Òmnium Cultural

Tret d’eixida de l’acusació a l’Estat

En un ambient festiu i reivindicatiu al castell de Montjuïc, Òmnium Cultural celebra l’inici del ‘judici a la democràcia’. Un litigi que tindrà dos vessants: la del Tribunal Suprem i la de la mobilització permanent a Catalunya.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

“No hem vingut a defensar-nos, perquè els presos polítics no som la representació de cap derrota, sinó el pas útil cap a la victòria”. Així començava la carta de Jordi Cuixart, enviada des de Lledoners i que escoltaven els presents a l’acte organitzat per Òmnium Cultural al castell de Montjuïc, que era a vessar. De fet, l’inici de l’acte s’ha retardat, a l’espera que arribara tothom des de plaça Espanya, on Òmnium havia facilitat busos per garantir l’accés del públic al castell. “El veredicte del carrer ha de ser inapel·lable”, sentenciava Cuixart, i prioritzava la resolució del conflicte. “No ens espanta cap condemna, la nostra prioritat no és sortir de la presó”.

Cuixart, fidel al seu discurs des que va ingressar en presó el 16 d’octubre de 2017, recordava els lluitadors “republicans i antifranquistes”, dels qui “som hereus” i que “en circumstàncies molt més dures sempre, sempre, sempre van mantenir la dignitat”. Era el començament d’un acte que havia estat precedit per una jornada festiva, adaptada per a xiquets i xiquetes, i que des de les 12.20 esdevenia tot un clam de reivindicació. Prova d’això eren les primeres paraules, amb què es llegia un fragment del famós article “J’accusse...!’”, publicat el 1898 al periòdic francès L’Aurore per defensar Alfred Dreyfus, militar jueu acusat i condemnat injustament per l’Estat francès. Tot just després, la veu de de Jordi Cuixart la posava un enèrgic Lluís Llach.

El castell de Montjuïc, a vessar de gent / Òmnium Cultural

La campanya encetada per Òmnium, “la més important de la història de l’organització” segons la mateixa entitat, coincideix amb defensa que exercirà Jordi Cuixart al Tribunal Suprem. Es tracta “d’acusar l’Estat”. Cuixart des del jutjat, i Òmnium des del carrer. “A Catalunya, als Països Catalans, a l’Estat espanyol, a Europa i al món”.

Imatge de l'acte al castell de Montjuïc / Òmnium Cultural

Tots els dies durant el judici, s’anunciava, caldrà omplir els carrers. “Per primer cop ens trobaran a Madrid, a la Puerta del Sol i a la Castellana”. També “a les places de totes les capitals del món” en coordinació amb altres entitats com ara l’Assemblea Nacional Catalana i entitats pels drets humans. Alhora, també es contemplen “judicis populars”, actes amb experts en dret, “oberts a tota la ciutadania”, “on desmuntarem un per un tots els arguments de l’acusació”. S’esperen més d’un miler d’aquests judicis. Sense oblidar actes de caliu a les famílies dels encausats, “que tenen tot un país al seu costat”. A més del muntatge de punts d’informació durant el judici, Òmnium també anuncia l’inici de l’edició d’un periòdic mensual gratuït per informar del judici que es repartirà al carrer.

Imatge de l'acte al castell de Montjuïc / Òmnium Cultural

Òmnium també presentava el seu espot de campanya per al judici, protagonitzat per diverses personalitats reconegudes, també presents a l’acte, en què interveniren. Entre aquestes persones hi havia Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart; l’exdiputat i exmembre de la Mesa del Parlament Joan Josep Nuet, militant d’Esquerra Unida i Alternativa; Roger Español, que va perdre un ull l’1 d’octubre després de patir una pilotada de la Policia Nacional; l’exdiputada cupaire Mireia Boya; l’escriptora Bel Olid o l’advocat Joan Ignasi Elena, entre més.

Marcel Mauri, vicepresident i portaveu d’Òmnium Cultural, tancava l’acte amb un discurs amb la junta de l’entitat al darrere. Mauri, emotiu, recordava el seu avi matern, andalús, represaliat pel franquisme i encarcerat a Montjuïc, a pocs metres d’on parlava. “Aquest és el millor aprenentatge que vam prendre”. El màxim representant d’Òmnium fora de la presó reivindicava la condició de “dissident” de l’independentisme català. “Som dissidents d’aquest Estat. I si aquesta és l’única oferta que té l’Estat espanyol per a Catalunya, és la nostra responsabilitat marxar d’aquest Estat i compartir el projecte de la República justa, lliure i fraterna que tants i tants han anhelat”. “Us jutgen a tots vosaltres”, advertia, reiterant el missatge principal d’Òmnium Cultural davant el judici que s’aproxima al Suprem.

Marcel Mauri a l'acte d'Òmnium al castell de Montjuïc / Òmnium Cultural

Poques cançons podien representar tan bé el moment present com ‘Diguem no’, de Raimon, versionada a l’acte. El “judici a la democràcia” s’iniciarà prompte al Suprem. El judici a l’Estat ja ha començat. El tret d’eixida ha tingut lloc al castell de Montjuïc.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.