Catalunya

Quim Torra i els expresidents demanen la fi de la vaga de fam

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Síndic de Greuges català, presidit per Rafael Ribó, ha impulsar un comunicat en què demanen la fi de la vaga de fam duta a terme des de 1 i el 3 de desembre per Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull. Allò més destacat ha estat qui ha signat sota aquesta petició: tots els expresidents de la Generalitat de Catalunya i també del Parlament. Inclosos, també, els de l’anterior legislatura: l’empresonada Carme Forcadell i l’exiliat Carles Puigdemont.

Segons el comunicat, el Síndic i els signants “entenen que la vaga de fam ha donat visibilitat a la seva situació processal i ha sacsejat consciències a escala nacional i internacional, alhora que el Tribunal Constitucional ja ha posat calendari a la resolució dels recursos d’empara interposat els darrers mesos, i ja n’ha resolt alguns”.

 

Concretament, el 12 de desembre, dotze dies després de l’inici de la vaga de fam, el TC va resoldre els quatre primers recursos per rebutjar-los, argumentant que les defenses no havien esgotat tots les vies per arribar al Constitucional. Aquests recursos afectaven l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’exmembre de la Mesa Anna Simó i les diputades cupaires Mireia Boya i Anna Gabriel.

Pel que fa als recursos interposats per les defenses dels vaguistes, el TC es va excusar en la “singularitat” dels casos per justificar la demora. Arguments que no han convençut els empresonats ni les defenses, que estudien anar al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg interpretant com a negatiu la no-resolució del Constitucional i denunciant el “bloqueig” a escala internacional.

També a escala europea, els mateixos presos vaguistes han emès cartes als primers ministres dels Estats de la Unió, als presidents de les principals institucions continentals i a un total de 40 autoritats per visibilitzar la causa.

El comunicat també està signat també pels expresidents del Parlament Joan Rigol (1999-2003), Ernest Benach (2003-2010), (2010-2015) i Carme Forcadell (2015-2017). I pels expresidents Jordi Pujol (1980-2003), Pasqual Maragall (2003-2006), José Montilla (2006-2010), Artur Mas (2010-2015) i Carles Puigdemont (2015-2017).

Segons l’escrit, en aquests moments “cal pensar a salvaguardar el seu dret a la vida i a la salut i a garantir llur participació amb plenes facultats en la imminent fase de defensa processal i, més endavant, en el futur polític del país”.

El comunicat s’emet a menys de 24 hores de la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra a Pedralbes i a dos dies del Consell de Ministres que se celebrarà a Barcelona. Quim Torra també s'hi ha sumat.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.