26M

Barcala acarona un pacte a l'andalusa a Alacant

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La dreta mantindrà el poder a Alacant. Així ho han decidit els electors i electores que aquest 26M acudiren a les urnes. El bloc de l’esquerra es queda molt per darrere del bloc de la dreta, degut sobretot als fluixos resultats de Compromís i Podem (Guanyar Alacant) i a un PSPV que esperava ser el partit més votat i no ho ha aconseguit, en benefici del PP, que l’ha superat per 2.300 vots. Mentre que PSPV, Compromís i Podem sumen 58.440 vots i 13 regidories, PP, Ciutadans i Vox apleguen als 70.309 vots i 16 regidories. La majoria se situa en 15, tot just el nombre de regidors que van sumar fa quatre anys les tres forces progressistes. A primera vista, per tant, Luis Barcala, actual alcalde, té el camí expedit per tornar a ostentar la vara de comandament. D’aquesta manera, Alacant es converteix en la principal ciutat governada pels populars al País Valencià.

La fita de l’actual alcalde és força notable. En un context de tènue consolidació de l’esquerra, Barcala ha aconseguit millorar els resultat de la seua formació: suma 1.000 vots als 38.490 recollits ara fa quatre anys per l’anterior alcaldable Asunción Sánchez Zaplana, i aconsegueix un escó més per al seu partit, que ara en tindrà nou. En total, obté el 29,3% del vot. A més, Barcala supera de forma molt notable els resultats electorals del passat 28A. Aleshores, en la ciutat d’Alacant, la formació de la gavina va collir 33.462 paperetes, és a dir, 6.000 menys que en aquesta ocasió.

Amb tot, però, el PP haurà de buscar el suport de Ciutadans. Els taronges, amb el 16,5% del vot, pateixen un retrocés notable. La formació taronja perd un regidor (passa de sis a cinc) i s’ha erosionat de forma molt notable. Respecte de les darreres eleccions s’ha deixat 6.000 vots. Siga com siga, Barcala es veurà obligat a negociar amb Mari Carmen Sánchez, que en la segona part de la passada legislatura, va exercir de síndica a les Corts Valencianes. Diumenge a la nit, en la seua al·locució davant uns militants exultants, Barcala va anunciar que “oferirà única i exclusivament l’oportunitat de governar amb el PP a Ciutadans”. En l’actualitat el popular, que va arribar a l’alcaldia després d’una rocambolesca jugada que va acabar amb el govern de coalició entre PSOE, Compromís i Guanyar -coalició que dominava Esquerra Unida-, governa en solitari, a pesar d’haver oferit a Ciutadans la possibilitat d’incorporar-se al govern. “Espero que en aquesta ocasió assumisquen la seua responsabilitat. Ells van dir que estaven preparats. Altrament, l’única oportunitat passa per governar en solitari”, va dir diumenge a la nit Barcala. Vox, amb dos regidors, podrà votar la investidura de Barcala, però el PP no depèn directament d’ells: l’esquerra no suma regidors com per promoure una alternativa i Barcala podria ser investit pel fet de ser el més votat. Serà interessant, en tot cas, observar el paper dels ultradretans, que són nous a l’Ajuntament d’Alacant.

La victòria del bloc de la dreta deixa descol·locada a l’esquerra alacantina. El colp és dur per al PSPV-PSOE. L’aparell del partit havia situat Francesc Sanguino, director del Teatre Principal d’Alacant i un home de fora del partit, per disputar-li l’alcaldia a la dreta. La jugada, arriscada, tanmateix, no ha eixit bé, a pesar que el resultat dels socialistes és notable: ha passat de sis a nou regidors, i obté el 27,6% dels vots, molt prop del 29,3% assolit pel PP. Els socialistes han aconseguit 37.174 vots, 7.000 vots més que en les eleccions de 2015, any en què van obtenir el pitjor resultat de la seua història i, paradoxalment, van recuperar l’alcaldia després de vint anys.

La forta davallada de Podem i la més tènue de Compromís ha llastrat l’esquerra. La formació morada, que el 2015 va aconseguir -amb la marca Guanyar Alacant- sis regidors n’ha aconseguit només dos en aquesta ocasió, presentant-se en coalició amb Esquerra Unida, si bé ara sent els morats els hegemònics de la llista, tot just al revès que fa quatre anys. Per la seua banda Compromís passa de tres a dos regidors i amb 9.042 paperetes en perd 3.500 respecte de quatre anys abans. Natxo Bellido, vicealcalde amb el tripartit, continuarà a l’oposició, si bé ha assolit mantenir la coalició amb representació a Alacant, un fet que es va donar per primera vegada el 2015 i que enguany hi havia possibilitats que no es repetira.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.