Contenció socialista

El PSIB, feliç i content, mira cap el 26 de maig

Els socialistes celebren la victòria electoral del 28 d'abril reclamant al seu electorat que mantingui la mobilització per al 26 de maig. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El PSIB decidí tancar els periodistes durant la nit electoral a l’últim pis de la seva seu, mentre que els càrrecs i dirigents ocupaven la planta noble. Separació absoluta. En aquestes condicions resultava difícil captar l’ambient que es vivia en el pis inferior. L’únic ambient que es podia constatar era el dels redactors emprenyats per aquesta segregació.

Quan a les vuit de l’horabaixa IB3 llançava l’enquesta que donava com a possible guanyador de les eleccions a les Illes a Podem, ningú s’ho acabava de creure. I, en efecte, tot just començat el recompte dels vots es veié que el PSIB guanyaria. Quan s’havia recomptat el 50% era evident que no hi hauria cap sorpresa. Però així i tot a la seu socialista cap dirigent apareixia davant dels periodistes per dir la seva. Per la televisió es veia que representants de tots els altres partits feien valoracions. Els socialistes, però, callats. Tancats a la planta noble. «Faran declaracions més tard», deien els del servei de premsa. «Quan?», insistíem els periodistes. «Més tard», era l’única resposta.

No va ser fins prop de les onze de la nit quan els caps del PSIB es dignaren pujar a deixar-se veure davant dels periodistes. «La victòria d’avui ens deixa en molt millor situació» per afrontar les eleccions autonòmiques, locals i insulars del 26 de maig, valorava una exultant Francina Armengol. Això sí: «no hem de baixar la guàrdia». En tot moment la secretària general del PSIB insistí en la necessitat de «mantenir la mobilització» de l’electorat socialista que s’ha notat aquest 28 d’abril. És el temor que alguns socialistes veuen, que pugui existir un efecte de reflux després de les generals i que el resultat de maig no sigui tan bo. «No ens hem de confiar», deia un altre membre de la direcció.

Armengol, acompanyada del cap de llista al Congrés, Pere Joan Pons, comparegué davant dels periodistes amb la clara intenció de fixar un discurs que es convertirà en consigna per a tots els socialistes illencs: l’èxit a les generals s’ha de repetir a les autonòmiques. «Hem d’explicar a la ciutadania que és molt bo que hi hagi (al Govern de Madrid) el president Sánchez i que és molt bo que nosaltres aquí revalidem (el Govern) perquè governar tot dos (al mateix temps, Sánchez i ella) és el que ha fet possible portar bones polítiques per aquesta comunitat autònoma». I per si quedava algun dubte, Armengol afegí que «ens deixarem la pell» les pròximes quatre setmanes «per revalidar a les autonòmiques, insulars, municipals i europees del 26 de maig» la victòria assolida el 28 d’abril.

Els caps socialistes tornaren després a la planta noble on seguí la festa pels bons resultats. A porta tancada. No fou necessari obrir els balcons per saludar els seguidors. No n’hi havia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.