ELECCIONS 28A

Un debat singular (però no singularitzat)

Veneçuela, el 155 i els proetarres. El primer i únic debat entre els candidats i candidates valencianes al Congrés no es va abstraure de la picabaralla en clau espanyola i va relegar les problemàtiques valencianes a un segon plànol. Només Podem i Compromís, en més gran mesura, van situar l'eix del debat al País Valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan Ximo Puig va anunciar l’avançament electoral valencià per fer-lo coincidir en els comicis estatals va assegurar que la coincidència permetria “valencianitzar el debat polític espanyol”. El debat televisiu d’aquest dimecres a la nit a À Punt entre els i les caps de llista dels partits al Congrés va evidenciar que aquest desig del president de la Generalitat està lluny de produir-se. Més bé a l’inrevés. Lluny de centrar la discussió en termes valencians, els qui estan cridats a representar al País Valencià a Madrid a partir del 28 d’abril van centrar els seus arguments en l’agenda espanyola.

La disciplina i la lògica dels partits s’hi va imposar fins el punt que en alguns moments la cita en la televisió pública valenciana semblava una rèplica exacta dels debats dels candidats a la Moncloa celebrats els dos dies anteriors. Alguns extractes de les intervencions foren una còpia exacta del que el dia abans havien dit Pablo Casado i Albert Rivera. Al llarg de l’hora i mitja que durà la cosa, volaren pel plató referències a Catalunya (“amb l’objectiu de continuar dormint en el matalàs de Moncloa, Pedro Sánchez ha venut Espanya (...). Ha fet concessions als proetarres i els independentistes”, va etzibar Belén Hoyos, aspirant a diputada pel PP; “Mai pactarem amb el sanchisme perquè s’ha venut al populisme i el nacionalisme”, va replicar-li Marta Martín, de Ciutadans), a l’adoctrinament a les escoles, a la manca de medicaments a Veneçuela (sempre dirigint-se al candidat de Podem) o a Gibraltar.

Enmig d’aquesta picabaralla foren els representants de Podem (Héctor Illueca) i, sobretot, Compromís (Joan Baldoví) els qui van intentar nadar a contracorrent i situar les qüestions valencianes en el centre de la discussió. Corredor mediterrani, finançament, citricultura i polítiques socials foren els eixos sobre els quals va fer pivotar el seu discurs. El candidat de la formació valencianista fou qui més va singularitzar les seues aportacions, per bé que en alguns passatges li va mancar la frescura i la determinació que durant aquesta legislatura ha demostrat des de la tribuna de diputats. Illueca, una cara desconeguda en la política valenciana, va estar solvent en les seues intervencions.

Fins i tot Marta Martín, representant de Ciutadans (cap de llista per Alacant, qui va representar el seu partit en detriment de la cap de llista de València María Muñoz, menys experimentada) va intentar de bon començament seguir el comportament bullangós que el dia d’abans havia mostrat Rivera al plató d’Antena 3. Sense èxit, això sí, perquè la moderadora, Jéssica Crespo, va tallar l’intent de soca-arrel. La presentadora d’À Punt va moderar correctament un debat que va seguir un format que combinava distribució estricta del temps però marge de maniobra per a la interacció. La combinació fou interessant, per bé que potser va mancar una mica de flexibilitat per deixar finalitzar les argumentacions quan ja el temps estava consumit.

Que qüestions tan essencials com ara la reforma del model de finançament (encabides en el primer bloc temàtic destinat a parlar de “Reivindicacions valencianes”) quedaren tan restringides en el temps qüestion si no s'hi haurien d’haver destinat més minuts. Les mencions foren genèriques, sense gaire concreció ni possibilitat d’entrar a discutir quina és la reforma per la què aposta cadascú.

Menció a banda mereix que la majoria de partits (sobretot aquells que tenen seu central a Madrid) foren incapaços de valencianitzar el seu discurs quan es van haver d’abordar els altres quatre blocs: model d’Estat, polítiques econòmiques i sectors productius, polítiques socials i Espanya i el món. “Estar en Europa és molt important. Europa és necessària per a Espanya”, va arribar a dir Susana Ros, candidata del PSOE per la circumscripció de Castelló, després de recordar que Espanya s’incorporà a la Unió Europea quan governaven els socialistes. Informació d’alta volada enmig d’un debat on el castellà fou la llengua emprada en el 75% del temps que va durar aquesta cita televisiva.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.