Eleccions valencianes

L’entrada més desgelada de la ultradreta a les Corts Valencianes

La nit electoral a l'Hotel Melià de València, la seu escollida pel partit ultraconservador Vox, ha passat sense pena ni glòria amb un nombre d'assistents que, en els millors moments de la nit, han superat per poc el centenar de persones. A les Corts Valencianes, l'extrema dreta entra amb força, mentre que al Congrés els resultats són menors del que s'esperava.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

'¡Santiago, ven aquí!', criden a l'entrada de l'Hotel Melià, ubicat a l'avinguda de les Corts Valencianes de València. Sols falta un quart d'hora per què els col·legis electorals tanquen les seues portes i arriben els primers simpatitzants de l'extrema dreta de Vox. Carregats amb una borsa repleta de banderes d'Espanya, s'acosten un pare, una mare, tres fills i l'àvia. No volen perdre's aquesta nit electoral que suposarà l'entrada al Congrés i a les Corts Valencianes del partit liderat per l'homònim del seu menut.

A l'interior, una sala pràcticament buida va rebent molt a poc a poc seguidors amb jupetins - popularment coneguts com a 'fatxalecos'-, vestit i corbata; polseres amb la bandera de l'estat espanyol i alguns tirants també amb aquest estampat. Es tracta, majoritàriament, de famílies amb fills, i matrimonis que es troben al voltant dels cinquanta anys.

Braços creuats i cares d'indiferència, sols interrompudes per algun mal gest davant els bons resultats que va obtenint el PSOE, protagonitzen les cares dels simpatitzants que han decidit seguir la nit electoral de Vox a l'Hotel Melià. Ho fan des d'una pantalla gegant que sintonitza un debat amb contertulians com ara Sánchez Dragó o Celia Villalobos i que manté pegats a la pantalla al mig centenar de seguidors. Sembla que els 900 metres quadrats de la sala d'hotel més gran de la capital valenciana se'ls ha fet gran.

Dels representants valencians del partit ultradretà poc es sap. Sols José Gosálbez, candidat de Vox a l'alcaldia de València, i Juan Ponce de Lelis, secretari provincial de Vox València, han fet acte de presència a l'inici de la nit. Sols uns minuts, els suficients per a fer un cop d'ull a un escenari més propi d'una sala d'espera que no de la seu d'un partit el dia de les eleccions. Mentre, els membres del partit d'extrema dreta a València, segueixen la nit electoral des d'un despatx ubicat als pisos superiors de l'edifici.

A falta de representants autonòmics durant els últims moments de l'escrutini nacional, els seguidors s'han conformat amb escoltar a Abascal des de Madrid, a qui han rebut a crit de 'Presidente, presidente' i '¡Viva España!'. I que, amb una mena de telepatia televisiva amb la capital de l'estat espanyol, els han fet els cors entonant allò de 'España unida, jamás será vencida'.

Amb prop del 90% del vot a les Eleccions Generals escrutat, ha començat el moviment a la seu de Vox quan Chimo Díaz, número tres a l'Ajuntament de València, ha exercit el seu paper de speaker: 'Espanya es mereix que Vox estiga a les institucions, anem a ser l'assot'. Per advertir a continuació: 'Que tremolen, que ja estem ací'. I, com que ha vist 'un poc apagats' als presents, ha engegat la playlist, amb la que seria la primera d'una llarga llista de clàssics: 'Soy español' de José Manuel Soto.

Juan Ponce de Lelis ha sigut el següent en agafar el micròfon i ha admés el que, amb quasi el 95% del vot escrutat, ja és una realitat: 'Les expectatives que teníem no s'han complit'. Malgrat tot, ha intentat que l'ambient no decaiguera: al voltant d'un centenar de persones han entonat el 'Que viva España' de Manolo Escobar en el que podria ser, per la quantitat de persones, una festa privada.

Poc després, s'ha pronunciat Ignacio GiI Lázaro, número u de Vox al Congrés per València per comentar els resultats del partit a les eleccions nacionals on l'extrema dreta ha aconseguit menys escons dels esperats. Així ho ha admés també aquest exdiputat del PP durant 32 anys, qui ha al·legat que 'qualsevol resultat és brillantíssim perquè partim de zero'. Ha explicat als seus simpatitzants que ells no són 'ni fatxes, ni ultres, ni xenòfobs, ni masclistes, solament espanyols'. Per acabar amb un '¡Viva España!' amb un cert to de militarisme.

Aquestes eleccions de l'estat espanyol ens deixen un panorama clar: l'extrema dreta ha entrat per primera vegada al congrés dels diputats amb 24 escons i més de dos milions i mig de vots. Amb tot, es tracta d'uns resultats bastant allunyats del que pronosticaven les enquestes. A més, l'enfonsament del Partit Popular impossibilita cap acord de dretes, malgrat els bons resultats de l'altra pota d'aquesta possible suma conservadora i ultra conservadora, Ciutadans. D'aquests 24 escons, tres corresponen al País Valencià: dos de València i un d'Alacant. El monstre de l'extrema dreta queda així reclosa a un cinqué lloc, tot i que no per això deixa de ser menys aterridor.

Després d'escoltar un remix electrònic de 'Paquito el xocolatero', 'Viva el vino y las mujeres' i, fins i tot, uns segons de l'himne espanyol preconstitucional, arriben els resultats de les Eleccions Autonòmiques a la Generalitat Valenciana.

Passen deu minuts de les dues de la matinada i José María Llanos se situa davant de faristol per pronunciar el seu victoriós discurs: 'Donarem molta guerra a les corts autonòmiques enfront als partits tradicionals’ -als qui ha qualificat de ‘paràsits’. Tenim quatre anys per fer gran el nostre Regne de València'. Ha aprofitat per a agrair, en primer lloc a Déu, i per fer una crida a la mobilització a la pròxima cita electoral del 26 de maig. Per acabar entonant: 'Vixca lo Regne de València (sic)' i 'Viva España'.

Amb la reedició ajustada del Botànic, el partit d'ultra dreta entra al parlament valencià amb deu escons -quatre de València, quatre d'Alacant i dos de Castelló- amb uns resultats que superen els que estimaven les últimes enquestes. Així, el partit liderat de Llanos al País Valencià, beu directament de la pèrdua de vots del PPCV, tal com ho fa Ciutadans. Però, amb tot, no aconsegueixen una majoria de dretes.

El partit d'Abascal ha passat d'omplir mítings fa menys d'una setmana al museu Príncep Felip de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, a protagonitzar una jornada amb poc de moviment a la seu valenciana amb una afluència de públic molt reduïda excepte en un parell de moments puntuals que han coincidit amb els discursos dels líders. Malgrat tot, l'extrema dreta al més pur estil Bolsonaro, ja és una realitat als parlaments espanyol i valencià. Mentre que a l’estat espanyol el tsunami ha estat controlat, no ha ocorregut el mateix a les Corts Valencianes. Ara venen les conseqüències.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.