Judici 1-O

El Port, Piolín i els testimonis de l'1-O en 18 frases

Aquest dimecres han passat pel Suprem nous testimonis de l'1-O i el director del Port de Barcelona

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

GUILLEM GALCERAN

1- "Al centre on vaig votar no hi va haver cap incident
Va ser en un centre de votació de Badalona durant l'1 d'octubre. El seu testimoni va en la línia de defensa que cerca demostrar que es va votar amb normalitat a molts punts de votació.

MARGA BORRÀS

2- "Afortunadament no vam tenir visites"
Va anar a votar a la Pobla de Mafumet (Tarragonès). S'ha referit d'aquesta manera al fet que no va actuar la Guàrdia Civil.

3- "Els Mossos van fer diversos intents de pujar"
Explica que els Mossos van intentar tancar el centre en algunes ocasions, però no ho van aconseguir.

JOSEP LLUÍS TORRES

4- "Hi va haver un moment de temor quan van començar a arribar notícies que la policia estava pegant votants com nosaltres"
Torres va votar a l'escola Cor de Maria de Barcelona.

JOAN TORRES

5- "En aquest acte tot està reglat, fins i tot la cadira on seu vostè".
Així ha argumentat Marchena davant el testimoni -que va participar de l'1-O a Anglesola (Lleida)- que no podia declarar en català.

6- "Responc a l'acusació popular per imperatiu legal"-
Torres ha repetit el procediment que han seguit altres testimonis per deixar clara la seva disconformitat amb què Vox sigui acusació popular.

ANTONI SALA

7- "Tot va ser molt pacífic i de caràcter festiu".
Ha afirmat aquest votant d'Anglesola.

JOAQUIM MARIA PALAU

8- "La Policia Nacional va passar prop del centre de votació. Van passar de llarg".
Va votar al centre Ramon Folch i Camarasa de Barcelona. L'advocada Judit Gené ha insistit a preguntar a Palau sobre aquest punt.

MARIA ROSA ARBOIX

9- "No vaig veure qui va portar el material electoral".
Arboix va votar a Lliçà de Vall (Vallès Oriental). Com molts altres testimonis ha hagut de respondre la qüestió de si va veure qui va portar el material electoral fins al centre. L'advocada de l'Estat ha fet especial èmfasi en aquesta qüestió.

ISABEL CASTELL

10- "Recordo que els Mossos es van acostar i que volien passar a recollir les urnes. La gent, amb un to de tots, els va dir que no els deixarien passar"
Va votar a Sénia (Montsià).

JOSEP GRIMA

11- "Però, aquells dies, la Guàrdia Civil descarregava les armes i les porres a plena llum del dia, hi havia nerviosisme"
Aquest ciutadà de Calella (Maresme) ha relatat com es van viure els dies previs al referèndum en un dels pobles on s'allotjaven Guàrdies Civils i Policia Nacional.

12- "Vaig rebre escopinades d'un dels guàrdies civils"
La nit de l'1-O un grup de ciutadans de Calella van anar a protestar davant l'hotel Vila on s'allotjaven agents de la Guàrdia Civil. Aquella nit els agents van carregar contra els presents i tal com ha explicat el testimoni "ens mostraven les armes i se'ns pixaven a sobre, ens volien provocar"

13- "Van tirar als Mossos i a mi em van agredir dos agents amb porres extensibles"
Grima ha exposat que va denunciar aquesta agressió a dos agents dels Mossos d'Esquadra que eren allà.

LLUíS PERIS

14- "El col·legi es va obrir a les 9, però no sé qui ho va fer"
Aquest veí de Castellar del Vallès ha respost una altra de les preguntes recurrents de l'Advocacia de l'Estat: "Qui va tancar i obrir el centre?"

JOSÉ ALBERTO CARBONELL

15- "El primer vaixell que va demanar atracament va ser el dia 18 i el vam denegar"
El Director General del Port de Barcelona ha exposat que el Departament d'Operacions marítimes va denegar l'entrada del vaixell Rapsody sense saber que es tractava d'un buc d'Estat. Ha exposat també que la llei de ports és molt restrictiva amb l'atracament de vaixells-hotel que era com havia estat notificat.

16- "Els bucs d'Estat són els bucs de guerra i els bucs escola. Tots ells venen a través de la comandància militar de Barcelona i ens ho comuniquen amb moltíssima anticipació"
Carbonell ha explicat que el procediment com es va demanar l'atracament del buc Rapsody no va ser l'habitual per als bucs d'Estat.

17- "Després Pérez de los Cobos ens va dir que el Movy Dada, com el Rapsody, era un vaixell d'Estat i vam permetre l'atracament"
El director de Ports ha dit que es va analitzar la petició d'entrada el Movy Dada (conegut com a Piolín) perquè venia d'un altre port i quan va ser notificat que era un buc d'Estat se'l va deixar entrar.

18- "Molt m'estranyaria que el conseller permetés o no els atracaments"
Carbonell ha posat en dubte que Josep Rull pogués incidir de cap manera en l'acceptació o no dels bucs.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.