Catalunya

Una nova via per a la negociació

La Taula de Partits, celebrada al Palau de la Generalitat, ha reunit Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, socialistes i comuns per explorar noves vies d'entesa i per rebutjar de manera unànime l'ús de la violència

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La primera reunió de l'Espai de diàleg ha servit per marcar "un gran consens" entre Govern i partits participants pel que fa a qüestions com la denúncia de tota mena de violència –en concret, pel que fa a actes "violents i intimidatoris" cap a les diferents opcions polítiques– i en el fet de considerar que el diàleg és "imprescindible".

La reunió, celebrada aquest divendres a la tarda, ha tingut una durada de dues hores. A banda del rebuig a la violència, també ha servit per marcar el compromís, per part de l'executiu, JxCat, ERC, PSC-Units i CatECP, de mantenir més "trobades periòdiques" i de trobar una "solució política" a la situació que viu el país. Tots els participants han coincidit en lamentar les absències de Cs, CUP i PPC a la cimera.

Pel que fa a propostes concretes, JxCat, ERC i CatECP han anat plegats en l'aposta per celebrar un referèndum acordat, en denunciar la judicialització de la política i en rebutjar enèrgicament l'aplicació de l'article 155. Per la seva banda, el PSC ha subratllat la necessitat de tenir un ampli consens al Parlament per tirar endavant qualsevol proposta política.

 

La repressió i el referèndum, punts sobre la taula

A la cimera s'hi ha arribat amb la qüestió antirepressiva i del referèndum d'autodeterminació com a únics punts sobre la taula. Finalment, el PSC va accedir a participar-hi, tot i que demanava obrir els temes de conversa a altres qüestions de caràcter social. Des de Govern s'ha deixat clar que per a aquest temes ja hi havia altres espais on parlar-ne.

Més enllà de les declaracions, un dels gestos més rellevants de la taula era, ja abans de començar, la seva composició. Símbol del moment, els blocs s'han trencat. Els extrems han rebutjat participar-hi. La CUP, que se situa a l'oposició d'un govern que considera "autonomista", ha estat la gran absent. Més esperades eren les absències del PP i Ciutadans, aquests darrers ja van renunciar reunir-se amb Torra a la ronda de contactes. La reunió de diàleg mantinguda aquest divendres dibuixa, doncs, un nou mapa polític dels partits que aposten per una suposada entesa.

Una entesa, però, que fins ara sembla difícil que s'estengui més enllà del diàleg, tal com s'ha constatat a la mateixa reunió. Ni el PSC cedirà al referèndum, ni els independentistes, que consideren que demanar el referèndum ja és cedir, es plegaran a les peticions autonomistes de Sánchez. Amb tot plegat, els únics que semblen estar còmodes en aquesta situació són els comuns. Des de bon principi han estat marmessors de la idea de referèndum pactat i del diàleg entre la Generalitat i l'Estat. Una posició, la de frontissa, que intentaran fer valdre, també, de cara a l'aprovació dels pressupostos. Tot i que això, ja són figues d'un altre paner.

La "via basca"

Aquesta mateixa setmana, Quim Torra viatjava a Euskadi, on sentia les recomanacions del lehendakari Íñigo Urkullu perquè es treballara en un referèndum acordat per l’Estat. Una línia pragmàtica que allunya, previsiblement, les accions de l’executiu Torra de més represàlies judicials. El relat independentista torna a situar aquesta opció en l’epicentre dels objectius. Tot passant per pressionar Europa, concretament els seus ciutadans després que els Estats hagen desoït aquesta demanda.

Per donar visibilitat a la reivindicació s’han creat tot un conjunt d’institucions extraoficials amb vigència arreu d’Europa, lliures de 155 i de qualsevol altra intervenció. Portes endins, però, el treball continua. I no atrau totes les confiances. Urkullu, però, que ja va pressionar per evitar la declaració d'independència del passat 27 d'octubre, torna a ser protagonista. També ho és el diàleg i també ho continua sent l’entesa entre el Govern espanyol i el català, malgrat el canvi d’escenari.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.