Judici 1-O

Les 45 frases del carrusel policial al judici de l'1-O

Un grup de policies i guàrdies civils parlen de les accions del 20-S a la seu de la CUP, de diverses accions de l'1-O, dels insults que van denunciar haver rebut a Lleida per part de dos Mossos i de les proves aportades en forma de vídeo sobre els enregistraments de les unitats policials l'1-O

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

COMISSARI EN CAP DE LA BRIGADA PROVINCIAL D'INFORMACIÓ DE CATALUNYA

1- "Quan els nostres agents es personen a la seu, són escomesos de forma violenta i colpejats"

El Comissari en Cap de la Brigada Provincial d'Informació de la prefectura de Catalunya, Manuel Quintela, ha advertit que van ser rebuts de forma agresiva en personar-se a la seu de la CUP nacional el dia 20 de setembre de 2017. Ha dit que, fins i tot, van haver de "disparar salves" per poder marxar.

2- "Van poder muntar fins i tot una festa"

El Comissari en Cap de la BPI ha remarcat que es va actuar de forma proporcionada, garantint la llibertat de moviment.

3- "Abans del 20S, hi va haver molts incidents en què diversos agents vam ser atacats. I encara continuen aquests atacs"

Tota la declaració ha demostrat voluntat de mostrar un clima hostil vers els agents policials establerts a Catalunya.

4- "El dispositiu policial havia de ser secret, però es va filtrar i això va permetre als organitzadors del referèndum saber quins passos faria la policia"

Quintela ha denunciat una coordinació per ocupar les escoles els dies abans del referèndum a partir d'actes encoberts.

5- "L'1 d'octubre hi va haver incidents a la majoria de centres de votació"

Quintela ha remarcat una hostilitat generalitzada.

6- "En alguns centres, els Mossos van obstaculitzar la nostra tasca"

En d'altres, Quintela ha dit que "quan arribàvem els Mossos no col·laboraven. Només s'apartaven". Més endavant, a preguntes de l'advocat Xavier Melero, respondria que obstaculització només es va produir a tres escoles i que, en cap cas, va ser res generalitzat.

7- "El recompte d'agents ferits és de 72"

Entre els centres on n'hi va haver, descata Quintela, es troba el CEIP Verd de Girona amb sis ferits. També al CEIP Torreforca de Tarragona amb cinc ferits i quatre en un institut de la mateixa ciutat. Més endavant, Quintela diria desconèixer la xifra de ciutadans lesionats.

8- "Hi va haver moltes més actuacions durant el matí que a la tarda"

Quintela ha dit que segons els plans, entre les 8 i les 10:30 era quan calia fer la majoria de les actuacions. L'activitat va anar baixant perquè, segons ell, el cansament dels agents no recomanava allargar-ho.

9- "Estava molt clar que estàvem com a força de reforç dels Mossos que eren els que havien de dur a termes les actuacions"

Diu que la seva tasca, en principi havia de ser suport, però que van començar a actuar per la inacció de la policia catalana.

10- "Van arribar dos requeriments dels Mossos a les 9 i ens van passar un llistat de 233 centres de votació on demanaven reforços"

Quintela ha recriminat, però, que la petició arribés més tard de l'inici del referèndum.

11- "Hem trobat 271 comunicats en què Mossos informen de la situació de les nostres unitats a Barcelona"

Quintela ha denunciat que els cossos de Policia Nacional espanyola i Guàrdia Civil van ser objecte de seguiment per part dels Mossos. A més, ha exposat que hi havia "un clima creixent de desconfiança amb els Mossos".

12- "Hem pogut comprovar com funcionaris amb cotxes de la Generalitat es dirigien a alguns centres avisant que ens dirigíem cap allà".

Així ho ha denunciat el cap de la Brigada Policial d'Informació de Barcelona en referència a la jornada de l'1 d'octubre.

13- "Es va fer ús del llançament de pilotes de goma. Lamentablement va sortir lesionat un dels manifestants hostils"

Quintela ha reconegut l'ús de projectils de goma a l'escola Ramon Llull de Barcelona on va perdre un ull Roger Español.

14- "Els Mossos ens van dir que tenien instruccions per identificar tots els policies nacionals que treballessin aquells dies".

15- "Hi ha 85 comunicats d'intervenció d'armes al CECOR. A la incineradora de Sant Adrià hi havia 131 informes. Tots aquests eren entrega voluntària d'urnes que després es comptabilitzaven com a tancament de centres"

Quintela ha posat en dubte la tasca dels Mossos tancant centres electorals i les dades que s'han donat al respecte des de la Generalitat.

