Premsa del món

Atenció internacional sobre els parlamentaris catalans presos

Nombroses capçaleres del món destaquen la presa de possessió com a diputats i senador dels cinc independentistes catalans que estan en presó preventiva i que són jutjats pel Tribunal Suprem espanyol. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’Agence France-Press, la més antiga del món, que serveix a nombrosos mitjans de comunicació francesos i internacionals, repartia aquest dimarts entre els seus abonats la informació sobre la constitució de les Corts espanyoles. “Cinc independentistes catalans, electes a les últimes legislatives, han sortit temporalment de la presó aquest dimarts per acudir com a nous parlamentaris a les sessions constituents del Congrés i el Senat espanyols. Aquests quatre diputats i el senador elegits a les eleccions del 28 d’abril podrien veure com, tanmateix, les dues cambres decideixen la suspensió dels seus càrrecs, ja que estan essent jutjats per l’intent de secessió de Catalunya el 2017. ‘La suspensió és òbvia’, ha dit Carmen Calvo, número dos del govern del socialista Pedro Sánchez, que guanyà els comicis tot i no obtenir la majoria absoluta”. Segueix explicant el mitjà que “la seva presència (dels parlamentaris presos electes) eclipsà l’elecció de dos catalans, Meritxell Batet i Manuel Cruz, ambdós socialistes, per presidir les dues cambres parlamentàries, quelcom insòlit a la història d’Espanya”. Destaca l’agència francesa que “Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva” empraren “fórmules evasives” per “prometre la Constitució que suposadament havien violat” i que “inclogueren crides a la llibertat” que foren “contestades per crits i cops sobre els escons dels diputats contrari a l’independentisme, especialment els de Vox”. El diari recull la fórmula que emprà Junqueras: “des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal, sí que promet”, una promesa que fou “quasi silenciada pel soroll de l’oposició”.

També l’agència France-Press ofereix als seus lectors una entrevista aquest 21 de maig a Oriol Junqueras, “el principal acusat en el judici en curs contra dotze ex líders separatistes”. En la breu interviu, el periodista demana a Junqueras què significa per a ell jurar com a diputat del Congrés espanyol: “Que el fet que som presos polítics és una gran anomalia, perquè el motiu, organitzar un referèndum, és a dir posar urnes i votar, és l’única acusació; les urnes ens donaren la veu i derrotàrem la repressió a través de la votació”, contesta. Assegura, així mateix, que “no donarem els nostres vots a Pedro Sánchez”, si bé pensa que “la victòria dels independentistes” a les eleccions generals a Catalunya “l’obliga a asseure a la taula per dialogar”. Assevera que “si no hi ha diàleg no hi ha res a discutir sobre la investidura”, i que “és obvi que no renunciarem a la independència ni al dret d’autodeterminació”, però que això no implica no poder negociar “sense línies roges”. Es mostra preocupat “per la informació que a Pedro Sánchez li agradaria aprofitar l’alteració de la majoria que podria causar la suspensió” dels diputats independentistes processats: “això seria un atac a la democràcia”. Respecte a la seva candidatura al Parlament Europeu, Junqueras explica que “no hi ha més poderosa imatge que la d’un pres polític fora de la presó gràcies als vots”, i que vol “poder prendre el mandat com a diputat” europeu. “Això seria fer veure que hi ha presos polítics a Espanya i seria la millor manera d’internacionalitzar el conflicte, estic convençut que el Parlament Europeu no deixarà a ningú al marge i que exerciré el meu mandat com a diputat; Europa no pot mirar cap a una altra banda quan la democràcia està en joc”.  

Le Figaro, el diari més antic de França, fundat el 1826, explica que “aquest dilluns i dimarts els presos preventius catalans separatistes elegits a les últimes eleccions legislatives han sortit de la presó temporalment” per recollir primer les actes i l’endemà participar “a l’acte inaugural del Parlament” i “prestar jurament” com a “diputats i senador”. Així mateix, el rotatiu francès adverteix els lectors que “tanmateix les dues cambres hauran de decidir si (els diputats empresonats) han de ser suspesos del seu càrrec fins el veredicte del Tribunal Suprem que els jutja des de febrer pel seu paper en l’intent de secessió de Catalunya a l’octubre de 2017. Aquests acusats han estat en presó preventiva més d’un any. Entre els presos hi ha el vicepresident català Oriol Junqueras, d’Esquerra Republicana de Catalunya, el principal acusat en el judici; Raül Romeva, ex cap d’Afers Exteriors (de la Generalitat) i Jordi Sànchez, Jordi Turul i Josep Rull, membres de l’altre important partit independentista, Junts per Catalunya, de l’expresident català Carles Puigdemont”.

Euronews destaca que “els quatre diputats i un senador independentistes arribaren” al Congrés i Senat “en vehicles de la Guàrdia Civil”, en una sortida “per raons administratives durant les quals no tenien dret a fer declaracions a la premsa”. El canal europeu de notícies posa èmfasi en el fet que “Oriol Junqueras, exvicepresident català, és el principal encausat en el judici que se celebra des del febrer per determinar el paper de diversos (dirigents) separatistes en l’intent de secessió de Catalunya de 2017”. Explica que “ha estat sota custòdia més d’un any” i ha obtingut l’acta de diputat “després de ser elegit” a les eleccions generals en la seva qualitat de “líder del partit d’Esquerra Republicana”. Segueix narrant que després “de la sessió inaugural del Parlament i de prestar jurament, les dues cambres hauran de decidir si (els diputats processats) han de ser suspesos dels seus càrrecs fins el veredicte de la Cort Suprema”.

