POLÍTICA ESPANYOLA

CIS preelectoral: el PSOE guanyarà al País Valencià i Balears, i Esquerra, a Catalunya

El macrobaròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) pronostica la victòria del PSOE al conjunt de l’Estat a les eleccions del 28 d’abril, així com una caiguda abrupta del PP, a qui afectaria el creixement de Ciutadans i la irrupció de Vox. Segons l’enquesta, amb més de 16.000 entrevistes personals, Pedro Sánchez podria fins i tot governar amb el suport d’Unides Podem, el PNB i Compromís o, encara més còmodament, amb Ciutadans. A Catalunya, Esquerra podria multiplicar per quatre els escons de Junts per Catalunya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El PSOE de Pedro Sánchez guanyarà les eleccions del 28 d’abril amb relativa comoditat i podrà explorar diverses vies de govern. Això es desprén, si més no, del macrobaròmetre del CIS publicat aquest dimarts, segons el qual els socialistes obtindran entre 123 i 138 escons, molt per damunt del següent partit amb més diputats, el PP, que es quedaria entre 66 i 76. De la seua banda, Ciutadans progressa però no tant com s’esperava fa uns mesos i se situa entre 42 i 51 escons, mentre que Vox irromp amb força i n’aconseguiria entre 29 i 37. Per últim, la confluència de Podem, Esquerra Unida, Equo i En Comú Podem pateix una davallada notable i retindria entre 33 i 41 actes. A Catalunya arrasaria Esquerra (17-18), que podria multiplicar per quatre la representació de Junts per Catalunya (4-5), els diputats de la qual quedaria reclosos, de nou, al grup mixt. Pel que fa a Compromís, l’enquesta del CIS únicament li dona opcions a la demarcació de València, on podria obtenir un o dos escons.

Amb un 41% d’indecisos, l’atribució que n’haja fet el CIS –l’anomenada cuina– esdevé encara més decisiva. El macrobaròmetre va realitzar-se entre l’1 i el 18 de març, abans que el PP s’embolicara amb el tema de l’avortament, Ciutadans vetara per activa i per passiva un acord postelectoral amb el PSOE i Vox posara damunt la taula debats trumpistes com el de les armes o l’aixecament d’un mur a la frontera amb el Marroc que hauria de pagar el país musulmà. En aquest temps, Pablo Iglesias ha retornat de la seua baixa de paternitat i s’ha fet públic que ha sigut espiat a través de les càmeres de seguretat de la seua vivenda, mentre que el ministre socialista José Luis Ábalos ha mostrat la seua predilecció per pactar amb la formació d’Albert Rivera en detriment dels independentistes catalans. Tot plegat, elements que podrien provocar alteracions o consolidar les tendències exposades pel CIS.

El treball de l’institut d’opinió estatal, amb més de 16.000 converses personals, inclou 1.866 entrevistes a Catalunya, 1.245 al País Valencià i 370 a les Illes Balears, amb diferències clares entre els tres territoris. ERC queda en una destacadíssima primera posició a Catalunya i els socialistes es convertirien en la força més votada a les Balears i el País Valencià. A les Illes, el PSOE ja va aconseguir avantatjar –per molt poca distància– el PP als comicis de 2008, però en el cas valencià aquest triomf posaria fi a una sequera de 28 anys. Vora tres dècades en què els populars han guanyat, sistemàticament, totes i cadascuna de les eleccions.

El repartiment d’escons

A Catalunya, ERC ho té tot de cara per guanyar les eleccions al Congrés de manera cómoda. En segona posició quedaria el PSC, que pujaria fins les 12 o 14 actes, i en tercer lloc, En Comú Podem (5-7). Ciutadans, amb quatre diputats, quedaria pràcticament igualat a Junts per Catalunya i patiria la mossegada de Vox, que amb 3 escons per Barcelona es menjaria una part del seu espai i el del PP, que quedaria reclòs a la capital, amb una sola diputada: Cayetana Álvarez de Toledo, enviada a Catalunya per rivalitzar amb Inés Arrimadas, qui perdria bona part dels rèdits obtinguts als comicis al Parlament del 21 de desembre de 2017. L’enquesta no contempla la possible entrada de Front Republicà, la candidatura liderada per Albano Dante-Fachín que compta amb el suport principal de Poble Lliure, formació adscrita a la CUP que ha decidit presentar-se als comicis estatals amb la missió de blocar el Congrés. El PACMA, per últim, podria obtenir un seient per la demarcació de Barcelona, que escull 33 diputats.

 

Oriol Junqueras i Marta Rovira escorten Gabriel Rufián en un acte d'Esquerra. Tot indica que els republicans faran el seu rècord de vots en uns comicis estatals. / EFE

Curiosament, l’altra circumscripció que somriuria el PACMA és la de València, on també podrien anotar-se un escó. El primer de la seua història. I és que el mapa resultant de les eleccions estatals capgiraria tots els anteriors, al País Valencià. A més de la victòria socialista (11-13 escons) sobre el PP (6-7) seria incontestable, Ciutadans guanyaria pes (5-6), Podem i Compromís en perdrien (en tenien 9 i ara se’n quedarien amb 3 i 1-2, respectivament) i Vox seria la gran sorpresa, amb una forqueta que es mou entre els 3 i els 5 escons. A les Illes, el PSOE (2-3 diputats) quedaria per davant de Ciutadans, Unides Podem i Vox, tots els quals entre 1 i 2 escons. Al PP, per contra, l’estudi del CIS li’n dona 1 i prou. Un de set.

