Campanya electoral

La participació definirà el color del Govern balear

L'última enquesa feta i publicada a les Illes augura la victòria de l'esquerra però adverteix també del risc que suposa l'abstenció dels votants -sobretot- del PSOE, i del mateix perill adverteix el "tracking" intern dels socialistes. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Govern balear es decidirà per la participació. Així ho indica la tercera enquesta feta a les Illes. La primera fou la del CIS (Centre d’Investigacions Sociològiques) el 9 de maig, que augurà la majoria d’esquerres i que el PSIB seria la primera força de les Illes per primera vegada en unes eleccions al Parlament. La segona va ser la d’El Mundo, el dia 16 d’aquest mes, que també avançava la probable victòria progressista i que el socialistes seran la primera força. I la tercera va ser publicada aquest passat cap de setmana pel diari Última Hora, de Palma, el.laborada pel prestigiós IBES (Instituto Balear de Estudios Sociales), que és el mateix centre demoscòpic que fa quatre anys, just una setmana abans de les eleccions, anuncià que el PP -que havia obtingut el 2011 35 diputats – patiria una brutal caiguda fins el 20 escons, un auguri que els dirigents conservadors intentaren ridiculitzar dient que era «impossible» i que les urnes ratificaren fil per randa.

Ara l’IBES considera que Francina Armengol ho té molt bé per revalidar la presidència del Govern. En síntesi, l’estudi demoscòpic assegura que el PSIB pujarà a costa de Podem i, sobretot, de Més per Mallorca i Més per Menorca. Que el PP s’enfonsarà, cosa que beneficiarà a Ciutadans, que multiplicarà per tres o quatre la seva actual representació – de dos diputats-, que el regionalista PI quedarà estancat i que fins i tot podria perdre un escó – sobre els tres que va assolir fa quatre anys- i que la ultradreta entrarà al Parlament.

Ara bé, l’IBES adverteix que existeix una forquilla prou ampla que en el seu extrem més favorable a l’esquerra donaria una suma – entre PSIB, Podem, Més per Mallorca, Més per Menorca i Gent per Formentera – semblant a la de 2015 – 34 escons, sobre els 59 que formen el Parlament- però que a l’extrem més perjudicial estaria en uns 30 diputats, que és la xifra màgica que dona la majoria absoluta. Però s’ha de tenir present, a més, que aplicant el marge d’error que l’enquesta confessa podria ser que les formacions progressistes baixessin dels trenta escons i, per tant, quedessin sense majoria absoluta. Aquests últim cas és el menys probable, però és possible. Si passés, aleshores seria el PI qui tendria la clau de tot. El que no preveu el sondatge és que la suma de les tres formacions de dreta – PP, Ciutadans i Vox- pugui arribar en cap cas a la majoria absoluta.

De què dependrà que l’esquerra tingui la majoria absoluta o bé hagi de pactar amb el PI, segons l’enquesta? Doncs de la participació.

Perill: l’abstenció

A les eleccions generals del passat 28 d’abril la participació es va situar en el 67,3%. Tenint en compte la dels últims tres comicis al Parlament celebrats - 2015: 58,7%, 2011: 58,8% i 2007: 59,7%- es pot augurar que el 26 de maig estarà clarament per sota del registre d’abril. Ara fa dotze anys la participació va estar més o menys en la mitjana habitual i l’esquerra hagué de pactar amb la formació Unió Mallorquina per assolir el Govern; fa vuit anys l’abstenció del vot del PSOE va condemnar tot els progressistes a l’oposició; i fa quatre anys va ser l’abstencionisme dels votants del PP el que permeté el gran èxit de l’esquerra. Enguany, si la participació està per sobre del 60% a ben segur l’esquerra en sortirà afavorida; si, pel contrari, baixa un o dos punts per sota, aleshores els progressistes hauran de pactar amb el PI.

Segons ha pogut saber aquest setmanari, el PSIB el.labora un «tracking» - renovació cada ics dies d’una part de la mostra d’una enquesta feta prèviament que, d’aquesta manera, refresca el resultat global de manera continua fins que s’ha renovat del tot- que alerta sobre el perill seriós que representa l’abstenció per al PSOE i, de rebot, per a tota l’esquerra. Segons aquestes fonts, la informació demoscòpica que maneja la direcció socialista alerta de la forta caiguda de l’activació i tensió electoral d’ençà les passades generals. Per això tots els candidats del PSIB, amb Francina Armengol al capdavant, cada dia fan crides a «mantenir la mobilització».

Podria estar en risc la presidència per a Armengol? Les fonts consultades no diuen que el «tracking» ho adverteixi. Per la seva part, l’enquesta de l’IBES assegura que no. Però ja li ha passat al PSIB perdre el poder de manera inesperada – com el 2003, per exemple- i per això cap dels seus dirigents vol donar ara res per fet i s’estimen més fer les crides a la mobilització que fan, per si un cas.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.