenys el seu valor més sòlid a l’illa, el batlle Rafa Ruiz, revalida el càrrec i a la pràctica es pot convertir –amb el decidit ajut de la central del PSIB i del Govern de Francina Armengol- en un contrapès davant de la institució insular governada per la coalició entre populars i taronges.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.