Precampanya electoral

Els progressistes balears s'encomanen al regionalista PI

Dirigents de l'esquerra balear ja donen per fet, fins i tot en públic, que el pacte de PSIB-PSOE, Podem i Més amb els regionalistes del PI serà l'única manera de mantenir el Govern en mans progressistes. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

PSIB-PSOE, Podem i Més ja han assumit que si volen governar després de les pròximes eleccions autonòmiques hauran de pactar amb els regionalistes del PI (Proposta per les Illes). Fins fa poc havia estat un tabú. Cap dirigent ni representant dels tres partits d’esquerres ho reconeixia en públic, i fins i tot en privat era difícil que ho fessin. Ara és diferent. En privat són ja una legió els que accepten obertament que hauran de pactar amb el partit liderat per Jaume Font. Però és que des de fa unes poques setmanes, més o menys d’ençà la irrupció del partit neofeixista a les eleccions andaluses, ja hi ha representats governamentals que reconeixen en públic que “seria el mal menor”.

Sense majoria absoluta

La consigna del Govern, repetida durant aquests anys com una mena de mantra, era que “necessitem altres quatre  anys” per posar en marxa tot el programa polític pactat el 2015. Talment ho van dir en els últims mesos a EL TEMPS la vicepresidenta de l’Executiu i consellera de Turisme, a més de cocoordinadora de Més per Mallorca, Bel Busquets, i el conseller de Treball i portaveu del PSIB-PSOE, Iago Negueruela. De la mateixa manera, des de la direcció de Podem tant el seu actual portaveu parlamentari, dirigent de la formació i candidat número u a l’Ajuntament de Palma, Alberto Jarabo, com el cap de la llista electoral autonòmica, Juan Pedro Yllanes, s’han manifestat no només en la mateixa línia sinó amb exactament les mateixes paraules. Igual que ho han fet d’altres càrrecs i dirigent orgànics dels tres partits. Ningú se n’ha sortit de la consigna durant aquest anys. Quan un periodista plantejava a algun representant de les tres formacions la possibilitat que no arribessin en conjunt als trenta escons, la majoria absoluta, la resposta fugia d’acceptar la possibilitat, per remota que fos. Ningú acceptava que per ventura necessitarien pactar, per aguantar en el Govern, amb els regionalistes  del PI.

Des de la publicació el novembre de l’última enquesta d’intenció de vot a les Illes –en el diari Última Hora i realitzada per l’Instituto Balear de Estudios Sociales- que preveia que el conjunt de l’esquerra s’allunyava irremeiablement de la majoria absoluta i, sobretot, des de la irrupció de la ultradreta a Andalusia, un mes després, els dirigents esquerrans illencs no han tingut més remei que tórcer el coll i acceptar que l’única manera que tindran d’aguantar el Govern  serà pactant amb els regionalistes.

La consellera de Serveis Socials del Govern, Fina Santiago, que és la número dos de la candidatura de Més per Mallorca al Parlament, reconeixia a EL TEMPS recentment que “si no hi ha altre remei, per suposat que pactarem amb el PI”. Santiago, que no té els pèls a la llengua que caracteritza la majoria dels polítics, assumeix que “si no tenim (l’esquerra) majoria absoluta i la disjuntiva és entre un Govern de dreta amb la ultradreta o de l’esquerra amb el PI, per suposat que pactarem” amb els regionalistes. Raona que “la política és sovint triar entre opcions dolentes, i aleshores no et queda més remei que optar per la manco dolenta que se’t presenta, que en aquest cas clarament seria el pacte amb el PI”.

Altres dirigents de Més i de Podem consultats no volgueren ser tan rotunds ni reconèixer en públic el que amb tanta claredat explicà Santiago. Tanmateix deixaren entendre que hi estan d’acord. En el PSOE esperen que la líder indiscutible, Francina Armengol, digui quelcom al respecte, per seguir la nova consigna oficial, però en privat ja assumeixen que el que asseguraven fins fa dos mesos –que l’esquerra sumaria la majoria absoluta- és impossible que passi i que “per tant el pacte (amb els regionalistes) serà l’única manera d’aguantar el Govern”.

En el PI, mentrestant, segueixen amb l’estratègia de no voler parlar de cap pacte. “Ara és moment de fer feina per obtenir els millors resultats possibles”, diu Jaume Font quan se li demana sobre el particular. I no se li pot treure res més.

Per suposat la posició central del PI serà possible només si PP, Ciutadans i, en cas d’obtenir representació, Vox no arriben els tres junts als trenta diputats, perquè en cas contrari els regionalistes perdrien la capacitat de determinar qui governaria les Illes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.