Campanya electoral

La batalla de Palma del 26 de maig

L'esquerra temp perdre l'Ajuntament de Palma mentre que el PP té por que Vox el superi, al mateix temps que el PI, amb Josep Melià de candidat, confia en ser el partit que, encara que sigui per un sol escó, pugui desequilibrar cap a l'esquerra o la dreta. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sota l’allau de la campanya electoral de les eleccions generals ningú no presta atenció als comicis locals a l’Ajuntament de Palma, però hi poden haver resultats sorprenents. Almenys a hores d’ara existeix entre dirigents progressistes la idea que podria ser la institució que contrastés amb la resta de les principals de les Illes Balears, en el sentit que tingués una majoria de dretes mentre que l’esquerra governés els Consells Insulars i tingués majoria en el Parlament.

L’Ajuntament de Palma

Durant les últimes setmanes dos alts càrrecs progressistes del Consell de Mallorca, un membre del Govern i un ex director general de l’Executiu autonòmic, tot ells d’esquerra -del PSIB-PSOE, de Podem, de Més i un independent-  han confessat a EL TEMPS que veuen amb preocupació que la dreta pot sumar més regidors que l’esquerra a l’Ajuntament de Palma i governar. D’on ve aquest temor?

Tal com ja s’ha analitzat aquí en alguna altra ocasió, el consistori de la capital balear està format per 29 regidors. Són quatre menys dels que es trien per Mallorca al Parlament i altres tants manco dels que formen el Consell de Mallorca. Això juntament amb el fet que Ciutadans i Vox amb tota probabilitat concentraran bona part del seus suports a Palma, provocarà que tinguin més cadires a l’Ajuntament de la capital illenca que no al Consell o al Parlament per Mallorca. Amb la qual cosa és més probable que la dreta sumi majoria absoluta a l’Ajuntament de Palma que no que ho faci a la resta d’institucions importants.

Per fer-se una idea de la concentració de vot que poden experimentar a Palma les dues formacions, res millor que mirar el comportament que va tenir Ciutadans el 2015: al Parlament per Mallorca sumà 25.317 sufragis que es traduïren en dos diputats, mentre que a Palma hi feu 17.754 vots que serviren per tenir quatre regidors. És a dir, que el 70% dels suports els va conrear a la capital. En el cas de Vox no es pot saber què passarà exactament, però no és gens inversemblant, sinó més aviat del tot plausible, que també concentri la majoria dels seus suports a Palma.

L’Ajuntament palmesà té en 15 regidors la majoria absoluta. Ara fa quatre anys el PP en va tenir nou, Ciutadans quatre, el PSOE sis, Podem cinc i Més per Mallorca cinc. Per enguany l’esquerra tem que Ciutadans es mantingui –o en el seu defecte baixi una mica-, entri Vox amb molta força i que el PP tot i que minvi no ho faci gaire, de tal manera que entre les tres forces arribin als 15 regidors.

Davant del temor, el progressistes estan en plena ‘batalla de Palma’ per intentar contrarestar la previsible entrada de Vox al Consistori. A tal efecte han desplegat una intensa activitat per totes les barriades de la ciutat amb l'objectiu d'intentar convèncer els ciutadans que la capital està en la bona direcció i que un govern municipal de dretes seria desastrós. I alhora s’hi ha sumat a la batalla el PI, Proposta per les Illes, amb Josep Melià, el vicepresident de la formació, com a cap de la candidatura a l’Ajuntament. Els regionalistes no tenen representació a Palma, però creuen que enguany podran assolir-la. És possible que la clau de tot plegat sigui si l’assoleixin o no. En un sol regidor hi pot haver la diferència entre una majoria de centre-esquerra o de dreta.

En el partit conservador es plantegen la ‘batalla’ amb la idea que tenen moltes probabilitats de governar l’Ajuntament. Ara bé, qui seria el batlle? A priori pareix que ho hagués de ser per força el cap de llista de la candidatura del PP, Mateu Isern, qui ja fou l’alcalde de Palma entre 2011 i 2015. No obstant, en el Partit Popular hi ha el temor que la irrupció de Vox sigui tan brutal com que li pugui disputar la condició de primer partit a la capital. Almenys és ben cert que el mateix Isern està preocupat per l’empenta que està demostrant a Palma el partit ultra. Ho confessava a aquest setmanari, durant una tertúlia a IB3-Ràdio: “estan molt forts”, deia.

En les últimes setmanes Isern ha desplegat una frenètica activitat que té per objectiu acotar el creixement de Vox tot el que pugui. Hi ha por entre els estrategs del PP. I no perquè el cap de llista ultra, el general retirat Fulgencio Coll, sigui un candidat ben valorat. De fet d’ençà que va ser presentat ha manifestat un perfil públic molt discret. Però tal com diuen des del PP, “que té més el que faci el general?, els votants de Vox no el votaran a ell, sinó que, com per tot, voten en contra de nosaltres”, a tot l’Estat. No saben com poden contrarestar els missatges de Vox que serveixen les televisions d’àmbit estatal i veuen amb desesperació que qui ho hauria de fer, Pablo Casado, “no ho fa”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.