Judici 1-O

Policies contra Mossos i Guàrdia Urbana contra Cuixart en 11 frases

Diversos membres de la Policia Nacional suggereixen que uns Mossos de paisà els vigilaven i seguien l'1-O. Diversos guàrdies urbans de Badalona declaren sobre el capítol dels cartells comissats i el paper de Jordi Cuixart com a mediador.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

AGENT POLICIA NACIONAL QUE VA REDACTAR L’ACTA DE L’1-O

 

«La gent estava molt tranquil·la quan jo vaig arribar a les 8, però congregats en massa, no disposats en cua com en unes eleccions normals».

L’inspector de Comissària general d’informació la Policia Nacional que va redactar l’acta de l’1-O per al districte de les Corts (Barcelona) i Sabadell explica com els van rebre els votants al col·legi La Nostra Llar de Sabadell (Vallès Occidental).

 

«Hi hauria una massa de 200 o 300 persones que, quan van arribar les UIP [Unitats d’Intervenció Policial], van començar a arremolinar-se al voltant de l’entrada».

 

«Hi havia un home gran que estava amb el tiqui-taca o com es digui, un artilugi que fa servir la gent gran per caminar».

L’agent afirma que hi havia gent gran a les portes del col·legi La Nostra Llar

 

«Darrere del col·legi [Pau Romeva], els meus homes detecten dues persones amb equips discrets, un portava defensa extensible i botes tàctiques. Mentre hi havia la intervenció estan fora del cotxe i comunicant tot el temps».

L’inspector interpreta, i afirma, que hi havia Mossos d’Esquadra vigilant les seves actuacions al col·legi Joan Boscà. Tot i això no sap dir a qui informaven ni pot demostrar que fossin mossos.

 

«Quan va acabar l’actuació al Pau Romeva, aquests senyors munten en un Seat Ibiza del Departament de Presidència i comencen a seguir les unitats policials»

 

«A l’entrada, un li donava amb el casc; l’altre amb un paraigua; i a un altre agent el van llançar escales avall».

Al col·legi Joan Boscà, els votants concentrats van ser violents, segons l’inspector.

 

 

POLICIA DE CONTRAVIGILÀNCIA QUE VA ACTUAR A LES CORTS

 

«Passat un temps, sobre les 13,30 escoltem que, des de l’interior del Col·legi Pau Romeva, alerten de viva veu 'que ve la policia' i van tancar la porta amb cadenat».

Aquest policia destinat a tasques de contravigilància suggereix, com apuntava un altre agent de la brigada d’informació, que els Mossos alerten els votants dels moviments de la Policia Nacional.

 

«Duien un cotxe, material policial ocult i, quan vam anotar la matrícula i la vam introduir a la base de dades, figurava que pertanyia a Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya».

L’agent assegura que els «policies» que vigilaven el Pau Romeva, després van sortir darrere de les unitats de la policia nacional per seguir-los.

 

AGENT CONTRAVIGILÀNCIA DISTRICTE LES CORTS

«Quan les UIP [Unitats d’intervenció policial] se’n van, surten a la carrera amb un seat Ibiza darrere d’ells. Pertanyia a Generalitat, concretament al departament Presidència».

Un altre agent de contravigilància confirma que els presumptes Mossos de paisà que vigilaven el Pau Romeva van iniciar, després, un seguiment de la Policia Nacional.

 

 

CAPORAL GUÀRDIA URBANA BADALONA

 

«Vam veure que que hi havia persones penjant cartells, se’ls va indicar que no podien fer-ho i se’ls van comissar 45 cartells»

El caporal de la Guàrdia Urbana de Badalona explica que després van aparèixer Jordi Cuixart i el regidor de Badalona José Antonio Téllez i van fer de mitjancers en una acció que es va complicar quan els guàrdies van perdre dins del cotxe el DNI d’un dels identificats penjant cartells. Finalment els cartells van desaparèixer del cotxe de la Guàrdia Urbana.

 

 

QUATRE MEMBRES DE LA GUÀRDIA URBANA DE BADALONA

 

 

Els quatre següents testimonis són agents de la Guàrdia urbana que van exercir com a instructors i només responen a l’acusació popular sobre si es va obrir algun expedient o es va investigar qui s’havia quedat amb els cartells.

 

MOSSA 17854

 

«No ens va ser possible entrar en el centre de votació de Cardedeu perquè érem dos i hi havia unes 200 o 300 persones»

La Mossa de la Comissaria de Granollers afirma, en resposta a l’acusació popular, que van demanar ajuda a les Brigades operatives, la BRIMO i l'ARRO, sense resultat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.