Catalunya

Vilallonga i Budó, noves conselleres de l’Executiu Torra

La marxa de Laura Borràs i Elsa Artadi al Congrés i a l’Ajuntament de Barcelona han obligat a reconfigurar l’executiu.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les eleccions espanyoles del 28 d’abril i les municipals del 26 de maig han generat canvis al si del Govern català. Dues conselleres que integraven el Govern de Quim Torra des que accedí al càrrec el maig de l’any passat continuaran la seua trajectòria política en altres institucions. Es tracta de Laura Borràs i d’Elsa Artadi.

La primera, consellera de Cultura, va ingressar al món de la política després d’haver presidit la Institució de les Lletres Catalanes. Per a les eleccions del 21 de desembre de 2017 va accedir a formar part de la llista dissenyada per Carles Puigdemont, que va ser la que més vots va obtindre d’entre les formacions independentistes. Laura Borràs, que anava de 5 per Barcelona, va esdevenir diputada al Parlament de Catalunya per després ser nomenada consellera de Cultura, l’àmbit professional a què es dedica des dels 24 anys, quan va començar a fer classes en la universitat.

Durant aquest curt període al capdavant d’un dels departaments més importants de la Generalitat, Borràs ha destacat per la seua omnipresència. Assistent a tota mena d’actes i exigent amb els recurso atorgats per part de la Generalitat al seu Departament, també s’ha fet famosa gràcies a les seues intervencions parlamentàries. Alguns dels seus enfrontaments amb el grup parlamentari de Ciutadans s’han arribat a fer virals. Ara, Borràs desenvoluparà la seua capacitat oratòria al Congrés dels diputats, atès que anirà de número dos a la llista de Junts per Catalunya a Barcelona, per darrere de l’empresonat Jordi Sànchez. La incompatibilitat d’ocupar escó en dos cambres alhora l’ha obligat a deixar el Departament de Cultura.

Després d’uns dies d’incertesa, el misteri al voltant de la seua substitució s’ha resolt. Mariàngela Vilallonga Vives serà l'encarregada d'entomar el càrrec de consellera de Cultura. Vilallonga va néixer el 1952 a Girona, és catedràtica de Filologia llatina a la Universitat de Girona, autora d'una dotzena de monografies i de llibres i compta amb un perfil molt tècnic i gens polític. Des de 2017 és vicepresidenta segona de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), una entitat on ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat des que va ser nomenada membre numerari el 2005. També és vocal de la Junta de Govern i del consell assessor de la Institució de les Lletres Catalanes des de 2015. El 2016 va ser condecorada amb la Creu de Sant Jordi.

Entre les moltes obres que ha editat hi ha el Dietari Secret de Johannes Buckard. Aquest llibre de 522 pàgines forma part de la col·leció Biblioteca Borja, que descobreix la vida d’aquesta família papal. Burckard, escriptor i liturgista alemany, va ser el cap de protocol del papa Borja Alexandre VI (1431-1503) i principal estudiós de la seua etapa pontifical (1492-1503). Els seus escrits destapaven elements que després van servir per construir la llegenda negra de la família. El llibre del qual emana l’antologia editada per Vilallonga i publicada per edicions 3i4 va veure la llum per primera vegada el segle XVII, basat en manuscrits dels dos segles anteriors. La futura consellera de Cultura es va encarregar de l’edició i traducció al català dels escrits.

El canvi al capdavant del Departament de Cultura coincideix amb el moviment que hi ha hagut a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), on el director Joan-Elies Adell ha estat substituït per Oriol Ponsatí-Morlà (1978), fins ara a l'equip de Laura Borràs com a assessor. El gironí és editor, traductor, rapsode, músic i escriptor, doctor en Filosofia per la Universitat de Girona i professor lector de filosofia antiga en aquesta mateixa universitat.

 

Meritxell Budó, a Presidència

L’altra nova cara de l’executiu català serà la de Meritxell Budó. Farmacèutica de formació, l’alcaldessa de La Garriga (Vallès Oriental) des de 2011 és també presidenta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i vicepresidenta de la Diputació de Barcelona. Afiliada al PDeCAT i membre del Consell per la República, és una de les persones més properes a Carles Puigdemont dins del partit postconvergent. També és pròxima a Jordi Turull, conseller de Presidència que va ser substituït per Artadi després del cessament del seu càrrec i de les eleccions del 21D. A aquests comicis, Budó es va presentar amb Junts per Catalunya, si bé no va ser escollida diputada, atès que anava en el número 32 de la llista de Barcelona, on van ser triats 17 diputats.

Budó substituirà Elsa Artadi, que es presenta a l’Ajuntament de Barcelona com a número dos de l’alcaldable Joaquim Forn, actualment empresonat. Artadi, persona de màxima confiança de Carles Puigdemont, fa el salt a l’altra banda de la plaça Sant Jaume després de mesos d’intensitat. Ella mateixa va ser una de les protagonistes en el disseny de la llista de Junts per Catalunya, que es va imposar contra pronòstic a Esquerra Republicana el 21D. Com a consellera de Presidència i com a portaveu del Govern català, Artadi ha estat també una integrant important de Quim Torra. Ella mateixa va ser una de les que va encapçalar les darreres converses entre el seu executiu i l’espanyol de Pedro Sánchez durant el passat mes de desembre. Unes negociacions que no van prosperar i que van derivar en el rebuig dels partits independentistes als Pressupostos Generals de l'Estat proposats per Moncloa i, tot seguit, en la convocatòria anticipada d'eleccions espanyoles.

La pressa de possessió de les dues noves conselleres se celebrarà dilluns.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.