Turisme

La costa gironina que aposta pel turisme sostenible

Els paratges imprescindibles del litoral empordanès i selvatà atreuen, any rere any, milers de visitants. Des de l’Administració i diferents agents del sector turístic cerquen maneres per que tot aquest interès sigui canalitzat de manera sostenible. Les solucions semblen passar per la diversificació de l’oferta, temporalment i en diversitat d’activitats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Recórrer la costa gironina de Portbou a Blanes és motiu d’arribada de milers i milers de visitants i turistes any rere any. Els reclams són evidents: veure trencar les ones des del far del cap de Creus —inclòs a l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya—, torçar el cos per entrar per la porta diagonal de la Barraca de Salvador Dalí a la platja Es Castell de Palamós, escoltar havaneres amb el mar de fons a Calella de Palafrugell, descobrir els secrets del salaó de l’anxova de l’Escala o fer un arròs a tocar de la blanenca cala de Sant Francesc.

Per tot això i més coses, durant l’any 2017, la demarcació de Girona, la Costa Brava i el Pirineu de Girona van rebre més de cinc milions i mig de turistes. La xifra creix cada any i, si no s’anava amb compte, podria suposar un risc important per al ric patrimoni biològic i paisatgístic dels parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà, el cap de Creus o el del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

El turisme, tanmateix, pot adquirir un altre vessant i esdevenir un mitjà privilegiat per sensibilitzar el gran públic respecte al medi ambient o ser un agent potenciador de les activitats econòmiques tradicionals i de la millora de la qualitat de vida. La clau està a saber mantenir l’equilibri entre la promoció i la conservació.

És en aquest joc de balances que pren importància l’adhesió del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter a l’Europarc. Aquesta xarxa de parcs naturals europea el 2015 va atorgar al parc empordanès la Carta europea de turisme sostenible. Aprovada el 1999, es tracta d’un model de gestió per al desenvolupament turístic sostenible que al seu moment van elaborar representants de diferents espais europeus protegits de forma conjunta amb empresaris del sector turístic. Tota una declaració de principis a la recerca d’un turisme que garanteixi els principis del desenvolupament sostenible.

La rúbrica d’aquesta carta suposa, doncs, el compromís de complir amb els deu punts bàsics que proposa: el foment de la cooperació amb el sector turístic, la definició d’un pla estratègic a cinc anys, la protecció i promoció del patrimoni cultural i natural, l’oferta d’experiències d’alta qualitat als visitants, informar sobre les qualitats especials de la zona protegida, la promoció de productes turístics lligats al territori, la formació dels actors del turisme en termes de sostenibilitat i la voluntat de mantenir o millorar la qualitat de vida de la població local. 

En el cas del parc gironí, entre els firmants hi ha els municipis i consells comarcals de la zona, el Patronat de Turisme de la Costa Brava, els departaments de Territori i Sostenibilitat i el d’Empresa de la Generalitat de Catalunya i diferents gremis, associacions nàutiques, confraries de pescadors, càmpings o museus.

Posada en pràctica

Sovint, però, les bones paraules es queden a les cartes i els tractats firmats, sense anar-hi més enllà. En el cas de les comarques gironines, però, hi ha alguns exemples que permeten visibilitzar el compromís de diferents agents del territori amb el turisme sostenible.

Per exemple, des de la pàgina web visitemporda.com, potenciada pel Consell Comarcal del Baix Empordà, es publiciten desenes de propostes del que anomenen “turisme actiu”. Activitats destinades al gaudi de l’entorn natural i patrimonial combinades amb el foment de l’activitat física a la natura. Des de senderisme —qui no ha resseguit el GR92 pel Camí de Ronda en alguna ocasió?— fins a activitats aquàtiques. Sense oblidar l’ampli ventall de possibilitats que ofereix el cicloturisme a la zona. 

Una de les rutes més interessants proposa combinar el transport públic amb la bicicleta per arribar fins a Flaçà en tren i d’allà, pedala que pedala, anar fins a la costa passant per la Bisbal de l’Empordà, Pals i Begur, fins a arribar a Palamós. Des d’allà, toca anar fins a la fi de ruta, a Sant Feliu de Guíxols. De la vila dels pescallunes es pot retornar al punt d’inici o a Girona fent servir de nou el tren.

Desestacionalitzar

Una altra de les maneres d’optar per una gestió més sostenible del turisme és evitar que aquest es concentri i s’acumuli en poques setmanes. Per escapar de la sobresaturació, una de les propostes sobre la que molts ajuntaments treballen és la de desestacionalitzar l’arribada de visitants. És a dir, repartir l’oferta al llarg de l’any per poder rebre els turistes d’una manera escalonada i que eviti el col·lapse.

En aquest sentit, es manifestava en una entrevista al diari digital Vila de Roses Miquel Gotanegra. El president de l’Estació Nàutica Roses-Cap de Creus i Roses Comerç —entitats amb més de 200 empreses destinades al sector turisme— posava en relleu que “en els darrers dos anys l’ocupació de l’allotjament turístic ha estat molt equilibrada i el repte que tenim, si volem millorar el nivell d’ocupació, és buscar turistes de països on les vacances les facin les tres primeres setmanes de juliol”. A parer d’aquest empresari, es tracta de “l’única possibilitat de millorar la temporada d’estiu, perquè ens estem trobant que en aquestes tres primeres setmanes de juliol és molt baixa”. Si s’aconseguia aquest propòsit, es resoldria també l’handicap que suposa el fet que, tal com recull Gotanegra, “tenim els serveis destinats al turisme operatius al cent per cent”.

Es constata, doncs, que un model turístic d’èxit per les comarques gironines, especialment les costaneres, ha de passar pel manteniment del patrimoni natural i cultural. Això implica, molt segurament, la diversificació de l’oferta tant en termes temporals com de varietat d’activitats i mantenint, sempre, la sostenibilitat com a divisa. •

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.