Cultura viva

Palma guardona la narrativa i la poesia en català

L'Ajuntament de Palma ha lliurat aquest diumenge, coincidint amb els actes de la festa de la ciutat, Sant Sebastià, els Premis Ciutat de Palma en l'edició de l'any 2019.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Teatre Principal de Palma ha estat l’escenari, un any més, en el que l’Ajuntament de Palma ha lliurat els Premis Ciutat de Palma. L’acte ha estat presentat per Miguel Ángel Torrens,Clara Ingoldi Joan Manel Vadell. Entre els assistents hi han destacat les principals autoritats locals, insulars i autonòmiques, com la presidenta del GovernFrancina Armengol, el president del Consell de MallorcaMiquel Ensenyat, la vicepresidenta de l’ExecutiuBel Busquets, la consellera de CulturaFanny Tur, el regidor de Cultura de PalmaLlorenç Carrió, entre d’altres.

Antoni Noguera va llegir per segon any consecutiu el preceptiu discurs que fa el batlle de la ciutat. És alcalde des de juny de 2017, d’acord amb el pacte que es va signar el juny de 2015 entre PSOEMési Podem, pel qual els primers dos anys la batllia va correspondre al socialista José Hila i els dos següent al cap local de Més. En la seva intervenció Noguera va fer una encesa defensa del nou model de ciutat que, segons assegurà, l’equip de govern municipal vol implantar. Al seu parer «ara més que mai necessitam una societat viva i participativa a la qual existeixi igualtat d’oportunitat (entre els ciutadans), que sigui crítica i respectuosa, que sigui plural i diversa». Segons va dir, en el model de ciutat que defensa «la cultura és un eix a partir del qual podem pensar el futur que volem». El fil conductor de tot el seu discurs fou la reivindicació de valors progressistes i d’igualtat: «contra el racisme, la xenofòbia, la intolerància, el masclisme» cal oposar-hi «igualtat, respecte i cultura i més cultura».

Respecte del guardonats amb els Premis Ciutat de Palma 2019, la guanyador del premi de Novel.la ha estat Rosa Maria Calafat per La família. Sagrada exposició de la mort. L’autor Joan Manuel Pérez i Pinya, amb Ut pictura poesis (títol provisional), ha guanyat el de Poesia. Aquest dos són els premis que més atenció atreuen habitualment, però no són els únics que es lliuren. El d’Arts Visuals ha estat per Núria Güell Serra per «De putas. Un ensayo sobre la masculinidad». Javier García Lerín, amb «Els ulls s’aturen de créixer», ha estat guardonat amb el d’AudiovisualsRocíGómez Mazuecos, amb «El incongruente» se n’ha dut el de Còmic. El d’Arts Escèniques ha estat pel grup Iguana Teatre per l’obra «Llum trencada». El de Música ha estat per al grup De Souza per l’àlbum «Futbol d’avantguarda». I, finalment, el d’Investigació l’ha merescut Alejandro Valenzuela per «Biodiversitat urbana: La gestió dels recursos animals en la Palma medieval».

Un any més els premis de narrativa i poesia han estat destinats a obres escrites exclusivament en català. La dreta, PPCiutadans i, per suposat, Vox , ja ha advertit que en cas que governi Palma després de les pròximes eleccions municipals, que se celebraran el pròxim 26 de maig, tornarà imposar el model bilingüe, tal i com ja va fer el PP entre 2011 i 2015.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.