Premsa internacional

El món continua parlant del procés català

La premsa internacional, tant americana com europea, segueix ocupant-se aquesta setmana del conflicte entre Espanya i Catalunya. Destaca l'entrevista que el diari argentí Clarín va fer a Carles Puigdemont. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L’atenció internacional sobre el procés sobiranista català ha tingut aquesta setmana el tema central en l’entrevista que Carles Puigdemont concedí al diari Clarín, d’Argentina, publicada el dissabte dia 30 de març. Abastament citada, la interviu del rotatiu de Buenos Aires es va celebrar a la Casa de la República catalana a Waterloo, a Bèlgica. Entre d’altres coses que s’han reproduït arreu, Puigdemont assegura al mitjà argentí que “declarar la independència pot ser il·legal, però il·legal no es delicte”. Així mateix ha estat força destacat també que assegurés que la declaració d’independència “va ser vàlida, feta per un Parlament legítim, democràticament escollit”. Respecte a l’estratègia que segueix l’independentisme, Puigdemont no té problema en explicar-la: “Avui Catalunya és un subjecte polític de facto. No ho era fa dos anys. És un subjecte polític recognoscible com a tal i això forma part d’una estratègia: abans d’arribar al reconeixement s’ha d’assolir el coneixement”. Una estratègia que, segueix explicant, es basa en el fet que “en els temps moderns els conflictes també són narratius. Les guerres també són narratives i per aquí crec que, a pesar que ens enfrontem a un Estat molt poderós, nosaltres tenim opcions de disputar el partit i de poder assolir l’objectiu que la nostra veu s’escolti (arreu del món). Abans era un monòleg d’Espanya en el món. Avui podem dir que (...) hi ha una altra veu que narra coses, que explica. L’existència de l’exili, la possibilitat d’estar lliure, parlant, ha contribuït enormement a la internacionalització”.

També a l’altre banda de l’Atlàntic, en aquest cas als Estats Units, l’agència de notícies novaiorquesa Associated Press (PP), que serveix nombrosos mitjans d’aquell país com, entre d’altres, The Washington Post, Los Angeles Times... destaca aquesta setmana una anàlisi signat per Josep Wilson, en data del 31 de març, segons la qual “la crisi separatista catalana (...) promet ocupar un paper central a les eleccions del 28 d’abril (...) Mentre que els governants socialistes, dirigits pel primer ministre Pedro Sánchez, estan tractant d’enfocar (la campanya) en els temes socials, els partits de l’oposició de dreta lluiten per veure quin adopta una postura més dura” cap els sobiranistes catalans. Es deté en l’explicació per als lectors estatunidencs del “nou partit Vox” que “és d’extrema dreta” i que “confia” obtenir “un gran suport dels votants amb la promesa d’esclafar el moviment separatista”. Es fa ressò del fet que “uns pocs milers de simpatitzants acudiren al míting a l’aire lluirà de Vox el dissabte” dia 30 de març “en el centre de Barcelona”, un acte que serví perquè “el líder de Vox, Santiago Abascal” digués “quan pujà a l’escenari, que ‘Catalunya no és una nació, és quelcom molt més important, és una part d’Espanya’” i que “segons va dir, ‘suspendrem l’autogovern de Catalunya, intervindrem la seva administració i prohibirem els separatistes”. Explica Wilson que Vox intenta capitalitzar el debat de campanya d’aquestes eleccions generals amb la intenció “de tenir la clau per permetre que el Partit Popular, de tall conservador, i Ciutadans, treguin del poder als socialistes”. L’autor presenta als seus lectors el partit ultra com “el defensor dels costums tradicionals espanyols, com les corregudes de toros i la caça” i que, al mateix temps, “vol revertir les lleis de violència domèstica i detenir la immigració no autoritzada”.

A Europa, el setmanari portuguès Expresso entrevistà Quim Torra. A la conversa, el president de la Generalitat assegurà que “ens sentim molt pròxims al poble portuguès, a tots els pobles de l’Estat espanyol i volem construir (amb tots ells) una Península Ibèrica on es respecti la voluntat de cada poble. I parlo com a 131è president de la Generalitat, una institució es remunta al segle XIV”. Recorda el mandatari català que “el 1640 (quan Portugal formava part d’Espanya) Portugal i Catalunya lluitaren per la independència. Imagini’s que el resultat històric hagués estat distint: que Cataunya fos independent i Portugal seguís depenent de Madrid: no tindrien aleshores els portuguesos dret a decidir el seu futur?”. Així mateix, i respecte a les crítiques que genera a Espanya la pretensió de votar en un referèndum d’autodeterminació, Torra adverteix que “prop del 80% de la societat catalana” vol una “solució política” al conflicte i que es faci un referèndum.

A França, el diari La Dépêche du Midi, fundat el 1870 i editat a Tolosa, que es distribueix a les regions de Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló i part d’Aquitània, analitza que l’Estat espanyol està a punt de patir “un atac de nervis” per mor del suport creixent que a l’Estat francès s’està notant cap a la negociació d’una solució política per al conflicte català. Recorda que després “del pronunciament de 41 senadors” va ser el torn “del Consell Regional d’Occitànica” i, més tard,  “de qui va ser el candidat socialista a la presidència, Benoît Hamon”. El diari avalua que “l’independentisme català no havia atret” fins ara “simpatia a França excepte entre els independentistes corsos i els eurodiputats Marie-Pierre Vieux i José Bové”, però en els últims mesos “la situació està canviant”. Cosa que, al seu parer, “és una bona notícia” per als sobiranistes catalana.

També a França, el parisenc Le Monde publicava el passat dilluns, en la seva secció de Tribuna, un article contra els independentistes catalans a càrrec d’Irene Lozano, la secretària d’Estat per a l’Espanya Global del Govern presidit per Pedro Sánchez, que, justament, pretenia iniciar una mena de contraofensiva davant el posicionament dels 41 senadors, el Consell Regional d’Occitània i de Benoît Hamon, basant tota l’argumentació en que, al seu entendre, “la desinformació orquestrada pels separatistes catalans és una amenaça per a la democràcia espanyola” i, fins i tot, per a “qualsevol projecte europeu”, diu Lozano, que va ser molt criticada quan fa un mes va comparar el referèndum de l'1 d'octubre amb una violació.

A Rússia, el canal de televisió internacional per cable i satèl·lit, propietat de la Federació russa, RT, sigles de Russia Today, es fa ressò de la votació del dijous dia 4 d’abril del Parlament de Catalunya a través de la qual s’insta el Govern a presentar una moció de confiança o convocar eleccions, i explica  que “el president català, Quim Torra, ja ha dit que no utilitzarà cap de les dues opcions” si bé, això sí, narra RT que “va afegir que  ‘si penso en un moment determinat que no puc portar el país a la independència, dimitiré’, afirmà”.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.