PAÍS VALENCIÀ

Ciutadans veta la rebaixa del 5% valencià perquè “no afecta a la qualitat democràtica”

Després de més de tres anys de negociacions, la nova llei electoral valenciana no serà una realitat. Ha rebut el vot favorable de PSPV, Compromís i Podem, però no ha reunit la majoria qualificada escaient. L’oposició del PPCV i sobretot de Ciutadans –que hi va donar suport fins el març de 2018– manté intacta, per tant, la barrera electoral del 5%. Segons el diputat Emigdio Tormo, “no afecta la qualitat democràtica” del País Valencià. “No hi masses ingents de desheretats demanant aquesta llei a la porta de les Corts”, ha dit al ple de les Corts d'aquest dijous.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Tres anys i mig després de l’inici de les negociacions per confegir una nova llei electoral valenciana, Ciutadans ha impedit que hi veja la llum. Els seus nou vots han fet insuficient el suport que hi han mostrat el grup socialista, Compromís, Podem i els quatre diputats no adscrits que l’any passat van abandonar les files de Ciutadans. Amb un PP contrari a la reforma des de l’inici, la majoria qualificada exigida depenia en exclusiva del partit taronja, que va mostrar-se obert a aprovar-la i va introduir-hi un seguit d’esmenes, però que el març de 2018 va desmarcar-se’n per la no inclusió de la circumscripció única. Aquesta petició, que és compartida per Compromís i Podem, requeria una modificació de l’Estatut inviable per raons temporals i de geometria política, atès que la majoria del PP al Senat haguera pogut blocar.

Així, malgrat insistir que la reforma de les lleis electorals “forma part de l’ADN de Ciutadans”, el seu grup parlamentari de les Corts valencianes ha tombat una norma que resultava força innovadora en matèria d’obertura de llistes, paritat de gènere, subvenció a les primàries o unificació de l’enviament de propaganda electoral. Però, sobretot, el “no” a la reforma impedeix la rebaixa del llistó autonòmic del 5%, que repetidament ha deixat fora de les Corts formacions amb més de 100.000 vots. Sense anar més lluny, Esquerra Unida va ser-ne víctima en 2015, quan no va poder superar el 4,3% de les paperetes. Amb un percentatge d’accés tan elevat, Albert Rivera no s’hauria strenat com a diputat al Parlament català en 2006. I és que, a la seua estrena, Ciutadans va obtenir tot just el 3% fixat a la norma estatal, la que continua regint a Catalunya.

Tormo: “Dona igual que el llindar siga el 5% o el 3%, la qualitat de vida dels ciutadans no se’n ressent”

Amb tot, Emigdio Tormo, el diputat de Ciutadans que ha defensat la posició del seu grup al ple de les Corts d’aquest dijous, ha remarcat que el 5% “no afecta la qualitat democràtica” del País Valencià. “Dona exactament igual que el llindar d’entrada siga del 5% o del 3%, la qualitat de vida dels ciutadans no se’n ressent”, ha exposat. Tal com ha explicat, Ciutadans accepta “71 dels 74 articles que integren la llei”, però manté una oposició frontal a una distribució d’escons que, propiciada per l’Estatut, beneficia clarament la demarcació de Castelló. “La circumscripció única és irrenunciable”, ha assegurat Tormo, qui no ha vist “masses ingents de desheretats demanant aquesta llei a la porta de les Corts”.

Els tres grups que han donat suport a la proposició de llei han tractar d’evidenciar les contradiccions de Ciutadans. “La circumscripció única, que també volem nosaltres, és l’excusa que han trobat per oposar-se a una llei amb què en principi estaven d’acord”, ha lamentat Antonio Montiel en representació de la formació morada. Montiel ha subratllat els avanços que la llei nonada comportava en matèria de no acumulació de càrrecs (un alcalde o regidor no podria compatibilitzar l’escó de diputat), debats obligatoris o un vot preferencial que, segons Montiel, “establiria una vinculació més directa entre els electors i els seus representants”. “Potser hem perdut massa temps i ens hauríem d’haver centrat a modificar el llistó electoral i res més”, ha confessat Montiel. No debades, per la comissió creada a l’efecte van desfilar desenes d’experts. Una profusió de compareixences amb la qual es pretenia aconseguir una llei moderna, adaptada als nous temps. Els grups del Botànic opinen que la proximitat de la cita amb les urnes i el tacticisme de Ciutadans n’han impedit l’aprovació.

Fran Ferri, de Compromís, ha remarcat que es tractava d’escollir entre una llei de 1987 o una de nova. “Allò que vote cadascú quedarà reflectit al seu historial com a diputat”, ha emfasitzat. “Hauríem sigut el primer territori espanyol que desblocaria les llistes i que hauria pogut escollir els seus diputats de manera directa”, ha dit, “si no hi voten a favor, cometran una errada de la qual segurament se’n penediran en el futur”. Ferri ha qualificat el 5% com a “barrera antidemocràtica” i ha recordat que “totes les aportacions fetes per Ciutadans s’han inclòs a la llei”. Totes excepte la circumscripció única, és clar. La impossibilitat de reformar l’Estatut ho impedia.

El socialista Alfred Boix, en la mateixa línia, ha expressat la “decepció compartida” que ha provocat el “no” de Ciutadans a la nova llei electoral, ja que s’ha malbaratat, diu, una “oportunitat històrica”. “Del PP no n’esperàvem res, però de vostès, sí”, ha destacat en referència al partit de Rivera. “Avui Ciutadans ha optat pel blocatge, renunciant a donar una resposta a la demanda de la societat valenciana en favor d’una democràcia més participativa, més justa i més neta”, ha conclòs Boix.

“Del PP no n’esperàvem res, però de vostès, sí”, li ha dit el socialista Boix a Ciutadans

De la seua banda, el popular Luis Santamaría, que des de bon començament va desmarcar-se de la nova llei, s’ha felicitat pel fet que “el Botànic no ha pogut passar-hi el corró”, cosa que ha generat el seu “empipament amb Ciutadans”. “A la societat valenciana ningú no reclama la reforma de la llei electoral, vostès volien rebaixar el 5% per quedar bé amb Esquerra Unida… Cal trencar els consensos bàsics per quedar bé amb Esquerra Unida?”, s’ha preguntat Santamaría, que sempre ha mostrat la seua estupefacció pel fet que tots els grups estigueren disposats a reformar una llei tan important sense el suport del seu partit, majoritari a l’hemicicle. Amb 31 diputats sobre 99, però, el PPCV no disposava de capacitat de blocatge davant una llei que exigeix tres cinquenes parts de vots afirmatius. És a dir, 60.

Els 55 diputats del Botànic i els quatre no adscrits antigament a Ciutadans (Alexis Marí, David de Miguel, Domingo Rojo i Alberto Ibáñez) s'han quedat a un sol vot de la majoria necessària. Finalment, fruit de la negativa a aprovar la llei anunciada amb anterioritat per Ciutadans, el resultat ha estat de 52 vots a favor i 36 en contra. S’han produït zero abstencions, però en aquest cas ben bé es podria dir que Ciutadans, a l’hora de la veritat, s’ha abstingut de canviar la llei electoral que havia promès modificar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.