Els Crítics

Sexe, conills i podridures

La darrera pel·lícula del cineasta grec Yorgos Lanthimos, 'La favorita', és una de les màximes candidates als propers premis Oscar, amb un total de 10 nominacions.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les obres de Yorgos LanthimosCanino, Llagosta, Alps o El sacrificio de un ciervo sagrado— sempre han mostrat un llenguatge avesat a la servitud dels festivals, tan personal com pertorbador. La favorita, que aconsegueix ser tan personal com sempre, però més oberta que mai, trenca la màxima que diu que el cineasta grec no pot agradar al gran públic, com bé demostra la rebuda al Festival de Venècia, les cinc nominacions als Globus d’Or (amb premi per a Olivia Colman) i les deu nominacions als propers Oscar.

El cineasta grec ens fa viatjar al segle XVIII, en el marc de la guerra de Successió espanyola, que prou bé coneixem els habitants d’aquesta petita part del món. Anna fou la reina de Gran Bretanya i Irlanda des de l’any 1701 fins al dia de la seva mort, l’1 d’agost de 1714. Com si fossin vasos comunicants, la seva dissort va lligada a la dissort catalana, deixada de la mà dels Borbons fins al fatídic 11 de setembre del mateix any. Un cúmul de desgràcies catastròfiques —si seguim les dèries llibresques de Daniel Handler— que culminen quan ella, l’última sobirana de la casa dels Estuard, mor sense descendència i la corona recau en un príncep de la casa dels Hannover. Elements de la història que queden fora del focus d’aquest drama d’època, histriònic i obscur. Però que hi són, i que ens fa sentir incòmodament inserits en aquesta fi compartida, en la caiguda en picat de la reina, en tota la podridura de la cort i de les relacions que marcaran el futur d’Europa.

En aquest context tan proper per a nosaltres, Lanthimos ens mostra la inestable i decrèpita reina Anna, que ocupa el tron mentre Lady Sarah governa en la seva absència (mental, però també física, degut a una malaltia que la consumeix). L’equilibri de poder es veurà alterat amb l’aparició d’Abigail, un nova serventa que dinamitarà les jerarquies. Una tensió que farà giravoltar la trama (la Història, de fet) pels passadissos d’allò més grotesc, per les pulsions humanes de l’adulació, l’enveja i la competició, en un film tan tèrbol que no podem fer altra cosa que riure sense deixar de mirar la pantalla, gràcies a una ostentosament crua recreació de l’època, amb decorats minuciosos, bruts i ampul·losos. També gràcies a una intriga tan pèrfida com ho és la condició humana, amb el sexe com a moneda de canvi del poder, amb ascensos, depravació i lascívia impenitent, amb ràbia i frustració, amb conills —afillats, literalment, en la seva accepció més bèstia—, amb rifles carregats de mala bava, i amb la part més feridora del domini.

La rúbrica la posen tres actrius esplèndides des del primer al darrer minut, que ajuden a fer encara més remarcable el viatge de Lanthimos al cinema de gran ona expansiva. Amb Rachel Weisz (Lady Sarah, amiga d’infantesa i regent in pectore) sòlida i autosuficient, descarnada en la relació que manté amb una reina que li besa els peus i li riu les gràcies fins que arriba una captivadora i repulsiva (i creïble en qualsevol dels dos estats) Emma Stone (Abigail, una serventa experta en cops de colze), que lluita pel favoritisme de la gran Olivia Colman (Anna, trencada i amb símptomes evidents de podridura, com la seva cort), qui broda el paper de reina en estat de degeneració, fluixera lacrimal, pulsió eroticofestiva reprimida i inestabilitat emocional.

Tres dones que marquen la pauta d’un món pervers, amb la història íntima com a relat de la frustració col·lectiva, amb un Yorgos Lanthimos consolidat com un dels grans en l’art d’eixamplar els confins del bon cinema.

 


The Favourite
Direcció: Yorgos Lanthimos

Títol estrena: La favorita
Regne Unit, 2018
Durada: 121 minuts
Guió: Deborah Davis, Tony McNamara
Fotografia: Robbie Ryan
Repartiment: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult, Joe Alwyn
Gènere: Drama històric. Comèdia negra


 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.