16- "Hi va haver 178 requeriments de reforços d'ordre públic en molts col·legis que els Mossos no van atendre"

17- "Forma part d'aquest judici l'escenografia dels vídeos"

Així s'ha expressat Manuel Marchena quan Jordi Pina li ha recriminat que s'estigués interrogant a Quintela sobre un vídeo, en contrast amb el criteri que havia tingut en les preguntes de la defensa.

18- "Vostè descriu una situació de tensió extrema..."

El Fiscal Zaragoza ha estat interromput per Marchena que li ha demanat que deixés la valoració per l'informe.

19- "L'ambient era de revolta general"
Així ha descrit Quintela el dia 3 d'octubre quan, ha exposat, van estar "tancats durant hores a la prefactura de la via Laietana perquè fora hi havia 15 mil persones"

20- "Processalment, els desitjo la millor sort"
Melero ha tancat amb aquesta expressió una part del seu interrogatori després que Quintela negués saber quants agents de la Policia Nacional espanyola estaven involucrats en processos judicials arran de la seva actuació l'1-O.

21- "Dels 229 vehicles camuflats de la policia nacional vam detectar un seguiment a més de 200 per part dels Mossos d'Esquadra. Això no és normal"

22- "També hi va haver algun artefacte incendiari"
Preguntat sobre els llançaments d'avions de paper contra agents de policia, Quintela ha exposat que hi va haver també altres artefactes el dia 3 d'octubre."Vivíem uns dies d'extrema tensió", ha detallat.

23- "No ho he vist"
En referència a les imatges de policies pixant-se pels balcons; exhibint pistoles o colpejant amb porres de nit als hotels de Calella i Pineda de Mar (Maresme).

24- "La decisió última d'intervenir en un centre de votació depenia del cap de la unitat desplegada al lloc dels fets"

Quintela ha explicat que les intervencions depenien molt de les diferents unitats.

 

CAPORAL GUÀRDIA URBANA BADALONA

25- "Hi havia 45 cartells. Amb l'anagrama Sí"

L'agent va ser el responsable de requisar material durant una encartellada per la qual va ser encausat i després absolt el regidor de Guanyem Badalona José Tellez.

26- "Ens gravaven amb el mòbil i ens van dir que érem uns feixistes i que ens farien fora de la Guàrdia Urbana i de Catalunya"
Aquest era el comportament dels manifestants segons l'agent.

27- "No hi havia logo de la generalitat ni tenia cap referència al referèndum"
Així ha descrit l'agent els cartells.

 

CAPORAL GUÀRDIA URBANA BADALONA

28- "Vam intervenir cartells que enteníem que afavoríem el referèndum"

En els cartells hi deia "Hola, Europa" i "Hola, república", segons l'agent.

29- "Téllez ens va comentar que els tornéssim el gènere i que, si no, ho faria ell com a representant de l'Ajuntament. I els va treure del cotxe"

El caporal ha explicat que l'aleshores tinent d'alcalde de la ciutat va agafar els cartells decomisats.

 

GUÀRDIA CIVIL CONCENTRAT A LLEIDA

30- «Un dels dos Mossos ens va dir que havíem pegat a la seva família, a la seva mare, al seu pare, als seus germans i que èrem uns fills de puta»

Arriba el testimoni d'un dels Guàrdies Civils que van denunciar insults per part d'una parella de Mossos a Lleida quan ells passejaven de paisà, en un grup de sis guàrdies.

31- «Els Mossos van dir que érem 'piolins', es van posar a aplaudir i els vianants també començaren a aplaudir»

L'agent considera que eren aplaudiments crítics amb la seva actuació.

 

SEGON GUÀRDIA CIVIL CONCENTRAT A LLEIDA

32- «Els Mossos no portaven el número identificatiu o TIP»

Aquest agent es contradiu amb els altres. Posteriorment, l'altre Guàrdia Civil dirà que un sí que en portava. Un dels dos Mossos implicats dirà que anaven els dos identificats.

33- «Vam presentar denúncia i les diligències van ser arxivades»

L'agent reconeix que van presentar denúncia a la comandància de policia judicial de Lleida i que, posteriorment, el cas s'ha desestimat.

 

CAPORAL GUÀRDIA CIVIL CONCENTRAT A LLEIDA

34- «Un Mosso es va posar el TIP [número identificatiu] a la solapa i l'altre, no»

L'agent diu que els mossos es van treure prèviament els números identificatius i, quan van anar cap a ells a demanar-los explicacions, només un se'l va tornar a posar.

