Constitució Congrés

Els cinc presos electes recullen les actes de Diputats i Senadors

El secretisme del Suprem i el Congrés amb el trasllat dels presos converteix l'acte en un espectacle mediàtic.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les tàctiques del Suprem i el Congrés per ocultar els detalls del trasllat dels cinc presos catalans i la recollida de les actes de diputats i senadors ha convertit aquest acte en un circ mediàtic amb poques imatges i moltes incògnites. Demà a les 10 del matí tots cinc seran un altre cop en la sessió inaugural del Congrés i el Senat.

 

Han arribat al Congrés per la porta del pàrquing menys custodiada (zero policies a la vista) i gens vigilada pels mitjans de comunicació: la que està davant de la porta dels lleons, sota l’Hotel Palace, que també té un accés subterrani a la Cambra Baixa.

Teòricament els quatre presoners elegits diputats -Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez-, com el senador electe Raül Romeva, han estat traslladats emmanillats. Però no existeixen proves gràfiques o testimonials que hagen confirmat aquest punt. A la marxa de Romeva del Senat, el ja senador no portava les manilles, segons ha explicat en directe un periodista de RAC1.

 

Els quatre diputats catalans presoners a Soto del Real signen les seves actes de Diputat a la Sala Argüelles del Congrés. D'esquerra a dreta: Jordi Turull, Jordi Sánchez, Josep Rull i Oriol Junqueras // EFE

Els periodistes tampoc han pogut entrar al Congrés amb telèfons mòbils i els mitjans han hagut de retransmetre el senyal, clarament editat, del mateix Congrés. Gràcies a aquestes imatges s’ha pogut veure com signaven les seves actes a la sala Argüelles d’aquesta Cambra els diputats Oriol Junqueras, acompanyat de Gabriel Rufián (ERC); Jordi Sànchez, saludat per Laura Borràs; Jordi Turull, amb la també diputada Míriam Nogueras, i Josep Rull.

Cap declaració pública i quatre paraules amb els seus companys de grup, a banda d’algun missatge des del Twitter. És tot el que han pogut fer els quatre diputats.

Oriol Junqueras i Gabriel Rufián se saluden efusivament en l'acte de recollida d'acta de diputat del primer // EFE

Tot i això, el temps dels quatre diputats ha estat més dil·latat que el del senador Romeva, la visita del qual al Senat ha durat menys de mitja hora i el seu temps a la sala Campoamor on ha signat l’acta de representant en aquesta cambra, menys de 7 minuts.

Les escasses imatges que s’han difós de Raül Romeva han estat captades furtivament en els passadissos del Senat. La seva condició de presoner l’ha privat de rebre tres eines que rep cada senador o senadora: un telèfon mòbil -que no li seria permès d’entrar a Soto del Real-; una targeta del pàrquing del Senat -que tampoc podrà fer servir- i una targeta per l’AVE Madrid-Barcelona.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.