Judici 1-O

L’assistència «gentil» de la Policia Nacional a la gent gran l’1 d’octubre

Conclou la novena setmana de judici amb més testimonis policials i amb una decisió esperada i al mateix temps contundent del Suprem: els presos polítics que seran candidats a les eleccions del 28 d’abril no podran ser alliberats per fer campanya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tothom esperava el que el Suprem acabava confirmant dijous: els presos polítics que són candidats a les eleccions generals del 28 d’abril no seran alliberats per poder fer campanya electoral. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. Tampoc Joaquim Forn, alcaldable de Junts per Catalunya per Barcelona en els comicis municipals del 28 d’abril.

Els presos havien fet referència, també, al seu dret de defensa justa i al nul risc de fuga -atesos els seus precedents en aquest sentit- per obtenir la llibertat. També a «la necessitat de protegir la normalitat institucional, el pluralisme polític i més fonaments del sistema democràtic» garantint la participació dels encausats en campanya electoral.

En canvi, «la proximitat de la frontera i la facilitat de trànsit entre països de la Unió Europea revela la més que limitada capacitat de reacció dels Cossos i Forces de Seguretat davant un intent de fugida per part dels processats». En la interlocutòria també es garanteix que el dret de defensa no es veu amenaçat per la presó preventiva. El Suprem es basa també en anteriors decisions per tornar a denegar la llibertat dels presos polítics.

En aquest context se celebrava una nova sessió del judici, la que tancava la novena setmana. Novament, les declaracions eren d’agents policials que mantenien la línia argumental dels altres testimonis dels cossos i forces de seguretat espanyols. Aquestes en són les frases més destacades de la jornada.

 

Inspector de Policia Nacional 082910

1. «Quan vam intervenir a l’Escola Oficial d’Idiomes, la gent ens va escopir i insultar».

El primer testimoni faria referència a la presumpta violència dels votants de l’1 d’octubre, seguint la línia argumental dels altres testimonis policials, tant els anteriors com els posterioros a ells.

2. «No vam demanar ajuda als Mossos i ells tampoc no ens la van donar. Van estar estàtics i passius».

Tots els testimonis de la jornada també criticarien durament la tasca dels Mossos d’Esquadra durant la jornada del referèndum. Les crítiques, però, anirien a més.

 

Agent de la Policia Nacional 107529

3. «Ens van arribar a dir terroristes».

Aquest agent de policia també enumerava els insults que, deia, van patir l’1 d’octubre.

4. «Vam requisar paperetes i urnes. Vam sortir bé gràcies a un passadís que havia fet la Unitat d’Intervenció. La gent cantava, però no ens van agredir físicament».

En canvi, reconeixia que les agressions físiques no havien existit.

5. «Ens deien fora les forces d’ocupació, assassins, terroristes... Els altres càntics no els recorde perquè no sé català».

Era una de les respostes més curioses. Quan l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas, preguntava al policia si havia sentit càntics pacífics, el policia deia no haver-los sentit perquè no coneixia l’idioma en què ho feien. En canvi, havia entès perfectament altres insults, també en català.

 

Inspector de Policia Nacional 85186

6. «A l’escola hi havia una parella de Mossos que no feien res. Tampoc no es van posar en contacte amb nosaltres».

El testimoni d’aquest inspector carregava fonamentalment contra els Mossos, de qui denunciava que havien tingut una actitud «totalment passiva» i que «no ens van ajudar en absolut».

7. «La gent estava molt bel·ligerant i agressiva... I l’actitud era organitzada, sens dubte».

Aquesta declaració no era seguida. Primer, l’inspector, interrogat per la fiscal Consuelo Madrigal, denunciava la presumpta agressivitat dels votants. Tot seguit, Madrigal, que acostuma a dirigir interrogatoris per obtenir les respostes que encaixen amb la seua acusació, preguntava a l’inspector si aquesta actitud era «espontània o organitzada». El testimoni triava la segona opció.

8. «La gent que hi havia a l’Institut va donar les urnes als Mossos, ells firmaven un paper i se les emportaven a una comissaria d’Aiguafreda».

Una nova acusació contra els Mossos, que segons aquest inspector haurien col·laborat amb els organitzadors de l’1 d’octubre, almenys en aquesta localitat del Vallès Oriental segons l’inspector que feia de testimoni. Fins i tot deia que van veure un cotxe camuflat dels Mossos que portava el material electoral a un domicili particular.

