Europa

El boom del negoci del cànnabis a Alemanya

A Alemanya, des del 2017 a les persones amb malalties greus se'ls pot receptar teràpies amb medicaments derivats del cànnabis. Fins ara la demanda només s'ha pogut satisfer amb cànnabis d'importació, però a partir d'ara també està permès cultivar-ne a Alemanya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En comparació amb ciutats veïnes com Hamburg o Lübeck, Neumünster no té una oferta gaire atractiva. A banda d'un ajuntament neogòtic i cases alemanyes tradicionals restaurades, no hi ha gaire cosa més per veure. Tot i així, aviat podrien arribar en pelegrinatge visitants de tot el món a aquesta petita ciutat de 80.000 habitants del land de Schleswig-Holstein.

En un polígon industrial als afores de la ciutat, l'empresa canadenca Aphria obrirà properament l'hivernacle d'interior més gran d'Alemanya, on cultivarà plantes de cànnabis amb finalitats medicinals. De moment, les dimensions del projecte només es poden entreveure: pilars de formigó que broten d'un sòl argilós i unes quantes parets, per ara això és tot. Quan les instal·lacions estiguin acabades, en una enorme superfície de 8.000 metres quadrats hi creixeran milers de plantes de cànnabis; a una temperatura constant de 23 graus, amb un 55% d'humitat i supervisades per un químic agrari anomenat grow master o "mestre cultivador".

"Hem reservat més superfícies i podem conrear en tot moment", diu Hendrik Knopp. El director d'Aphria a Alemanya abans havia estat advocat, ajudant de direcció del grup RTL i cap de màrqueting de l'empresa d'apostes Bwin. En el seu temps lliure, canta cançons amb el nom de Heinrich von Handzahn. Es va ficar en el negoci de l'haixix medicinal perquè alguns dels fundadors d'Aphria el coneixien i el van convèncer perquè se sumés al projecte. Les parets del seu despatx, al barri de Schanzenviertel, estan decorades amb plantes de cànnabis.

Knopp té grans projectes, i ell mateix forma part d'una onada encara més gran. El negoci del cànnabis està en auge d'ençà que més països estan traient aquesta planta medicinal del racó de les coses prohibides i comencen a legalitzar-la. El país pioner és el Canadà, on ja fa temps que es pot comprar cànnabis com a producte medicinal i des de no fa gaire també se'n pot obtenir per a fins recreatius. És en aquest país on radiquen els grans proveïdors de llavors de cànnabis que satisfan la demanda mundial. Només Aphria té un valor borsari de prop de 2.000 milions d'euros.

Per a una empresa mitjana com Devex, de Warendorf, l'Amèrica del Nord és un mercat de consum atractiu. Aquesta empresa construeix, entre altres coses, instal·lacions per a la fabricació de cafè instantani i ara està ampliant la seva paleta a màquines que puguin extreure les substàncies actives del cànnabis. D'aquí a no gaire s'embarcarà la primera instal·lació cap a ultramar.

A Alemanya, des del març del 2017 els metges poden receptar flors i extractes de cànnabis. Abans, per adquirir-ne els pacients havien de presentar una sol·licitud a la delegació d'opiacis de l'Institut Federal de Fàrmacs i Productes Medicinals d'Alemanya (BfArM, segons les sigles alemanyes). Un procés laboriós i sovint infructuós.

Ara les asseguradores mèdiques estan inundades amb sol·licituds de medicaments derivats del cànnabis; el 2018 es van expedir prop de 142.000 receptes. Les asseguradores només deneguen un terç de les sol·licituds de reemborsament. L'Associació Alemanya del Cànnabis (DHV) afirma que actualment hi ha entre 50.000 i 60.000 pacients del sector privat i públic. Fins al 2017 només prop d'un miler de pacients tenien accés a flors de cànnabis comprades a la farmàcia gràcies a un permís especial.

Escollir les situacions en què es pot receptar cànnabis és una potestat que recau en els metges. Els professionals es basen en el fet que hi hagi estudis fiables relacionats amb el diagnòstic del pacient. Pràcticament ningú discuteix que les substàncies més importants del cànnabis –el tetrahidrocannabinol (THC) i el cannabidiol (CBD)– poden tenir un efecte positiu en les persones amb malalties greus. El THC té un efecte potenciador de la gana i, per exemple, ajuda els pacients de càncer durant la quimioteràpia. El CBD mitiga el dolor crònic.