L’autoubicació ideològica entre l’1 (extrema esquerra) i el 10 (extrema dreta) dels votants també ofereix dades interessants: els electors catalans se situen en el 3,7, els valencians en el 4,7 i els balears tot just en el 5. Pel que respecta als partits polítics, el PSOE és percebut com a més d’esquerres (3,7) al País Valencià que no a les Illes Balears (4,3) o Catalunya (4,9). De la mateixa manera, el PP es veu més de dretes a Catalunya (8,9) que no al País Valencià (7,9) o Balears (8,1), i Podem, més d’esquerres al País Valencià (2) i Balears (2,2) que no a Catalunya (3,2). Per últim, la fluctuació de Ciutadans és encara més sensible: els catalans entenen que és molt més de dretes (8,3) que no els valencians (6,6) o els balears (6,9).

Qui dubta votar què?

Davant una xifra tan elevada d’indecisos com la que apunta el CIS, cal saber en quina franja es concentren els dubtes. A Catalunya, per exemple, els principals dilemes es troben entre ERC i Junts per Catalunya (el 15,5% dels indecisos catalans) i, en menor mesura, entre el PSC i En Comú Podem (6,2%), PSC i Ciutadans (5,9%) i PSC i ERC (4,1%). Al País Valencià, el 16,4% dels indecisos es debaten entre PP i Ciutadans, i el 12,4%, entre PSOE i Ciutadans, cosa que situa el partit taronja en una conjuntura complicada. El 9,3% dels indecisos dubten entre socialistes i Podem i el 7,8% entre PP i PSOE. A les Illes, el dubte principal és entre PSOE i Ciutadans (el 14,8% dels indecisos balears diuen que no saben a quin partit dels dos votar), entre PSOE i Podem (12,1%) i entre PP i Ciutadans (el 12,1%, també). Entre PP i PSOE se situen encara el 5,4% dels indecisos illencs.

Problemes per a Ciutadans a Catalunya: la candidatura d'Inés Arrimadas al Congrés podria ser insuficient per retenir els vots de 2016, ja que la formació té fuites a esquerra i dreta. / EFE

Les preferències sobre el pròxim president del Govern espanyol enforteixen Sánchez i deixen en una posició molt compromesa el popular Pablo Casado. Al 34,2% dels catalans, el 29,4% dels valencians i el 22,2% dels balears els agradaria que el primer continuara com a president, mentre que en el cas del líder del PP aquests percentatges cauen al 2,4%, l’11,5% i el 9,5%. La predilecció per Albert Rivera també és més elevada al País Valencià (14,9%) que a les Illes (13,8%) i Catalunya (9,1%), com passa en el cas de Santiago Abascal, el candidat de Vox, que és el president volgut pel 6,6% dels valencians, el 3,5% dels balears i únicament l’1,1% dels catalans. Pablo Iglesias, per contra, és més estimat a Catalunya (al 14,2% els agradaria que fora ell el president) que no a Balears (7%) o el País Valencià, on només és el desitjat del 3,6% de la ciutadania.

Alertes importants

Cal prendre aquesta enquesta (com totes, darrerament) amb totes les reserves. En general, el record de vot de les persones enquestades sobrepondera el PSOE en relació als resultats que aquest partit va obtenir en 2016. Així, el 15% dels enquestats catalans afirmen que van votar el PSC en les darreres eleccions al Congrés i tan sols el 10% indiquen que van introduir al sobre la papereta d’En Comú Podem, que aquell dia va superar els socialistes a les urnes. En el cas balear, el record de vot al PSOE ascendeix al 21,4% i el del PP al 14,3%, però, en realitat, els populars van obtenir-hi el 35%, i els socialistes, el 20%. Al País Valencià, la suma d’enquestats que diuen haver votat el PSOE o Compromís-Podem-EUPV en 2016 (39%) supera de llarg els que asseguren que van inclinar-se pel PP o Ciutadans (33,6%). Els primers van sumar-hi el 46,4% i els segons, el 50,6%.

Entre els tres principals problemes que assenyala la ciutadania trobem, igualment, diferències substancials a cada territori. L’atur és el primer problema de la societat per al 63,4% dels valencians, el 52,2% dels balears i el 42,9% dels catalans. En tots els casos ocupa el primer lloc de la classificació, però amb intensitat diferent. D’altra banda, la corrupció és vista com un dels tres principals problemes pel 39,7% dels balears, el 26,9% dels catalans i el 23,8% dels valencians, que han perdut bona part d’aquesta preocupació al llarg dels últims anys. La situació econòmica (entre el 23,8% i el 26,9% en funció de cada territori) i la classe política (entre el 25,7% i el 29,1%) són els altres problemes prioritaris. La possible independència de Catalunya, en canvi, només és una de les tres primeres preocupacions per al 18,3% dels catalans, el 10,9% dels valencians i el 9,7% dels balears.

Una dada interessant en una campanya que la dreta tracta de focalitzar en l’eix nacional i que el PSOE s’esforça a situar en el terreny dels drets socials, molt més a prop de les preocupacions reals, segons es desprèn d’aquest macrobaròmetre dels enquestats i amb una amenaça com la de Vox, que qüestiona avanços assolits de fa temps. Aquest factor, de fet, sembla estar inclinant la balança en favor de Sánchez. A dues setmanes i mitja de les eleccions, ara com ara ell és el gran favorit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.