Menys inversió estatal

Incomprensió i indignació balear amb Sánchez

L'anunci dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2019 amb la previsió d'una minva de l'11,7% de la inversió estatal a les Illes, en relació a l'any anterior, ha provocat la crítica general cap a Pedro Sánchez

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La presentació dels Pressupostos Generales de l’Estat per a 2019, el dilluns dia 14, va deixar bocabadat tothom, a Balears. Ningú esperava que la inversió prevista a les Illes baixés més d’un 11,7% en relació a l’any anterior. El Govern quedà en estat de xoc. Catalina Cladera, consellera d’Hisenda, reconeixia que no era el que a l’Executiu “esperàvem”. El divendres dia 18 la mateixa consellera, després del Consell de Govern, assegura que la presidenta Francina Armengol s'ha queixat davant del Govern de Pedro Sánchez i que insistirà en que cal agumentar les inversions a les Illes. El portaveu parlamentari del PSIB-PSOE, Andreu Alcover, intentava el dimarts –dia de sessió plenària del Parlament- d’aquesta setmana tirar balons fora, explicant als periodistes que hi ha partides pressupostàries que no es comptabilitzen com a inversions però que estan destinades al benestar dels ciutadans illencs, com per exemple, deia, “les subvencions per als descomptes aeris”, confiava que “el futur REB (Règim Especial de Balear, l’instrument que hauria de canalitzar les inversions extraordinàries de l’Estat per compensar el cost de la insularitat) s’aprovi i suposi importants inversions per a Balears” i, sobretot, recordava que “ara s’obri el període parlamentari durant el qual serà possible presentar esmenes” per incrementar la inversió a Balears. Des de la Delegació del Govern, la seva titular, Rosario Sánchez, convocava els periodistes també per intentar matisar i contextualitzar el que s’havia anunciat i assegurava que les inversions finals de l’Estat durant el 2019 a Balears seran moltes més que les previstes en principi en els Pressupostos.

Indignació

A pesar dels intents del Govern, de la Delegació del Govern de l’Estat i del PSIB-PSOE per minimitzar els efectes negatius provocats per l’anunci de la retallada de l’11% en les inversions de l’Estat a les Illes, les reaccions crítiques  han estat massives. Com és bo de suposar tota l’oposició s’ha llançat a la crítica més furibunda contra Francina Armengol, però és que fins i tot els socis dels socialistes, Més i Podem, s’han mostrat crítics. Aquestes reaccions a l’àmbit polític eren les que es podien esperar. Molt més significatives i cridaneres han estat les respostes que ha anat donant durant la setmana la societat civil més implicada en fer costat al Govern -en els últims tres anys- en la reivindicació d’un millor tracte inversor per part de l’Estat i en l’exigència a Madrid de l’aprovació de REB.

Des de la Federació Hotelera s’ha “exigit” que els Pressupostos finals, després de passar pel tràmit parlamentari, “apostin més pel turisme” en general però especial a les Illes perquè, al seu entendre, els números anunciats hi aposten massa poc, i recorden que estem en un any que serà “complicat” per l’activitat turística balear, degut al Brèxit i la competència de destinacions més barates.

La Petita i Mitjana Empresa assegura que “aquests pressupostos pareixen més centrats en beneficiar certes forces polítiques que en oferir ajuda al conjunt de ciutadans i de Comunitats Autònomes d’aquest país”. El que és més preocupant per a la PIME és que “quedem molt per sota de la mitjana estatal” en inversions però, a més, “no s’hi veu cap previsió del tan anhelat REB”. Conclou que “aquests pressupostos estan molt lluny de les promeses que ens van fer al conjunt dels ciutadans de Balears Sánchez i Armengol, després de la seva última reunió, el mes de novembre. És evident que la bona sintonia que ens varen dir que existia (entre els governs de Palma i Madrid) no s’ha palesat en aquests pressupostos”.

Des de la gran patronal, la CAEB (Confederació d’Associacions Empresarials de Balears), la seva presidenta, Carmen Planas, “aquests pressupostos presentats són una absoluta falta de respecte als ciutadans de Balears, ens sentim molt decebuts per tot en general i especialment perquè no s’hi contempla el REB”.

El Cercle d’Economia –una entitat d’estudi, reflexió i debat sobre els grans temes que afecten la societat balear-, que segurament ha estat l’organització civil que més ha ajudat el Govern en les reivindicacions davant Madrid, s’ha mostrat “estupefacte” davant la retallada de l’11,7% de les inversions de l’Estat a les Illes per enguany. “No entenem res, no podem comprendre de cap manera com és possible que només fa uns mesos se’ns va anunciar (Armengol, després de reunir-se amb Sánchez) que arribarien un seguit d’inversions, incloses les que canalitzaria el REB, a través dels futurs Pressupostos i ara que s’anuncien resulta que no hi ha res del que se’ns va dir”.

La Cambra de Comerç de Mallorca expressà la seva “incomprensió davant aquest anunci dels Pressupostos que retallen” la inversió a Balears. En el mateix sentit s’han expressat els principals sindicats de les Illes. Des d’UGT no s’entén la retallada i es lamenta que aquests pressupostos “minvaran la competitivitat de les nostres empreses i de l’economia global de Balears” i des de CC.OO. es considera “incomprensible l’absència de cap concreció del REB (en els pressupostos), al contrari del que se’ns havia dit que passaria”.  

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.