Els productes del cànnabis estan permesos quan els medicaments tradicionals no són efectius o quan el metge no els vol receptar pels efectes secundaris que comporten. Per llei, les asseguradores poden denegar sol·licituds "només en casos excepcionals justificats"; la decisió es pren en poques setmanes, i en casos de pacients en tractaments pal·liatius encara amb més celeritat.

El potencial és enorme. Segons el DHV, fins a 800.000 pacients podrien requerir productes del cànnabis. Segons Knopp, el fet que alguns metges siguin reticents a receptar aquesta mena de productes es deu sobretot al fet que encara no es tenen prou coneixements sobre la planta. "Els estudis sobre el cànnabis són majoritàriament en anglès, i això impedeix que molts professionals hi entrin més a fons".

A la seva empresa això no la dissuadeix d'invertir. A Bad Bramstedt, vint quilòmetres al sud de Neumünster, en una nau s'està construint la "caixa forta". D'aquí a un temps s'hi guardaran olis i flors de cànnabis importats del Canadà i de Dinamarca per valor d'uns quants milions d'euros; previsiblement, la quantitat produïda a Alemanya no serà suficient per cobrir la demanda. La construcció s'està duent a terme seguint unes normes estrictes. Parets de cinc metres d'alt i 24 centímetres de gruix, cent tones de formigó armat, filat espinós, càmeres de seguretat, i una comissaria de policia a poca distància: a la "caixa forta" de Knopp el Bundesbank hi podria guardar les reserves d'or.

Per a Aphria i Knopp la inversió a Neumünster ha sigut un risc durant molt de temps. Perquè si bé fins ara es podien receptar flors de cànnabis a Alemanya, encara no se'n podien cultivar. El BfArM ja havia iniciat un concurs d'adjudicació per decidir qui podria cultivar flors de cànnabis per a fins mèdics en un futur. Però el procés s'ha retardat eternament a causa de demandes judicials.

Des de dimecres la situació ja està aclarida. El BfArM ha assignat tretze concessions de dos-cents quilograms anuals: això es correspon a un total de més de deu tones en quatre anys. Aphria ha obtingut cinc d'aquestes concessions. Si l'empresa s'hagués quedat sense, a Neumünster Knopp hauria hagut de plantar xili farmacèutic. Aquest producte picant, que s'utilitza com a pedaç tèrmic en onades de calor, creix bé en unes condicions semblants a les plantes de cànnabis, però no dona uns rendiments tan elevats.

Ara, doncs, Aphria podrà començar a cultivar cànnabis a final del 2020. I el subministrament intern alemany és molt urgent, perquè, a causa de la prohibició actual de conrear-ne, ja hi ha escassetat en el proveïment. "Hi ha pacients que, a vegades després d'una llarga odissea, quan finalment tenen una recepta a les mans, no poden aconseguir el medicament a les farmàcies i pateixen dolor innecessàriament", diu enfadat el director del DHV, Georg Wurth.

Del boom del cànnabis també en vol treure partit l'empresari emergent Sebastian Diemer, l'estrella del sector de la tecnologia financera (segons manager magazin). Juntament amb altres socis ha fundat l'empresa Farmako. A diferència d'Aphria, però, ell no vol fer cultius a Alemanya, sinó aconseguir la substància a l'estranger. Fa poc l'empresa va anunciar orgullosa que havia signat un contracte amb la companyia polonesa PharmaCann per al subministrament de cinquanta tones de cànnabis per a fins mèdics: cinc vegades més del que els productors alemanys poden conrear en els quatre anys vinents.

Aquest cànnabis suposadament el produiria una empresa del nord de Macedònia. Però les condicions són sospitoses. L'edifici on hi ha les oficines de l'empresa subcontractada està situada en els terrenys d'una antiga fàbrica química a Skopje. Com que durant més de deu anys s'hi va fabricar l'insecticida cancerigen Lindan, es considera que el sòl està contaminat.

Això no suposa cap problema, assenyala una portaveu. La nau on s'ha de produir el cànnabis que s'exportarà es troba "en una altra ubicació". A on exactament no ho pot revelar "per les clàusules de confidencialitat". Això sap molt bé com va el director de l'empresa subcontractada: havia sigut cap de la policia secreta de Macedònia.

La certificació de l'empresa segons els estàndards de la UE encara està pendent. Una empresa auditora ja ha presentat el seu dictamen, però les autoritats de Brussel·les encara no han entregat els documents. Diemer té confiança que al juny arribarà la primera remesa de cànnabis procedent del nord de Macedònia. En canvi, l'hivernacle de Knopp a Neumünster no entrarà en funcionament fins a la primavera vinent.

Traducció d'Arnau Figueras

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.