Municipals, Illes Balears i europees

Cinc pronòstics del CIS als Països Catalans

El CIS trau una nova enquesta en què pronostica diversos resultats electorals pròxims als Països Catalans. Quins són?

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Eleccions europees (I)

Ara Repúbliques trauria tres diputats. La coalició dominada per Esquerra Republicana, EH Bildu i BNG va concórrer per separat el 2014. ERC va aconseguir dos representants amb la candidatura l’Esquerra pel Dret a Decidir. Els pobles decideixen, liderada per EH Bildu i el partit gallec, va aconseguir un eurodiputat, per la qual cosa la suma de totes dues candidatures seria equivalent al resultat que obtindria enguany la confluència europea. Si el CIS encerta, els diputats escollits serien Oriol Junqueras, l’abertzale Pernando Barrerna i Diana Riba, d’Esquerra Republicana i dona del pres polític Oriol Junqueras.

Pel que fa a Lliures per Europa, la candidatura de Carles Puigdemont, només el president a l’exili seria escollit eurodiputat. Aquesta coalició de Junts per Catalunya i PDeCAT compta amb l’inconvenient que no té aliances fora de Catalunya, com si les té ERC amb EH Bildu.

 

Eleccions europees (II)

Quant a Compromís, que concorrerà amb Compromís per Europa amb partits nacionalistes i sobiranistes com ara Més per Mallorca, el CIS no pronostica cap diputat, tal com sí que va aconseguir el 2014. Jordi Sebastià va ser l’escollit i ara tornarà a ser el cap de llista.

 

Barcelona

La batalla per l’alcaldia continua, fonamentalment, entre Ernest Maragall (ERC) i l’actual alcaldessa, Ada Colau. Tots dos empatarien tècnicament en el percentatge de vot: els comuns assolirien el 23% i Esquerra Republicana el 22,9%. Les anteriors eleccions, els comuns van treure el 25,2% dels vots i Esquerra l’11%.

 

València

Joan Ribó podria repetir com a alcalde. Enguany, el 26,5% dels valencians del cap i casal votarien Compromís, que podria guanyar dos regidors més dels que té, passant de nou a onze. El 2015, Ribó va ser votat pel 23,28% dels valencians. Enguany necessitaria, també, del suport d’un altre partit per governar València. I segons el CIS, podria comptar amb PSPV i Unides Podem, tal com ja va fer a l’inici de la present legislatura. El PSPV milloraria el resultat actual de cinc regidors i Unides Podem es mantindria amb tres, superant així la xifra de 17 regidors que marquen la majoria absoluta al Consistori.

 

Illes Balears

Les eleccions insulars també se celebraran el proper 26 de maig i el CIS pronostica que la socialista Francina Armengol continuarà al capdavant de l’executiu. La majoria s’estableix amb 30 diputats, xifra superada seriosament el 2015, quan PSIB amb 14 escons, Podem amb 10, Més per Mallorca amb sis, Més per Menorca amb tres i Gent per Formentera amb un van assolir 34 diputats. Enguany, el PSIB milloraria resultats arribant al 25,2% dels vots, percentatge que es podria traduir amb entre 17 i 19 escons. Podem i Més per Mallorca empatarien a 7-8 escons, pel que tots tres partits sumarien, com a mínim, 31 diputats segons el pronòstic, un per damunt de la majoria absoluta. Si se suma el regionalista Proposta per les Illes, que n’obtindria entre dos i tres, aquesta majoria seria més ampla.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.