Diners autonòmics

Front comú Armengol-Puig per la reforma del finançament

Els presidents del País Valencià, Ximo Puig, i de les Illes Balears, Francina Armengol, es reuniren a Palma aquest dimarts per refermar el "front comú" de les dues administracions davant Madrid, amb l'objectiu d'assolir una bona reforça del finançament autonòmic. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Ximo Puig i Francina Armengol es reuniren aquest dimarts a Palma per parlar de finançament autonòmic i també del que consideren la “necessitat urgent” d’aprovar els pressupostos generals de l’Estat perquè, segons explicaren, “tenen moltes partides socials que cal implementar”.

 Pressupostos

Els dos dirigents autonòmics estan preocupats davant l’aparent impossibilitat d’aprovar els comptes de l’Estat. Tot dos consideren que són una eina imprescindible per mantenir “les polítiques socials”, segons la mallorquina, que els governs de progrés estan duent a terme. Amb els nous pressupostos “es podrien concretar noves polítiques socials”, afegí el valencià. Per tant, coincidiren a afirmar que “cal fer un esforç”, per part de tothom, perquè sigui possible aprovar els comptes.

A pesar de l’aspiració compartida, tant Armengol com Puig són conscients que no serà fàcil. Les diferències entre els independentistes catalans i el Govern de Pedro Sánchez fan impossible l’anhel, almenys avui per avui. Tanmateix, els dirigents valencià i balear no perden l’esperança . Al parer de Puig, si “s’aproven” els comptesno faria falta” contemplar “un avançament electoral”, s’assoliria “prou estabilitat” perquè el Govern Sánchez aguantés “tota la legislatura” i això redundaria “en benefici” dels ciutadans. Més o menys amb les mateixes paraules s’expressà Armengol, qui sobretot volgué ressenyar que “no és positiu” per a ningú que les diferències entre formacions polítiques es tradueixin en la manca de suport parlamentari per aprovar els comptes, cosa que afectaria negativament i de forma directa “els ciutadans”.

Els dos polítics es mostraren esperançats que“encara sigui possible” un “esforç final” entre les diferents parts “que estan negociant” i a la fi es pugui assolir un acord polític que permeti aprovar els pressupostos. Tot i així, recordà severament Puig, en cas que al final s’avorti la possibilitat, “aquells que hauran impedit que hi hagi uns pressupostos, que objectivament haurien millorat la vida de les persones, hauran d’explicar perquè no els donaren suport”.

Front comú

Comptes de l’Estat al marge, la reunió entre Puig i Armengol serví per parlar de finançament autonòmic. Els dos presidents estan força preocupats per la manca d’avanços significatius en la matèria. Volen fer força conjunta, el “front comú”, segons digueren, per pressionar Madrid perquè el més aviat possible es posi en marxa la reforma del finançament autonòmic.

Volgueren deixar molt clar que la relació amb Madrid ha millorat força amb l’arribada de Pedro Sánchez a Moncloa. “S’ha deixat enrere la llarga fase d’impàs del temps de Mariano Rajoy”, digué Armerngol. Però també reconegueren que en els sis mesos transcorreguts d’ençà la moció de censura no s’han produït els avanços que tots dos esperaven. Per això, “l’aliança entre les dues comunitats” serà positiva perquè servirà per esperonejar Madrid amb l’objectiu que “comenci el procés de reforma” del finançament autonòmic, indiquen. Un sistema que, segons digué Puig, “ha d’assolir 16.000 milions més perquè pugui funcionar correctament, tal com diuen els experts”.

Cal recordar que el “front comú” entre les Illes Balears i el País Valencià ja fou establert com a tàctica negociadora amb Madrid a la reunió que Puig i Armengol, acompanyats dels vicepresidents respectius, Mónica Oltra i Biel Barceló, celebraren el 8 de febrer de 2016 a Palma. Ja aleshores es manifestaren els dos presidents a favor d’una “immediata reforma del sistema de finançament autonòmic”. En els quasi tres anys transcorreguts des d’aleshores no s’han fet passes en aquest sentit, a Madrid. Durant els anys del Govern de Mariano Rajoy, el PP jugà a posar entre l’espasa i la paret el PSOE, i, per la seva banda, els socialistes –amb els problemes interns que tingueren entre 2016 i 2017- no estigueren per la labor d’aprovar quelcom tan important en moments de tanta debilitat orgànica.

Així les coses, la moció de censura semblava que serviria per, entre d’altres coses, desembossar la negociació sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic. Tanmateix, fins el dia d’avui no ha estat així. Però Armengol i Puig feren entendre aquest dimarts a Palma que creuen que és possible pressionar perquè s’avanci substancialment. No obstant, entenen que la primera passa és aprovar els pressupostos. Així, en paraules de Puig, “es tindria l’estabilitat necessària” per poder després, durant la legislatura que així podria durar fins el 2020, afrontar la negociació sobre la reforma del sistema de finançament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.