Judici 1-O

Les declaracions de Cuixart i Forcadell en 18 frases

Aquest dimarts declaraven el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. Recollim les intervencions més destacades de tots dos, els darrers presos polítics que han passat pel Tribunal Suprem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

JORDI CUIXART

"És motiu de satisfacció que alguns dels que declaren, presos polítics com jo, també siguin socis d’Òmnium”
Jordi Cuixart començava reivindicant la seva condició i ironitzant sobre la seva militància a Òmnium Cultural i la d’altres presos polítics que havien estat preguntats per aquesta qüestió per part dels fiscals. Més endavant, també deia que era soci de l’ANC, exposant que, a diferència d’altres, a ell el fiscal Jaime Moreno no li havia preguntat per aquest fet.

“El 99% dels socis d’Òmnium som independentistes, jo mateix sóc independentista i estic segur que aquí no s’està jutjant el meu sentiment republicà”
El president d’Òmnium cultural també ha ironitzat sobre les finalitats d’un judici quan en diverses ocasions ha dit que era polític. Més endavant també ho faria afirmant que “no m’agradaria creure que aquesta Sala no està qüestionant la mobilització permanent”.

“A Espanya, el 20 de setembre se’ns va clausurar la pàgina web sense ordre judicial. A Espanya, com si fos Turquia”.
En ser preguntat per si l’allotjament de la web de Crida per la Democràcia s’havia comprat a Irlanda per evitar una possible clausura, Cuixart ha esgrimit que es tractava d’una qüestió habitual en el lliure mercat i que, igualment, l’Estat espanyol l’havia acabat tancant. Ironitzant sobre això, s’ha permès una referència als líders independentistes exiliats: “Una llei justa a la Unió Europea ho ha de ser també a Espanya. O una persona que és lliure, per exemple, a Alemania o Bèlgica, també ho hauria de ser a Espanya?"

“Entre obeir al Tribunal Constitucional i defensar els drets fonamentals, optarem sempre pels drets fonamentals”
Cuixart ha estat contundent en la defensa de l’1 d’octubre i parafrasejant el sindicalista desaparegut Marcelino Camacho, quan deia que el dret de vaga s’aconseguia fent vaga, ha exposat que el dret a votar es guanyaria votant.

“Quan vostès ens posen a presó, nosaltres ens convertim en uns referents de la societat catalana, més enllà de l’independentisme”
El president d’Òmnium ha posat de manifest que tant ell com Jordi Sànchez, llavors president de l’ANC, no eren figures de gran pes mediàtic fins que no els van empresonar.

“L’estat de dret no està per sobre de la democràcia. El franquisme també era un estat de dret. La democràcia està per sobre de l’Estat de dret”.

"Les meves declaracions davant del jutge instructor eren sortir de la presó a qualsevol preu. Després de 500 dies de presó, la meva prioritat no és sortir de presó. Em considero un pres polític i la meva prioritat és la resolució del conflicte polític amb Catalunya, no sortir de la presó”.
Cuixart s’ha retractat de tot el que va dir durant la fase d’instrucció i, en tot moment, s’ha autoanomenat pres polític.

“Crec que són els vehicles més lamentats de tota la història de la democràcia espanyola”.
Sorneguer, el president d’Òmnium cultural ha volgut evidenciar el pes exagerat que s’estava donant a l’estat dels cotxes de Guàrdia civil que el dia 20 de setembre de 2017 van quedar fets malbé a les portes del Departament d’Economia.

CARME FORCADELL

“Al Parlament s'ha de poder parlar absolutament de tot”.
Forcadell ha repetit el que va ser el leimotiv del seu mandat. Ho feia posant de manifest que la Mesa d’un parlament no podia actuar de censora i que havia de fomentar el debat.

Carme Forcadell declara al Tribunal Suprem / Efe


«Hi ha hagut una politització del Tribunal Constitucional a l'hora de jutjar temes relacionats amb Catalunya i territorials. Un exemple és que diversos articles de l'Estatut de Catalunya estan suspesos i els mateixos articles, idèntics, no ho estan en altres Estatuts d'altres comunitats autònomes»
La que fou presidenta del Parlament ha denunciat la doble vara de mesurar de la justícia espanyola i ha dit que aquesta, en alguns moment, s’ha guiat per motius més polítics que no jurídics.


“El fragment on dic que ho fem tot pacíficament, casualment tampoc surt a l'acusació”
Tot remenant els papers de Fiscalia, Forcadell ha volgut denunciar així l’arbitrarietat de les proves acusatòries.


«Volia dir que no hem de tenir por en democràcia. En democràcia no hem de tenir por»

«Potser vostè considera que la política és una farsa i un sainet, jo no».
Així ha respost Carme Forcadell quan la fiscal Consuelo Madrigal li ha preguntat a què es referia amb que la declaració del 27 de setembre era política. Forcadell li responia que potser per a la fiscal fer política volia dir que era “una broma, una farsa, un sainet”.

“No entenc perquè jo estic essent jutjada en aquest Tribunal quan els meus companys de Mesa, que van fer el mateix que jo, estan essent jutjats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Bé, sí que ho entenc”.
L’expresidenta del Parlament ha posat sobre la idoneïtat d’on era jutjada, una de les principals vulneracions de drets que han denunciat les defenses.

“Enteníem que seria com la consulta del 9N del 2014. De cap manera ens podíem esperar el que va passar”.
Forcadell ha expressat que ella pensava que el dia 1 d’octubre la resposta de l’Estat seria similar a la del 2014, és a dir, no amb violència policial.

“Estic disposada a renunciar a les meves conviccions si aquestes comporten violència”.
Una vegada més, com ha fet sempre, Forcadell reiterava les seves conviccions pacífiques.
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.