Illes

La Junta Electora Central també actua a Mallorca

Després de les prohibicions d’exhibir llaços grocs i símbols antirepressius en edificis públics catalans, la Junta Electoral Central actua per prohibir consultes de ‘monarquia o república’ en diverses localitats mallorquines.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Estira i arronsa. Així es podri definir la disputa dels darrers dies al Principat, on el president Quim Torra esquivava les exigències de la Junta Electoral Central de treure símbols antirepressius i independentistes dels edificis públics. La disputa ha generat pancartes amb llaços blancs, amb missatges intuïtius i creatius com ara ‘llibertat peixos pacífics’ i, lamentablement, també amb l’entrada de Mossos d’Esquadra a diverses escoles catalanes, en horari lectiu, per retirar aquesta mena de simbologia. Fins i tot a Caldes d’Estrac (Maresme), segons ha transcendit en mitjans, els Mossos han exigit esborrar llaços grocs que hi havia pintats a les parets. Una acció que ha tingut rèpliques en altres poblacions principatines. Tot després que transcendira una futura querella de la Fiscalia General de l’Estat contra Quim Torra, que serà acusat de desobediència. Pel seu compte, el president català presentarà una altra querella contra la JEC per prevaricació. L’embolic fins i tot ha estat explicat en diversos mitjans internacionals.

Ara, però, la JEC torna a ser protagonista. En aquesta ocasió a les Illes Balears, on ha prohibit la celebració de consultes populars per triar entre monarquia i república. El passat mes de febrer, distints col·lectius de les localitats mallorquines d’Artà, Pollença, Esporles, Llubí, Sencelles, Porreres, Valldemossa i Santa Margalida anunciaven la celebració d’aquestes consultes els caps de setmana del 30-31 de març i del 6-7 d’abril. Havien de ser la continuació del referèndum que es va celebrar també a finals de febrer a la Universitat de les Illes Balears, que era la rèplica d’altres consultes no vinculants organitzades en altres facultats d’arreu de l’Estat. Així, els majors de 16 anys eren convidats a participar “en un acte democràtic”, tal com anunciaven els mateixos convocants. Denunciaven el “dèficit democràtic” de la Constitució pel fet d’haver “inclòs la monarquia dins d’un text constitucional tot sabent que la població difícilment rebutjaria una carta que ampliava els seus drets i llibertats”. Els organitzadors protestaven, alhora, pel fet que des del 1978 no s’ha consultat a la població sobre quin model d’Estat prefereix. Per demanar un referèndum vinculant al respecte, els convocants feien una crida per “visibilitzar i posar sobre la taula la qüestió del model d’Estat”.

Tot es desenvolupava amb la mateixa normalitat que a la resta de l’Estat, on s’havien celebrat consultes d’aquesta mena. Fins que divendres, la JEC de la zona de Manacor anunciava la prohibició del referèndum d’Artà, localitat ubicada a l’est de Mallorca previst per al pròxim 7 d’abril. Segons l’organisme, la celebració de la consulta implicaria una infracció de l’article 50 de la llei electoral i la Constitució. En el primer cas, l’esmentat article prohibeix, des de la convocatòria d’eleccions fins la celebració, “qualsevol acte finançat o organitzat directament o indirecta pels poders públics que continga al·lusions a les realitzacions obtingues o que empre imatges o expressions coincidents o similars a les emprades en les seues pròpies campanyes per algunes de les entitats polítiques concurrents”. Pel que fa a la Constitució, i tal com argumenta la JEC, “l’article 1 estableix que ‘la forma política de l’Estat espanyol és la monarquia parlamentària’” i, per tant, “no es poden admetre sol·licituds de consulta en què l’opció a escollir és contrària a l’ordenament jurídic” en els períodes que hi ha entre la convocatòria i celebració d’eleccions al Congrés i al Senat. La sol·licitud formulada per l’Obra Cultural Balear, per tant, no serà admesa. Poc més tard s’anunciava també la prohibició d’una consulta idèntica a Valldemossa, municipi de 2.000 habitants ubicat a l’oest de l’illa. En aquesta ocasió, la JEC corresponent era la de la zona de Palma.

Encara queda pendent perquè la JEC es pronuncie a Esporles, Llubí, Porreres, Sencelles, Pollença i Santa Margalida. La resolució, tot fa pensar, serà la mateixa.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.