Gastronomia i lletres

Del plat al full: un grapat de propostes de cuina i literatura

Presentem algunes de les propostes de literatura gastronòmica que ens ha deixat el 2018, algunes de les quals han absorbit l'atenció dels Gourmand Awards. Des de la cuina de Miquel Barrera explicada per Joan Garí fins als secrets de les coques dolces  recopilats per Vicent Marqués, passant per les receptes fàcils de Pilar Criado o l’acostament als productes de l’horta que ha fet Vicent Vercher.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Molt sovint al llarg de la història, literatura i gastronomia han donat lloc a una barreja exquisida. Ausiàs March ja va trobar inspiració en els sons, olors i sabors que envoltaven el fet culinari. Seria estrany que, segles més tard, la poesia terrenal i vitalista de Vicent Andrés Estellés no hagués parat atenció a la bellesa que oculta engolir un pimentó torrat. Per no esmentar un autor com Josep Pla, que va fer de la gastronomia i la lletra impresa un matrimoni suggeridor. 

Quan la cuina ha transmutat en lletra, el resultat pot ser deliciosament interessant. Però aquesta mixtura no només ha vingut de la mà dels grans autors. També el poble anònim, que de vegades ni per a menjar tenia, ha signat cançons, rondalles i llegendes que reflectien l’estima per la seua cuina. Animals estrambòtics, els humans, d’una necessitat tan elemental com alimentar-se hem fet cultura. 

Aquest any 2018 ens ha deixat un bon grapat de noves creacions literarioculinàries escrites en català. Algunes de les quals han cridat l’atenció en els Gourmand Awards, uns jocs olímpics dels llibres de cuina que anualment premien els millors títols de cada llengua i categoria. D’entre tots ells, el jutjat haurà d’escollir el millor llibre de cuina. Més enllà de qui serà l'afortunat, des d’EL TEMPS suggerim un xicotet catàleg de propostes, algunes de les quals han estat molt ben rebudes per la crítica. 

El rebost perfecte. La cuina de Miquel Barrera, de Joan Garí. Onada edicions. 

Juntament amb Quique Dacosta i Ricard Camarena, Miquel Barrera és un dels grans exponents de la cuina d’avantguarda valenciana. En aquest llibre, Joan Garí desentranya la carrera culinària del xef de La Vall d’Alba que regenta el restaurant Cal Paradís, guardonat amb una estrella Michelin concedida el 2013. A més d’oferir-nos els apunts biogràfics i algunes de les receptes de Barrera, Garí també ens acompanya en un viatge per la privilegiada geografia de les comarques de Castelló. Els seus productes naturals, recol·lectats entre la mar i la muntanya, constitueixen el rebost perfecte perquè cuiners com Barrera continuen reinventant l’art gastronòmic. 

El rebost perfecte, amb fotografies de Ramon Usóha estat un dels títols destacats en els Gourmand Awards. Dins dels llibres escrits en català, ha sigut premiat en les categories de millor llibre de xef o restaurant i millor llibre de cuina. Una proposta que, sobre totes les coses, ens parla de la cuina valenciana i reivindica que la dieta mediterrània no deixe de ser el que sempre ha sigut: un estil de vida. 

Les millors coques dolces catalanes, de Vicent Marqués. Cossetània Edicions.

Després d’haver llançat en 2015 Les millors coques catalanes, Vicent Marqués ha volgut filar més prim. Més que un simple llibre de receptes, Les millors coques dolces catalanes resulta ser un llibre blanc de les coques. Marqués no només ens ensenya a elaborar, en totes les seues variants, la multitud de coques dolces que proliferen per tot arreu de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears. També ens ofereix un apropament a la dimensió històrica, lingüística i fins i tot poètica que gira al voltant de les coques dolces. 

El llibre de Vicent Marqués és altre dels que ha tingut ressò als Gourmand Awards, amb el premi al millor llibre de menjar tradicional en català. Com explica l’autor, la finalitat del text és que el lector conega la cultura de la coca, “patrimoni immaterial del nostre poble”. 

Les receptes que m’agraden. Plats fàcils per lluir-se, de Pilar Criado. Cossetània edicions. 

Els Gourmand Awards també han parat atenció a Les receptes que m’agraden, un llibre de Pilar Criado. Aquesta recopilació de receptes extretes del blog homònim que l’autora va encetar en 2014 s’ha emportat el premi a millor contingut de blog en català. Es tracta d’una publicació que, per sobre de totes les seues qualitats, vol ser útil als lectors.  

La proposta de Criado ofereix un bon grapat de suggeriments culinàris fàcils d’elaborar i adaptades a totes les circumstàncies. El seu particular inventari està dividit en aquells menjars més òptims per als nadals, els postres, els esmorzars… Un llibre destinat a convertir-se en un element més de la cuina de casa. 

De l’horta al plat. Plantar. Créixer. Menjar, de Vicent Vercher. Ajuntament de València.

De l’horta al plat ens apropa els productes autòctons de l’horta valenciana de la mà de Vicent Vercher. L’autor en fa una descripció detallada dels orígens, les propietats nutritives, les peculiaritats del cultiu i les diferents variants dels aliments que constitueixen el patrimoni cultural de l’horta valenciana. Vercher els ordena per l’estacionalitat dels cultius i posa el focus en el punt de vista humà i social que orbita al voltant de cada producte, cadascun farcit de refranys, anècdotes, cançons i festes. 

Tampoc no podien faltar una selecció de receptes per a traure el màxim partit als productes. Per a Vercher, aquest llibre editat per l’Ajuntament del cap i casal és també una crida a què la ciutadania recupere el contacte amb la terra. Sobretot, perquè tornem a escoltar com és degut els llauradors que han conreat amb saviesa la terra que ens ha donat la vida. 

El llibre daurat. La història de la paella com no s’ha contat mai, de Josep Piera. Editorial Pòrtic.

Com un plat popular de la marjal valenciana arriba a convertir-se en un símbol mundialment conegut? Aquesta és la pregunta que tracta de respondre Josep Piera. El Llibre daurat (consulteu el reportatge publicat en aquesta revista) és probablement el millor tractat sobre la paella escrit fins ara. Es tracta d’un text no només dirigit als interessats per la cuina, sinó a tot aquell que vulga aprofundir en la tradició cultural valenciana i europea. O a qui simplement tinga interés a llegir una bona i ben escrita història.

Fotografia: Miguel Lorenzo

El seu autor l’ha definit encertadíssimament com a “una història d’històries, pròximes i llunyanes”. Perquè, és clar, per a parlar de la paella és necessari parlar abans del viatge de l’arròs arreu del món, del seu aterrament en l’Albufera o de les transformacions socials i tecnològiques que donaren peu a l’aparició d’aquest plat. Es tracta d’una obra que fuig del prolix ploriqueig purista que tan habitualment gira entorn la recepta d’aquest menjar tan valuós per al paladar com per a la identitat. Lluny d'això, Piera s'apropa al plat des d’una nova perspectiva, profundament respectuosa, basada en la investigació i el rigor científic. 
 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.