35- «A partir de l'incident jo em vaig quedar a l'hotel»

L'agent afirma que, a partir d'aquell moment, preferien sortir de l'hotel de Lleida en grups petits o sols per no ser identificats com a guàrdies civils.

 

GUÀRDIA CIVIL RESPONSABLE DE LA PROTECCIÓ A LA COMITIVA JUDICIAL L'1-O A L'INSTITUT EL PALAU DE SANT ANDREU DE LA BARCA

36- Els insults es van produir només arribar i contínuament. D'amenaça directa propera no en vaig rebre cap, però des d'un segon nivell més allunyat deien 'us anem a matar' i 'ja us pillarem'»

L'agent responsable de la protecció a la comitiva policial l'1-O a Sant Andreu de la Barca. Tenia a les seves ordres, tres unitats, uns 70 o 80 agents, segons ell. Quan van arribar a la porta del col·legi van trobar, també segons ell, unes 70 o 80 persones que feien resistència pacífica.

37- «La resistència passiva del començament va passar a ser activa i pràcticament s'empenyien uns als altres, de manera que no van tirar un home de 80 anys de miracle»

L'agent diu que patia per un home de 80 anys «molt fràgil», però després, a preguntes de l'acusació popular dirà que no va veure cap «muralla humana» amb gent gran ni menors -dels quals nega haver-ne vist cap.

38- «Uns s'anaven retorcent perquè ens fos més difícil aixecar-lo»

L'agent diu que, a l'entrada del centre, hi havia qui no oferia resistència, d'altres que eren només reticents i d'altres que «es retorcien» per evitar ser desplaçats.

 

UN DELS DOS MOSSOS QUE PRESUMPTAMENT VA INSULTAR GUÀRDIES CIVILS A LLEIDA

39- «No els vam aplaudir en cap moment»

És l'únic Mosso que teòricament s'ha pogut identificar perquè l'altre, segons els agents declarants de la Guàrdia Civil, no portava el número identificatiu. Aquest negarà haver-se adonat que el seu company no el portés.

El Mosso nega que insultessin o fessin aplaudiments als guàrdies civil. Només reconeix que el seu company, un cop van passar per davant, li va dir en veu baixa «aquests deuen ser piolins» i que després van tornar per demanar que s'identifiquessin.

40- «Després els vam demanar nosaltres que s'identifiquessin i només un ens va ensenyar un placa de manera ràpida»

Assegura el Mosso que no hi van insistir per evitar cap conflicte.

 

RESPONSABLE EN CAP POLICIA JUDICIAL BARCELONA. AUTOR INFORME CÀMERES DELS AGENTS L'1-O

41- «El bolcat dels vídeos el fa la policia científica en ordinadors de la brigada de policia judicial»

El Comissari va quedar encarregat d'emetre un informe sobre els vídeos que porten els agents policials en les actuacions de l'1-O i ell va nomenar un instructor per visionar-los i redactar una acta annexa amb els detalls. L'informe el signa aquest comissari

42- «Si van fer enregistraments a les províncies de Lleida i Tarragona, no en tenim i no sé per què»

A preguntes de Benet Salellas, el comissari afirma que no sap si s'hi van fer enregistraments de vídeo a les demarcacions de Tarragona i Lleida o si no es van fer, però a ell no li'n van fer arribar.

43- «Nosaltres no seleccionem imatges»

El comissari no acaba d'aclarir si la policia científica, que és la que li facilita els vídeos, n'ha fet una selecció prèvia o no.

 

AGENT DE LA BRIGADA JUDICIAL DE BARCELONA QUE VEU ELS VÍDEOS

44- «Jo vaig fer ressenya dels 66 enregistraments, unes vuit hores d'enregistraments que corresponen a vint actuacions només. D'alguns llocs, com l'Escola Ramon Llull, per exemple, n'hi ha 10 o 12».

L'agent que va visionar tots els vídeos que s'han passat a la sala com a prova explica quants eren i per què n'hi ha més que actuacions concretes. Tampoc sap explicar per què no hi ha enregistraments de les demarcacions de Tarragona i Lleida

45- "No ho puc determinar [si els enregistraments que li van arribar eren íntegres i hi eren tots]"

L'agent reconeix que no sap ni pot concloure de cap manera si els vídeos que se li van fer arribar ja eren només un extracte d'un original. El mateix jutge Marchena ha dit anteriorment que això s'haurà d'esbrinar quan es passin els vídeos.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.