Llibertat d'expressió

"El delicte d'odi s'ha fet servir des del poder per criminalitzar la dissidència"

Aquest dilluns 8 activistes afins a la iniciativa BDS (Boicot Desinversions i Sancions) contra l'Estat d'Israel declararan per haver fet una campanya a les xarxes socials demanant l'anul·lació de l'actuació cantant de reggae Matisyahu al festival Rototom del 2015. Els demanen entre 1 i 4 anys de presó per delictes d'odi. Parlem amb el manresà Berni Sorinas, un dels acusats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per què van decidir fer una campanya contra el concert de Matisyahu?
Enteniem que Matisyahu havia fet declaracions a favor de l'exèrcit d'Israel, que havia mostrat suport al sionisme repetides vegades i que, fins i tot, va arribar a justificar l'atac a la Flotilla de la Llibertat que va acabar amb diverses activistes assassinades. Ens sobtava molt que un festival com el Rototom, que reivindica la seva implicació social, contés al seu cartell amb un artista com Matisyahu.

No s'emmarca dins la llibertat d'expressió que pugui actuar?
El que no s'emmarca dins de la llibertat d'expressió és que una campanya que mostra discrepàncies contra l'actuació d'un artista que les seves lletres generen odi, es vulgui sancionar.

De què els inculpen?
La denúncia és per coaccions i per delicte d'odi. Això és bestial. El que es basa l'acusació per delicte d'odi és en què nosaltres boicotejàvem l'artista pel fet de ser jueu. Això és impossible, el BDS no tolera actituds racistes i atacar-lo pel fet de ser jueu ho seria. En cap cas és delicte d'odi, és campanya en contra de l'odi. És bestial com es capgira el delicte d'odi, en teoria pensat per protegir els més vulnerables. Es capgira per inculpar unes persones que estan fent una crida a la vida. És com si el moviment feminista planteja un boicot a un artista que té lletres sexistes i se'ls denuncia per delictes d'odi perquè aquest artista és afro. En cap cas estarien atacant a l'artista perquè és afro, sinó per les lletres. El cas de Matisyahu és igual. Se'l denuncia perquè té lletres sionistes.

La seva acció concreta en què es va basar?
Campanya per xarxes. I ja està. En cap cas vam fer cap crida el dia del concert. La campanya va finalitzar abans del dia del concert

Qui els denuncia?
L'advocat Abel Isaac de Bedoya. Aquest home, entre d'altres, ha estat advocat de Lorenzo Sanz, d'algunes persones tacades pel cas de Gescartera o d'un dels implicats del cas de l'Aitor Zabaleta. Qui té una trajectòria de defensar l'odi és ell, no nosaltres. Com que en un delicte d'odi es pot personar qui vulgui, és ell qui interposa la denúncia cap a nosaltres.

Entenen que té algun suport darrere?
El lobby sionista segur. Qui li dona suport sempre és la dreta i ell és clarament és un advocat de dretes.

Però, no teniu constància de res concret...
No.

Podries concretar qui encarna el lobby sionista que assenyales?
Jo no sé qui és aquest lobby sionista, però està clar que existeix. Hi ha un parell d'entitats, com l'ACAI (Associació Catalana d'Amics d'Israel) o l'ACOM (Acción y Comunicación sobre Oriente Medio - España & Israel). Els únics suports que van rebre en el moment de la denúncia, van ser tuits de gent com La Razón, l'ABC, Esperanza Aguirre, Ciutadans, el PP... Hi ha una estreta vinculació entre la dreta espanyola i el sionisme.

A l'ACAI hi ha forces independentistes...
Sí, clar, però la dreta. També hi ha una dreta independentista que molts cops s'emmiralla a l'Estat d'Israel. Per exemple, la Pilar Rahola. Els suports sempre vénen de la mateixa banda.

Ara estan activant una campanya de suport...
Estem vivint una època molt fosca per la llibertat d'expressió. No som els únics que estem patint per això. Hi ha rapers exiliats, hi ha en Jorge de Madrid que entrarà a la presó per aturar un desnonament, periodistes, titellaires, activistes per fer un referèndum. És una onada de repressió de l'Estat espanyol que no és nova, perquè a Euskal Herria s'ha perseguit molta gent. Nosaltres seguirem amb aquesta defensant la llibertat d'expressió i denunciant les violacions de drets humans que fa l'Estat d'Israel.

Això és la campanya que fan amb el BDS, oi?
Aquesta campanya no és del BDS, sinó 'Defensem els drets Humans'. Evidentment, sí que hi ha alguna connexió amb aquest moviment que està cada cop més fort i que el lobby sionista està perseguint. Això nostre entenem que també és una persecució. En cas de tirar endavant, seria preocupant. Ficaria en perill les accions clàssiques del BDS, que són les de demanar boicot. Podria posar un precedent bastant bèstia.

Hi ha qui diu que el BDS internacional no els va donar vistiplau per fer aquesta acció?
Aquí m'agafes una mica fora, jo sóc l'únic no militant del BDS. Sóc militant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. En tot cas, sí que estem parlant amb el BDS i, pel que he anat seguint, BDS internacional no s'hi ha posat de cul.

Per tant, vostè no és militant de la campanya, només en va participar a les xarxes...
Clar. Jo sóc internacionalista i, en aquesta situació, vaig expressar la meva solidaritat.

Així, no està entre els impulsors de la campanya?
Correcte. Només vaig piular.

Què diu aquest tuit?
Diu alguna cosa com "de debò el Rototom, un festival que aposta pels drets humans, contarà en el seu cartell amb un artista com Matisyahu?". Els tuits pels quals ens volen imputar, no són tuits molt forts. Res de dir que cremarem res si toca tal persona o per l'estil. Són tuits en el sentit de no entendre com el Rototom, que el 2014 havia convidat el BDS a fer una xerrada, el 2015 convida Matisyahu.

Creus que aquest cas es pot emmarcar en una dinàmica de perversió general del delicte d'odi?
Sí. La perversió el delicte d'odi és bestial. S'ha utilitzat per denunciar grups antifeixistes i tot. D'ençà que hi ha el delicte d'odi s'ha fet servir des del poder per criminalitzar la dissidència. Això ens ha de fer plantejar una cosa, la legalitat està pensada per defensar els poderosos, fins i tot quan es genera una causa com el delicte d'odi, pensada per defensar els col·lectius vulnerables, s'acaba capgirant. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.