Congrés i Senat

Batet i Cruz o les pastanagues de Sánchez

El PSOE proposa dos catalans per presidir el Congrés dels Diputats i el Senat. Un suposat gest vers a l'independentisme que, segurament, no serà rebut com a tal per Junts per Catalunya i ERC

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Totes les bones sèries policíaques tenen una escena d'interrogatori on dos agents es reparteixen els rols de bo i de dolent amb l'objectiu d'obtenir el que es vol de l'inquirit. Quan es tracta de lidiar amb l'independentisme, el PSOE, liderat president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, és capaç d'albergar dins seu ambdues identitats.

No ha descobert la tècnica del bastó i la pastanaga, però excel·leix en la seva pràctica. Pedro Sánchez fa un govern amb dos ministres catalans (pastanaga), però un d'ells és Josep Borrell (bastó). Més recentment, proposa a Miquel Iceta com a primer president català del Senat (pastanaga), però ho fa amb nocturnitat i traïdoria, forçant un debat que desgasta l'independentisme (bastó). El mateix Iceta s'erigeix durant mesos com el marmessor del diàleg amb Esquerra Republicana i Junts per Catalunya (pastanaga), però en la darrera setmana tornar a treure a passejar un futurible 155 (bastó) i compara Catalunya amb Sarajevo (bastó).

Per cloure la setmana, i després d'anunciar que portarà el vet del Parlament a Iceta al Tribunal Constitucional (bastó), situa a dos catalans al capdavant del Congrés (pastanaga) i del Senat (pastanaga). Els escollits són la ministra en funcions Meritxell Batet per a la presidència del Congrés dels diputats i el filòsof i senador Manuel Cruz per al càrrec que havia d'ocupar Iceta.

La primera és la mà dreta de Sánchez a Catalunya. Batet va ser l'escollida per dur el ministeri de Política Territorial després de la moció de censura a Mariano Rajoy. Aquesta serà la seva quarta legislatura de diputada al Congrés que ara presidirà. Al llarg de la seva trajectòria destaca el fet que el 2013 trenqués la disciplina de vot del Grup Socialista per recolzar la petició de celebrar un referèndum sobre la qüestió catalana. Res a veure amb el seu posicionament actual. Així, en una entrevista recent a El País, exposava que els independentistes "saben perfectament que si hi ha un govern socialista, no hi haurà un referèndum d'autodeterminació".

El segon, Cruz, és conegut especialment per la seva trajectòria acadèmica: és catedràtic de Filosofia. En l'àmbit polític destaca per haver estat president i fundador de Federalistes d'Esquerres, una organització afí al PSC especialment crítica amb l'independentisme. Més endavant seria número dos de Batet a les eleccions al Congrés del 2016 i el 28 d'abril va encapçalar la candidatura dels socialistes catalans al Senat.

No són perfils especialment afins a l'independentisme, però tampoc creen un malestar excessiu. Ara bé, com els acusats a les pel·lícules, arriba un moment en què hi ha qui creu que se'ls vol fer combregar amb rodes de molí. L'independentista reconeix el tarannà diferenciat de Pedro Sánchez, sobretot si se'l compara amb Mariano Rajoy, però es nega a celebrar els gestos que el president del Govern ofereix, potser més de cara a la seva pròpia parròquia que no als partits que poden tenir la clau de la seva governabilitat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.