Eleccions generals

Podem manté els 2 diputats a les Illes Balears

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Carrer Joan d’Àustria de Palma, Unides Podem (Podem i Esquerra Unida) es preparen per a la gran nit de les eleccions espanyoles. Però no engalanen la seu; ni una petita mostra de celebració. En canvi, munten un petit escenari amb globus morats al parc d’enfront i hi disposen cadires blanques de plàstic, no gaire tampoc.

Són les 19 hores i la seu fa olor a coca de trempó i sembla deshabitada. La coca, per als periodistes, aromatitza tot el local com si d’un forn es tractés. La gent de Podem hi és, però no se’ls veu dedins. Uns fumem i xerren defora, i la gran majoria són a una habitació amb la porta tancada. Amb la notícia de l’augment de la participació se’ls veuen cares d’esperança: “O pujam nosaltres o puja Vox”.

Arriben les enquestes a peu d’urna, arriba l’eufòria continguda. Segons les dades, a nivell estatal Unides Podem perd escons i a les Balears manté els 2 diputats que va aconseguir al 2016 en companyia de MÉS per Mallorca i Esquerra Unida. Els manté i, a més, es converteix en la primera força en vots a les Balears amb el 23 % dels vots, per davant del PSIB-PSOE. Es veu alegria i nerviosisme a parts iguals. Amb la sortida d’aquest darrer sondeig, Podem resa prudència. Prudència és, probablement, la paraula més dita en aquesta seu aquest diumenge d’eleccions.

Amb el 30 % escrutat, només un escó atorgat a Unides Podem a les Balears i l’evident pèrdua de força a nivell estatal, l’ambient canvia. És per això que el secretari d’organització, Alejandro López, fa les primeres valoracions on, com no, invoca la prudència i posa l’esperança en aconseguir el segon diputat.

 

Un partit d’Espanya per a Espanya

Lluny d’aspirar a aportar una visió pròpia, des de les Balears, a la jornada electoral, Podem ha insistit en diverses ocasions que no farien declaracions fins que no les fes Pablo Iglesias. No és estrany, així, que a les cues als col·legis electorals hi hagués qualcun votant del partit que es demanàs qui era el primer de la llista -en aquest cas primera- de Podem.

En la breu valoració que ha fet el secretari d’organització del partit morat, es feia palesa aquesta servitud a Madrid: “La lectura nacional -estatal- d’aquests resultats, com sempre comentam, l’anirà valorant la direcció estatal. Després dels dos debats, amb l’actitud de Pablo Iglesias, sí que hi ha hagut una remuntada si ens centram en les enquestes. Amb tota la prudència que hi ha, sí que podem veure aquest augment que a les Balears ens donaria molts bons resultats”.

Amb quasi el cent per cent dels vots escrutats i dos escons a la butxaca, la secretària general de Podem Illes Balears, Mae de la Concha, fa una valoració personal des de Menorca: “Crec que a les Balears hem tengut un resultat per damunt de la mitjana. Estic molt contenta. Mantenim el segon diputat. Estam molt satisfets”.

Es fan les 23.30 h i Pablo Iglesias és projectat a la pantalla de l’escenari del carrer Joan d’Àustria: “Qui no entengui ara el sentit plurinacional d’Espanya, és que no entén res. Ens hagués agradat un resultat millor, però el resultat ens serveix per a aconseguir un govern d’esquerres”. I, tot esperant que, a la fi, Unides Podem digués la seva, escoltes furtivament que repetiran el mateix que ha dit el líder des de Madrid.

Ben diferent ha estat el coordinador d’Esquerra Unida a les Balears en la seva intervenció, Juanjo Martínez, qui ha fet un discurs enèrgic i encoratjador i en català: “Aquest resultat no és nostre, és de tota la gent que ha fet la campanya. Al final, davant les tres dretes que ens feien tanta por els deim avui que aquesta és una terra digna i que no sucumbim davant la dreta ni davant les seves amenaces. Avui és una dia històric, mai l’esquerra havia enviat cinc diputats al Congrés dels Diputats i això és un canvi històric perquè demostram que no és una terra conservadora sinó de progrés, d’il·lusió i de llum. Aquí hem tret quatre punts per damunt de la mitjana estatal i això demostra que som el far que guia l’esquerra d’aquest Estat”.

Amb tot, a Podem a les Balears se li presenten unes complicades eleccions autonòmiques on hauran de mirar com convencen els illencs que estan per ells.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.