9. «A l’Escola de Valldemossa [al barri barceloní de Nou Barris] vam veure un Peugeot dels Mossos sense logotipar on carregaven les urnes».

Més denúncies sobre una presumpta col·laboració entre Mossos i organitzadors del referèndum. També en aquest sentit es feia la següent declaració.

10. «En una escola es va fer el recompte de vots en presència dels Mossos».

Eren les acusacions més greus contra la policia catalana.

 

Agent 119182 de la Policia Nacional

11. «Al CEIP Tibidabo hi havia cadenes humanes, però era una resistència passiva».

En canvi, aquest agent denunciava, a preguntes de la fiscal Consuelo Madrigal, que havia vist unes 10 o 15 persones encaputxades a dins del col·legi.

 

Agent 119432 de la Policia Nacional

12. «Quan vam entrar, la gent tenia una actitud passiva. Ens van insultar, però no ens van agredir. Vam poder requisar el material electoral sense problemes».

Aquest agent que va intervenir a l’escola Aiguamarina, al barri barceloní de Nou Barris, reconeixia que no van tindre més complicacions.

 

Inspector 092783 de la Policia Nacional

13. «Vaig observar com una dona jove va eixir corrent cap a un grup de gent. Aquells ciutadans formaven una mena de muralla humana impedint l’accés al centre».

Novament, un testimoni emulava el relat de la fiscalia amb el terme muralla humana.

 

Agent 82612 de la Policia Nacional

14. «Quan havien acabat els participants, al binomi de Mossos, a uns 30 metres del col·legi, se’ls apropaven els qui havien participat en el referèndum il·legal i els donaven la mà i besos. Era simultani».

Aquest agent també denunciava la presumpta connivència estreta entre Mossos d’Esquadra i organitzadors del referèndum. Encara més amb la següent frase.

15. «Una persona, amb megàfon, va dir que els Mossos els havien avisat que hi havia cotxes propers de la Policia Nacional».

La col·laboració, segons aquest agent -i tots els altres-, era total.

 

Agent 11486 de la Policia Nacional

16. «Hi havia persones grans i alguna amb discapacitat física col·locades aparentment per impedir el pas».

Era la versió més dramàtica dels fets. L’agent redundaria en aquest aspecte.

17. «Deixaven gent amb cadira de rodes a les portes dels col·legis sota la pluja per impedir-nos el pas. Ho tinc gravat en la memòria».

L’agent insistia en aquest fet donant dramatisme a l’1 d’octubre.

18. «Vaig acompanyar gentilment una persona gran perquè no caiguera i em va dir que no li pegara. Se’m va quedar gravat».

L’agent se sorprenia per què li demanaven que no pegara ningú tot just dient que ell no va actuar contra cap dels presents.

 

Agent 87526 de la Policia Nacional

19. «A un company li van donar un cop de puny a l’ull i a mi em van treure la càmera Go Pro».

Aquest agent, curiosament, deia després que aquella agressió que citava no l’havia vista i també la següent frase en relació a la càmera.

20. «Les imatges de la Go Pro que em van robar van eixir editades als mitjans».

Segons el testimoni, els vídeos de les actuacions policials havien estat adulterats pels mateixos ciutadans.

 

Inspectora 104326 de la Policia Nacional

21. «Hi havia almenys 10 nens en braços de persones adultes. Durant la sortida, unes 250 persones ens insultaven. I hi havia quatre mossos, però no ens van ajudar mai».

Dos en u. El testimoni assenyalava la presumpta violència verbal dels manifestats i la suposada passivitat dels Mossos en una mateixa declaració. Després, diria que no li constava que hi haguera lesionats.

 

Agent 79.313 de la Policia Nacional

22. «Els Mossos formaven part del paisatge».

Un altre retret contra la Policia catalana.

 

Agent 87576 de la Policia Nacional

23. «L’atenció de la persona que havia patit un infart era independent de l’actuació policial».

Era la resposta a una pregunta de l’advocat de Jordi Cuixart, Benet Salellas. Aquest agent, que va intervenir l’1 d’octubre a Lleida, era qüestionat per l’actuació policial per requisar urnes i paperetes mentre enmig de la concentració hi havia un home estès a terra, de 70 anys, que havia patit un infart. Quan Jordi Pina, advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, insistia en aquesta qüestió de l’infart, el president de la Sala, Manuel Marchena, el tallava.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.