Alemanya

CDU: any zero després de Merkel

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Annegret Kramp-Karrenbauer es converteix en la nova secretària general de la CDU després de guanyar a Friedrich Merz, el candidat més escorat a la dreta. AKK (com la coneixen) prendrà el relleu d’Angela Merkel, amb l’esperit continuista de la cancellera, allunyada de temptacions de fer girar a la dreta el partit. Amb 56 anys, des de feia mesos sonava com a possible successora de Merkel. Presidenta fins fa ben poc del petit estat federat de Saarland, a l’oest d’Alemanya, s’emmiralla molt en la seua antecessora i s’encarregarà de renovar un partit que molts donen per envellit. Sempre amb el propòsit de no caure en el populisme que ha donat ales a Alternativa per Alemanya i a formacions similars arreu d’Europa.

La secretària general de la CDU, Annegret Kramp-Karrengauer, reemplaça la cancellera ANgela Merkel com a líder del partit democristià. L’exprimera ministra de Saarland va imposar-se a la conferència del partit a Hamburg en una segona volta contra Friedrich Merz, partidari de fer girar la CDU a la dreta i aturar l’ascens d’Alternativa per Alemanya.

AKK va rebre 517 dels 999 vots. Merz, 484. En el seu discurs previ a ser triada, AKK va declarar que la CDU ha de ser un partit “amb coratge” en lloc de “mirar ansiosament a la dreta i a l’esquerra”. “La CDU s’ha d’enfrontar amb valentia als populistes, als egoistes i als autòcrates”. I amb esperit de consens, assegurava que cap dels candidats a presidir la CDU “seria la ruïna d’aquest partit”.

La nova cap de la CDU, de fet, espera que els seus competidors -cal recordar que la seua victòria ha estat molt ajustada- participen de l’evolució del partit. Sap que és important incloure totes les sensibilitats en el seu projecte. Merz, el seu rival, va fer una crida similar de suport a AKK i va demanar tota la força i els ànims dels nous presidents. Merz continuarà formant part del partit, tot i que no se sap ben bé si ho farà des d’una posició destacada.

Merkel també crida a la unitat

Abans de la votació, Merz havia exigit que el congrés fora “un senyal d’eixida i renovació”. I va dir: “sense posicions clares, no obtindrem millors resultats electorals”. Un missatge que s’ajusta totalment al seu discurs dretà.

Merkel, com a resposta, va demanar unitat als seus companys de partits en el seu últim discurs com a presidenta de la CDU. Va assegurar que la formació, fins i tot en temps de polarització política, podia obtenir bons resultats “si lluitem units i decidits”. Després de 18 anys al capdavant de la CDU, Merkel es va acomiadar amb deu minuts d’aplaudiments. Molts sostenien cartells en què es llegia “gràcies, presidenta”. El seu lideratge mai no ha estat discutit.

Ara, la CDU s’enfronta a un període d’incertesa. El populisme de l’AfD s’ha fet amb part del seu electorat gràcies, sobretot, al discurs contra immigrants i refugiats. Un relat al qual s’ha sumat la CSU de Baviera, aliada tradicional de la CDU, a través del ministre alemany d’interior Horst Seehofer, qui ha tingut problemes amb la cancellera per aquesta qüestió. Amb un SPD en hores baixes, la CDU està cridada a continuar ocupant la centralitat política del país si vol garantir la governabilitat. La tasca de la CDU, però, va més enllà d’Alemanya, i caldrà veure també quin és el paper i la influència d’AKK a Europa i si és capaç de reconduir un escenari intoxicat per l’euroescepticisme i per una extrema dreta que cada cop rep més simpaties. És per això que AKK, al capdavant de la CDU, adquireix una responsabilitat cabdal.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.