PAÍS VALENCIÀ

Cantó anuncia un aprimament de l’administració de 750 milions però tan sols en concreta 80

El candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat Valenciana preveu 7 conselleries en lloc de les 10 actuals. Cantó assegura que la remodelació estalviaria 750 milions d’euros, per bé que només n’ha justificat 80, entre els quals l’eliminació de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, que no ha dubtat a qualificar de “xiringuito”, i una reducció d’alts càrrecs de 154 a 69. Afirma que precisarà l’estalvi dels altres 670 milions al llarg de la campanya electoral i reitera el “no” del seu partit a qualsevol acord amb els socialistes: “Dos no ballen si un no vol”, remarca.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La campanya es diu #LeDoyUnBocado i ja té vídeo oficial. Van enregistrar-lo aquesta mateixa setmana els candidats de Ciutadans a les Corts valencianes i té un missatge explícit: “Reduirem de deu a set el nombre de conselleries per a destinar aquests diners a metges, col·legis i dependència”. La formació taronja afirma que això permetrà una “gestió eficient” dels recursos públics i uns serveis de qualitat. A la conferència de premsa en què ha exposat de manera somera la reorganització del Consell que propugna, el presidenciable Toni Cantó ha anunciat que destinaran una part d’aquests diners –60 milions– a garantir que les llistes d’espera quirúrgiques no superen els 60 dies, així com a l’eliminació de les aules prefabricades que encara existeixen al territori.

“El milió d’euros anual de lliure assignació de què disposa el president, Ximo Puig, passarà a destinar-se a la contractació de 18 metges”, ha asseverat Cantó. “Els tres milions d’euros que cobren els assessors nomenats pel Botànic es traduiran en 54 metges més”, ha continuat. Entre les mesures a adoptar, el cap de llista de Ciutadans ha destacat l’eliminació de la Conselleria de Transparència, [que també es diu de Responsabilitat Social, Participació i Cooperació], que no ha dubtat a qualificar de “xiringuito” i de “duplicitat”. Amb els 48 milions que hi té pressupostats, Cantó apunta que se’n podrien contractar “900 metges més a temps complet”. La despesa estrictament dedicada a transparència, però, amb prou feines sí arriba als 4 milions, ja que la partida principal del departament té a veure amb els projectes de desenvolupament. Fa pocs dies, de fet, la directora general de Cooperació, Antonia Moreno, presentava un mapa –és la primera vegada que ho fa la Generalitat– en què es detalla la destinació de les ajudes per cada país. Sumen un total de 15 milions d'euros.

“Sempre he reivindicat un pacte a l’andalusa, que està acabant amb els xiringuitos ineficients i modernitzant l’economia”, diu Cantó

L’aprimament de l’administració també afectaria els alts càrrecs. En concret, Cantó ha destacat que els 154 que ara designa el Consell quedarien circumscrits a 69. “Demane un vot de confiança als valencians, jo no faré com el PP i el PSOE”, ha assegurat sobre la futura reducció del personal de confiança. Aquest és un altre dels “bocados” que Ciutadans pretén donar-li a la Generalitat. “Menys polítics i més metges”, ha demanat en la seua compareixença davant els mitjans. Les denominacions de les diverses conselleries serien més concises i tradicionals. “Vull que tothom les conega per allò que fan, no per polítiques en què no crec; algunes d’elles tenen noms que llancen un missatge polític que no duu enlloc, no vull aquesta propaganda”, ha expressat.

Tot amb tot, el candidat únicament ha precisat el presumpte estalvi de 80 milions, sense concretar-ne els altres 670. Segons ha comunicat, ho farà en les properes quatre setmanes, en el transcurs de la campanya electoral. “És el meu compromís polític”, ha subratllat. El seu partit actuarà, segons ha comentat, seguint el full de ruta andalús. “Sempre he reivindicat un pacte a l’andalusa, que està acabant amb els xiringuitos ineficients i modernitzant l’economia”, ha proclamat en una nova negativa a qualsevol eventual acord amb el PSPV. “Dos no ballen si un no vol”, ha reiterat.

 

Aquesta és la reestructuració de conselleries que proposa Ciutadans, amb denominacions molt més compactes i directes.

No és una proposta tancada

Preguntat sobre la possibilitat que el PPCV exigisca en unes futures negociacions de govern un augment de conselleries per tal que no sols en siguen 7, Cantó defensarà “allò que siga més eficient”. No ha tancat la porta a un nombre més elevat de departaments, ja que “aquesta és una pantalla que encara no ha arribat”. Quan se li ha recordat que els populars, entre 2007 i 2011, van tenir fins 14 conselleries que incloïen tres vicepresidències, Cantó s’ha limitat a contestar que Francisco Camps –el president d’aleshores– constitueix “el pitjor exemple possible”. A l’aspirant de Ciutadans tampoc no li agrada el “mestissatge” actual del Govern i apostaria per conselleries monocolor perquè resultarien “més eficaces”. Al llarg de la campanya Cantó també s’ha compromès a detallar l’estructura de cada departament, amb les secretaries autonòmiques i direccions generals corresponents. De qualsevol manera, ha mostrat la seua preferència d’adscriure una possible vicepresidència a alguna de les set conselleries predissenyades.

 

Dels 48 milions que Cantó preveu estalviar eliminant la Conselleria de Transparència, 15 corresponent als diners destinats a projectes de desenvolupament. La Generalitat n'ha detallat les ajudes en un mapa per primera vegada.

Sobre el nom de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, ha negat que la referència inicial a la cultura indique un intent de prioritzar aquest sector, tot i que no ha perdut l’ocasió de recordar que “[Vicent] Marzà ha dedicat tot el seu temps a la imposició lingüística, no a la cultura”. Segons diu, l’actual titular de la cartera és “molt sectari”. “Em preocupa que el senyor Puig haja posat el futur dels nostres xiquets en mans del compromisero més talibà de tots”, ha incidit.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.