PAÍS VALENCIÀ

La comissió bilateral entre els governs espanyol i valencià relega el finançament

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Mertixell Batet, anuncien que la reunió entre els dos executius se celebrarà el 21 de febrer i posarà el focus en l’ocupació.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La reforma del sistema de finançament no s’abordarà en profunditat fins la reunió entre el Ministeri d’Hisenda i el Govern valencià prevista per a la darrera setmana de febrer. Així ho han donat a entendre el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, després de la reunió que han mantingut aquest dilluns a València. L’objectiu d’aquesta trobada era preparar la primera comissió bilateral entre els dos executius, que ja té data al calendari: serà dijous 21 de febrer.

Segons Puig, aquesta comissió se centrarà en aspectes relacionats amb l’ocupació, amb especial atenció en sectors com ara el turisme, la indústria, l’agricultura —en concret, l’activitat citrícola— o les infraestructures. L’objectiu de la cimera serà trobar iniciatives que permeten “impulsar l’economia” del País Valencià. També és previst que es tracte la qüestió del finançament, tot i que, en qualsevol cas, no ocuparà l’eix central del debat. Com ja ha passat amb Catalunya i Aragó, a la comissió participaran, d’una banda, la ministra Batet i els secretaris d’Estat dels sectors afectats, i de l’altra, els consellers de les àrees involucrades.

El president ha subratllat que la reunió d’aquest dilluns ha estat “productiva i interessant”, amb “actitud de diàleg” i ha insistit que s’ha obert una “nova etapa de lleialtat institucional”. No obstant, Puig ha volgut precisar que els problemes referents al finançament, la inversió i el deute s’abordaran a la pròxima reunió amb el Ministeri d’Hisenda, que encara no té data concreta, per bé que tot indica que tindrà lloc la darrera setmana de febrer o la primera de març.

Respecte el finançament autonòmic, Batet ha reconegut el “retard” a l’hora de reformar-ne el sistema, però ha remarcat que el president espanyol, Pedro Sánchez, ja va afirmar durant el debat parlamentari de la moció de censura, que era “complicat” trobar-hi una alternativa a causa del curt marge de temps existent. Per últim, preguntada per les esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals anunciades per ERC i el PDeCAT, Batet ha desitjat que els grups polítics valoren “el contingut” dels comptes presentats pel PSOE, que segons ells atenen les “necessitats reals” dels ciutadans. La ministra no s’ha volgut pronunciar detalls a sobre un possible avançament electoral en cas que l’executiu de Sánchez no traga endavant aquests Pressupostos.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.