RECONEIXEMENT

CCOO premia Eliseu Climent i La Cívica per la seua defensa de la llengua

L’editor i l’associació que des de fa 30 anys promociona la normalització de la llengua a l’Alacantí obtenen els primers guardons Marc Granell. Uns premis que les Comissions Obreres del País Valencià (CCOO-PV) han instaurat enguany a fi de reconèixer aquelles persones i organitzacions que, dins i fora del sindicat, se signifiquen en la defensa i promoció de l’idioma.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En el marc del Dia dels Drets Lingüístics, la federació valenciana de CCOO ha estrenat els seus primers Premis Marc Granell a la Promoció del Valencià a aquelles persones i entitats que destaquen per la defensa i promoció de la llengua pròpia. Uns guardons que, amb aquesta doble vessant, remarquen la implicació del sindicat en la normalització de l’idioma.

L’editor Eliseu Climent, impulsor d’EL TEMPS i de l’editorial Tres i Quatre, i l’Associació Cívica per la Normalització del Valencià a l’Alacantí han estat distingits, ex aequo, amb el primer Premi Marc Granell a l’Ús i Promoció del Valencià. El secretari de cultura i política lingüística de CCOO-PV, Ferran Garcia, ha fet lliurament a Climent de l’escultura dissenyada per Maria Òrrit, que dibuixa una rosa amb les sigles del sindicat, evocant el poema “La rosa de paper”, de Vicent Andrés Estellés.

Climent ha agraït la distinció i ha recordat la “col·laboració intensa” que sempre ha mantingut amb CCOO. “L’11 de desembre de 1966, una norantena de persones van fundar les Comissions Obreres del País Valencià a l’antiga seu de Lo Rat Penat”, ha recordat l’editor, que ha tingut paraules de gratitud per a Antonio Montalbán, Joan Sifre i Paco Molina, exsecretaris generals del sindicat. “Sempre que hem organitzat qualsevol esdeveniment, hem tingut clar que CCOO hi seria, són dels nostres”, ha afirmat a continuació.

De la seua banda, els representants de La Cívica han subratllat les dificultats a què ha de fer front una organització que “reivindica el valencià al sud del País Valencià”, és a dir, en un entorn eminentment castellanoparlant. La Cívica rep aquest guardó coincidint amb el seu 30è aniversari de vida. Sens dubte, un motiu més de felicitació.

Els premis Marc Granell, però, també han valorat la feina d’Isabel Descals, membre de l’executiva de CCOO, a l’hora de normalitzar la llengua al si del sindicat. “Estic rebent un premi per fer quelcom tan natural com parlar la meua llengua”, ha dit en una breu al·locució en què també ha emfasitzat l’esforç de molts membres del sindicat per tal de parlar la llengua del país, que amb prou feines han pogut aprendre. “Qui en fa ús, la fa pròpia”, ha conclòs.

Otília Margarit, col·laboradora de la fundació Pau i Solidaritat, ha rebut el guardó que s’atorga a persones que desenvolupen la seua feina en alguna de les branques del sindicat. “Des del principi vam tenir clar que, si volíem arribar al conjunt del país, calia fer servir el valencià”, ha expressat Margarit. La federació d’ensenyament de CCOO-PV ha estat distingida amb l’últim guardó Marc Granell a la Promoció del Valencià per la seua publicació bimensual íntegrament en la llengua del país, per l’ús d’aquest idioma a la web i les xarxes socials i per fer-la servir, igualment, en totes les seues comunicacions als afiliats.

Guardons literaris

A més dels premis Marc Granell —poeta que dona nom als premis que també ha rebut una estatueta— s’han instaurat els premis del concurs de relats curts Maite Boscà Lloret, en record de l’estimada afiliada que va faltar recentment de manera sobtada i que va implicar-se molt a fons en la promoció de la llengua. Els textos dels afiliats del sindicat Miquel Àngel Puig, Xelo Valls, Ferran Navarro i Jaume Mayor han estat els escollits per un jurat format per Immaculada Cerdà, acadèmica de l’AVL; Núria Cadenes, escriptora; Francesc Vila, professor de secundària i Purín Morant, cap de l'oficina de promoció i d’ús del valencià de CCOO PV i el propi Ferran Garcia.

Els actes amb motiu del Dia dels Drets Lingüístics no s’acaben ací, però. CCOO ha inaugurat una exposició retrospectiva sobre la figura de Manuel de Pedrolo, elaborada per l’Institut d’Estudis Catalans i que es podrà contemplar fins el proper 28 de desembre a la seu central del sindicat, ubicada a la plaça de Nàpols i Sicília.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.