L’Independent, editat a Perpinyà, recull també l’arribada dels cinc parlamentaris empresonats al Congrés i Senat per recollir les actes i per participar en la constitució de les cambres. Després d’explicar qui són i contextualitzar la seva situació processal, el diari analitza que “una vegada que tornin a les seves cel·les, els cinc líders catalans hauran de decidir si demanen a altres membres del seu partit que els substitueixin o si practiquen la política de la cadira buida”. I afegeix que aquesta última opció “podria tenir importància en la votació (per la investidura de Pedro Sánchez) en un Parlament molt fragmentat”. Conclou el rotatiu dient que “no es coneix, de moment, si se’ls permetrà assistir a altres sessions parlamentàries”.

A Londres, The Times titula que “els dirigents catalans prenen possessió del càrrec però han de tornar a la presó”. A la informació destaca que “els cinc polítics separatistes encarcerats que foren elegits el mes passat (com a diputat i senador) han pogut recollir les seves credencials” i participar “en la constitució” de les Corts. “Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez van ser elegits per a la cambra baixa; Raül Romeva fou elegit membre del Senat (...) Són part dels 12 polítics catalans enjudiciats pels seus respectius papers en el referèndum d’independència i en la declaració de secessió de 2017 que foren declarats il·legals per les autoritats judicials”.

Als Estats Units, Los Angeles Times reprodueix un teletip d’Associated Press –també recollit en part per altres mitjans del país- en el qual conta als lectors que “cinc líders independentistes catalans que estan encarcerats mentre es desenvolupa el judici per l’intent de secessió de 2017 i que resultaren elegits com a parlamentaris a les eleccions a Espanya el mes passat recolliren el dilluns les seves acreditacions” i també foren “autoritzats pel Tribunal Suprem a assistir aquest dimarts a la sessió inaugural del nou Parlament”. Segueix explicant el diari nord-americà que “el vicepresident regional de Catalunya, Oriol Junqueras”, també “es va postular per a un escó en el Parlament Europeu" i "afirmà que renunciarà al seu escó en el Parlament espanyol si n’obté un a l’europeu”. Los Angeles Times contextualitza que “l’intent de secessió de Catalunya d’ara fa dos anys va enfonsar Espanya en la pitjor crisi política en dècades. Els 7,5 milions d’habitants de la regió nord-oriental (Catalunya) estan dividits sobre el tema, segons les enquestes d’opinió”.  

La mateixa agència nord-americana, Associated Press, nodreix The Washington Post amb la informació sobre la constitució del Congrés i Senat espanyols: “un Parlament espanyol fragmentat s’ha reunit per primer cop aquest dimarts (...), incloent per primera vegada als polítics catalans alliberats de la presó preventiva per a la ocasió (...) El Tribunal Suprem els ha permès assistir a les sessions d’obertura” de les dues cambres, “però és probable que els òrgans de govern” del Congrés i Senat “no els permetin assistir a futures reunions”.

A Moscou, el canal de notícies RT (Russia Today), propietat de la Federació Russa, destaca de la jornada d’aquest dimarts al Congrés dels Diputats espanyol titulant que “El ‘Valle-Inclán socialista” ha estat “l’inesperat protagonista de la jornada", i en la peculiar peça informa explica que “Agustín Javier Zamarrón, diputat de més edat de la Cambra, ha cridat l’atenció per la seva semblança amb l’escriptor modernista espanyol”. A banda de l’anècdota, també narra com l’arribada al Congrés i Senat dels cinc parlamentaris “en presó preventiva” per “recollir les actes” respectives el dilluns i per participar “en l’acte de constitució de les cambres” aquest dimarts ha generat "gran expectació". Destaca que Oriol Junqueras hagi dit “a través de la xarxa social Twitter que ‘els vostres vots ens han fet lliures. I el diumenge (dia 26 de maig) ens faran lliures a Europa’, referint-se així als pròxims comicis europeus que se celebraran el diumenge dia 26 de maig” i als quals “es presenta” per ser eurodiputat. RT destaca així mateix que “la resta de presos electes també han volgut manifestar-se a les xarxes, com ha estat el cas de Jordi Sànchez, que ha dit que ‘comencem una nova etapa en la que persistirem en la nostra lluita’”. Contextualitza que “els quatre diputats i el senador, juntament amb altres set líders independentistes catalans, es troben en presó preventiva des de fa un any i mig. Des de febrer s’està desenvolupant la fase oral del judici en el qual tots han declarat i en la que s’està escoltant a més de 500 testimonis”.

A Argentina, el diari Clarín, editat a Buenos Aires, posa l’èmfasi en “la gran expectació mediàtica i política” que ha generat “que cinc dirigents catalans que són jutjats per l’intent independentista de 2017” s’hagin “acreditat” i pres possessió dels seus escons en el Congrés i el Senat espanyols “després de ser elegits en els comicis del 28 d’abril passat: quatre diputats i un senador”. Recorda que “hauran de tornar” a presidi on “compleixen presó preventiva” des de “fa un any i mig” a l’espera de la sentència del Tribunal Suprem “pel procés inconstitucional per a la independència unilateral de la regió de Catalunya, organitzat per les autoritats catalanes el setembre i octubre de 2017”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.