Literatura

Marc Artigau guanya el premi Josep Pla amb 'La vigília'

 "Sento tristesa i ràbia per viure en un país on hi ha presos polítics", ha afirmat l'autor en un discurs que ha provocat la reacció de Manuel Valls. L'argentí Guillermo Martínez ha guanyat el Premio Nadal.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ja és tradició que les festes nadalenques acabin el dia 6 de gener amb la proclamació dels vencedors del Premio Nadal i el Premi Josep Pla, en un dels esdeveniments més arrelats i tradicionals del paisatge literari del nostre país. Celebrats –com és habitual– a l'Hotel Palace de Barcelona, enguany, a més, el guardó en llengua castellana ha celebrat 75 anys d'existència i el Pla en llengua catalana s'ha plantat en l'any posterior a la cinquantena. Dos guardons que mostren una salut de ferro envejable en l'inici d'un any que arribarà farcit de novetats.

L'argentí Guillermo Martínez ha resultat el vencedor del Premio Nadal i Marc Artigau el del 51è Premi Josep Pla, gràcies a la novel·la 'La vigília', una història que parla del Raimon, un escriptor de contes a la ràdio –com el mateix autor, que cada dia escriu un conte per a El Món a Rac1–, que un dia rep l'encàrrec de la Cèlia, qui li demana que li escrigui una biografia a canvi de molts diners. La singularitat és que ell no només ha d'escriure la seva vida, sinó que l'ha de millorar.

 

Record pels presos i exiliats, i reacció entre els assistents

La primera frase de la novel·la no pot ser més eloqüent, tal com ha detallat Artigau: "És impossible destriar el que un escriu del que un viu". Una sentència que expressa la contradicció d'allò que el propi autor viu amb l'actualitat del país i que explica sense embuts davant de l'auditori: "sento tristesa i ràbia per viure en un país on hi ha presos polítics i on el govern legítim de la Generalitat està exiliat". "D'aquí a uns anys, sentirem vergonya", ha reblat.

El discurs de Marc Artigau ha provocat la reacció immediata de Manuel Valls, present a la taula d'autoritats –juntament amb Ada Colau o la consellera Laura Borràs, entre d'altres–, on ha protagonitzat una escena desconcertant quan li ha respost, dirigint-se a la pantalla on l'autor sortia projectat, "això ja ho veurem" i "mira que sou pesats".

 

Teatre, narracions, poemes i contes radiofònics

Marc Artigau i Queralt (Barcelona,1984) és llicenciat en Direcció escènica i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. És conegut per ser un dels col·laboradors habituals del programa El Món a Rac1 –abans ho havia estat a Catalunya Ràdio– i per haver publicat dues novel·les escrites a quatre mans amb Jordi Basté, Un home cau i Els coloms de la Boqueria, amb molt d'èxit. En l'àmbit del teatre ha treballat amb Julio Manrique, Pau Miró o Oriol Broggi, i ha estat autor o director de 'Caixes', 'Arbres', 'Aquellos días azules', 'Un mosquit petit', 'El Balneari', 'Ushuaia' o 'Les sense ànima'. En poesia ha publicat 'Primers Auxilis', 'Vermella' i 'Desterrats'.

El jurat del Premi Josep Pla 2019 és format per Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Genís Sinca, Àlex Susanna i Glòria Gasch, amb una dotació de 6.000 euros. En aquesta edició del Premi Josep Pla s'hi han presentat un total de 32 obres, procedents d'arreu de l'àmbit lingüístic català. La novel·la guanyadora de l'edició anterior va ser 'Bon dia, són les vuit!', d'Antoni Bassas.

 

Guillermo Martínez, el Premi Nadal del 75è aniversari

El Premio Nadal del 75è aniversari ha estat per l'autor argentí Guillermo Martínez (1962), molt conegut per l'èxit Los crímenes de Oxford –que va tenir una adaptació cinematogràfica dirigida per Àlex de la Iglesia– i que ha guanyat amb una novel·la que reformula el mite d'Alícia en el País de les Meravelles.

Llicenciat en matemàtiques, Martínez ha ordit una trama d'intriga –i on l'enigma és la clau de volta literària– que protagonitzen científics i que és ambientada a Anglaterra, als anys 90. El jurat del Premio Nadal està format per Alicia Giménez Bartlett, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales, amb una dotació de 18.000 euros. Enguany, s'han presentat un total de 343 obres.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.