Judici 1-O - L'ENTREVISTA

"Marchena està inventant un dret processal que els processalistes no coneixem"

Parlem amb el Catedràtic de Dret Penal de la Universitat de Barcelona, Joan Queralt, sobre la darrera setmana de judici en la qual va destacar el testimoni del tinent Coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena, conegut per ser un dels gestors dels perfil de Twitter Tácito, cosa que va desmentir davant del jutge.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

—Què poden aportar al judici les declaracions dels dos analistes internacionals que van comparèixer dimarts passat?

Si és pel coneixement sobre com es va dur a terme l'1 d'octubre, van dir que es va fer pacíficament i amb alegria. Des del punt de vista estrictament processal, un va dir que no generar cap despesa perquè s'ho va pagar ell. L'altra, l'Helena Catt, portava aquí tres mesos fent un estudi que va coincidir amb el final de l'1 d'octubre. Ella va dir que al juliol, quan va venir, ningú sabia si hi hauria referèndum. Un tercer punt és que ella va cobrar i ho va admetre. La qüestió és que quan aquesta va cobrar, l'administració estava controlada per la Hisenda espanyola. Qui li va pagar, va ser Hisenda.

—Per tant, va avalar-ho l'Estat?

Clar. Ells diuen que feien només un control formal. Això sembla que vulgui dir que hi ha controls formals i materials. Les grans empreses, i l'Estat ho és, fan només controls formals. Imagine's revisar la comptabilitat total, partida per partida, de La Caixa? És impossible. Doncs l'Estat és més gran que La Caixa.

—Entenc que el cas de la senyora Catt queda obert a interpretació?

No, malversació no pot ser. És una operació prevista per un organisme extern a la Generalitat, que és el Diplocat, i que s'ha contractat abans que ningú sabés què era el referèndum. I no era per observar, era per fer estudis.

Com va veure la declaració del tinent coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena?

Foc d'encenalls. Va dir alguna cosa que no se sabés? Tu li treus la faramalla que portava, les seves expressions... Va dir alguna cosa? No sabia de qui era el document Enfocats. Per què? Perquè és anònim. Tants atestats per dir que no sap qui ha fet el que segons ells és el full de ruta de la rebel·lió. La seva funció, com a realitzador dels atestats, no és presentar el document, sinó dir qui el va fer i a qui el va presentar. Però l'únic que va dir és que tot el que posava a l'Enfocats es va complir. No es va complir res! A més, el normal és que els independentistes vulguin fer plans independentistes. El que passa és que a l'Enfocats no hi ha res que digui que tal dia, a tal hora, es prendrà el Govern Civil, o la seu de RTVE... Això és el que fan els cops d'Estat.

Creu que Baena podria haver incorregut en fals testimoni?

Oblideu-vos del fals testimoni. És un delicte molt difícil de provar, ha de ser la mentida oberta. És posar més sal a la ferida. El fiscal no ho farà perquè són els seus. Als particulars no els recomanaria que ho fessin. En principi no ho denunciaria, esperaria, en tot cas, a la sentència. Però no és una cosa molt esperançadora. Serviria per quan es recorregués, i es digués que s'han dit mentides, poder dir que es tenen tantes querelles per fals testimoni.

—Però, per exemple, amb el tema del compte de Twitter Tácito, que va dir que no era seu?

Això és més que res per demostrar la seva credibilitat. Aquestes preguntes no sé si poden anar a fals testimoni. El que és clar és que va fer preguntes errònies. Estem en un polvorí i deixen les pistoles a dins dels cotxes sense precintar. Això no s'ho creu ningú. Això és fals testimoni? No ho sé. Ara, ell és una mica víctima del seu personatge. Vol quedar aquí com un gran investigador. A mi em preocupa més l'actitud del Tribunal de no deixar contrastar amb el que deia amb vídeos.

—Per què no deixen fer aquest contrast?

Per fragmentar la prova. L'aigua és H₂O, oi? Per tant, si tens H i tens O per separat, no tens aigua, oi? Aleshores, tu podràs explicar als alumnes que dues molècules d'hidrogen i una d'oxigen juntes fan aigua. Però, si ho fas al laboratori, serà millor, oi? Doncs això és igual.

—Manuel Marchena, però, argumenta que és el procediment habitual...

No. No. Marchena està inventant un dret processal que els processalistes no coneixem. O va al límit de la llei o la porta en contra del dret de defensa. Tot això és contrari al dret de defensa. Aquestes són les coses que faran forat a Estrasburg.

—Creu que Marchena s'està deixant anar?

Marchena està mirant a Estrasburg també, per dir que ells també saben fer judicis. Les paraules "dret de defensa" les té ell més a la boca que ningú. Fixa't. Això, un president d'un tribunal no cal que ho digui tant. Ara, una cosa és el que dius i l'altra és el que fas. En qualsevol interrogatori, quan tu dius a algú que ha fet alguna cosa, has de posar el paper davant. Has de contrastar el testimoni. Això no és valorar l'atestat, sinó contrastar el testimoni amb fets. En el fons, això són regles molt elementals. No és de Harvard ni de la Sorbona.

—Com veu la resta de testimonis policials?

Alguns van molt apresos. Però, jo el que voldria saber és si quan van a fer un desnonament o a desallotjar la gent que es lligava a les centrals nuclears, els rebien molt simpàticament. No entro en qui té raó, però estic segur que ni un ni l'altre van amb somriures a la boca. Sense entrar en si tenen raó els ecologistes que s'encadenen o els policies que compleixen una ordre judicial.

—Ha detectat un relat homogeni?

El relat bé d'abans. El tema no és sobre la violència, sinó sobre si hi va haver un aixecament públic violent. Això és el que seria un delicte. El delicte de violència no existeix. La violència és un mitjà per cometre un delicte. Clar, el nombre de policies lesionats no arriba ni al normal de les manifestacions habituals. Si repasses les manifestacions així una mica gruixudes, el nombre és més alt.

—Hi ha algun agent que s'hagi sortit del guió?

Crec que no. Però no tothom hi ha posat el mateix accent. Ni ho van viure igual.

Com ha vist el comportament de Fiscalia respecte a aquests agents?

Crec que la Fiscalia té el relat. Creu que amb això en té prou, però sap que no és així. Si fos un judici amb totes les garanties, la Fiscalia ha perdut per golejada. Han ficat molt la pota, fins al punt que el Marchena els ha hagut de cridar l'atenció. Hi ha hagut casos que han fregat la grolleria.

—Com veu el fet que hi hagi una mosso d'esquadra que fos citada a declarar per noms, cognoms i DNI...

La declaració de la Mosso de l'altre dia és una de les coses més surrealistes que he vist en ma vida. No li trobo explicació. S'identifica amb la seva identificació de ciutadana, no vol que li treguin la cara, respon algunes preguntes i en altres diu que no sap res i la deixen marxar sense més. Jo tinc les meves interpretacions, però no les puc dir. Va ser ella que va dir que la citessin per noms, cognoms i DNI.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.