Plataforma per la Llengua

Som Energia guanya el VI premi Martí Gasull

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En la sisena edició del premi Martí Gasull, impartit per Plataforma per la Llengua, autodefinida com l’ONG del català, el record ha estat similar al de l’any passat. Presos polítics i exiliats estaven, malauradament, al centre de cada discurs i de cada record expressat pels qui s’han adreçat al públic. Entre ells hi havia Carles Puigdemont, compareixent en diferit des de Waterloo. I presencialment Meritxell Budó, vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de la Garriga, també amb la consellera catalana de Cultura Laura Borràs, la seua homòloga illenca Fanny Tur i el president català Quim Torra.

Les autoritats presents recordaven els represaliats i donaven les gràcies als qui en el passat també van ser víctimes d’aquesta condició, fonamentalment, per defensar la llengua catalana, “el nervi” de la nació, en paraules de Quim Torra.

La cerimònia, presentada per Laura Rosell, se celebrava al Poliorama, a Barcelona, ple de gom a gom. El nom de Martí Gasull, un dels fundadors de Plataforma per la Llengua, desaparegut el 2012, servia per reconèixer persones i entitats que, com ell, han fet d’activistes per la llengua catalana. Entre els finalistes hi havia Pupil·les, grup valencià de música electrònica, que dedica el seu repertori, especialment, a defensar la causa feminista. També hi havia la Casa Amaziga de Catalunya, referent de les 230.000 persones d’origen nord-africà que viuen a Catalunya i dedicada a promoure el coneixement mutu entre el Principat i la Tamazga, territori que es conforma des de les Canàries fins Egipte.

Els tercers finalistes i finalment guanyadors han estat Som Energia. Amb 55.000 socis, es constitueix com una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre, adreçada a la promoció del consum d’energia d’origen renovable i amb l’objectiu de canviar el model energètic actual. Segons el jurat, Som Energia és un referent en la normalització lingüística dins del sector energètic. La seua pàgina està disponible en totes les llengües oficials de l’Estat i és una excepció en un sector en què predominen les grans empreses, poc preocupades per les llengües minoritzades.

D’aquesta manera, la sisena edició del premi Martí Gasull ja té guardonat. La cantant mallorquina Maria del Mar Bonet ha estat també premiada amb el reconeixement especial atorgat pel jurat de Plataforma per la Llengua.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.