Reivindicacions illenques

Trobada Sánchez-Armengol a La Moncloa

Si no hi ha endarreriments sobre el que s'ha anunciat, aquest dimecres Pedro Sánchez rebrà Francina Armengol a La Moncloa. La presidenta illenca li exposarà la necessitat d'aprovar el Règim Especial per a Balears, així com de fer la reforma del finançament i la de l'estructura de l'Estat en clau federal. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la fi serà aquest dimecres dia 14 de novembre, una mica abans del que s’esperava. Francina Armengol serà rebuda per Pedro Sánchez a La Moncloa. Una reunió de caràcter merament institucional que obeeix al fet que el president del Govern central ha volgut rebre a tots els caps dels executius autonòmics, per estricte ordre d’aprovació dels respectius estatuts d’autonomia. En el cas de Balears, la carta d’autogovern fou aprovada l’última de totes, el 28 de febrer de 1983. Per això s’ha fet esperar tant, la cita. Que a Palma s’espera com esperaven el manà dels desesperats transeünts del desert. No debades es confia que la trobada serveixi per desencallar el Règim Especial de Balears (REB).

La trobada

Desencallar no vol dir, però, arribar a una solució definitiva, a un acord entre Madrid i el Govern espanyol, segons adverteixen fonts de l’Executiu illenc, que es volen mostrar “molt prudents” davant les expectatives que aixeca la reunió. La intenció d’Armengol és “plantejar al president Sánchez”, diu la font consultada, “la nostra posició en relació a la necessitat imperiosa d’aprovar un REB amb fort contingut de compensació de la insularitat”, però “com que és una reunió institucional” no s’ha d’esperar per força que hi hagi un acord polític, el qual s’està negociant amb l’equip del ministeri d’Hisenda, el de la ministra María Jesús Montero, que es mostra contrària a les solucions particularitzades, com seria el REB per a les Illes, i creu més amb uniformitat i homogeneïtzació, segons explica la font referida.

Tal i com EL TEMPS explica aquesta setmana en la seva edició impresa, la negociació bilateral entre l’equip de Montero i el de la consellera d’Hisenda balear, Catalina Cladera, és “molt dura” i la part illenca troba “moltes resistències” a l’altra banda. Cal recordar que Montero, quan era consellera d’Hisenda del Govern andalús, sempre s’enfrontava a les tesis de Balears –i d’altres governs autonòmics- a favor de la cessió de més capacitat de recaptar impostos i es mostrava partidària de la uniformitat més absoluta. Un segell ideològic que ara segueix demostrant al front del ministeri que la fa desconfiar de solucions de l’estil del Règim Especial de Balears.

REB a banda, la presidenta illenca també té previst demanar a Sánchez que el Govern central no  recorri al Tribunal Constitucional la Llei de l’Habitatge que aprovà el juny el Parlament balear i que ha estat advertida de possible inconstitucionalitat per part dels serveis ad hoc de l’Executiu central. Igualment, Armengol insistirà a Sánchez en la necessitat d’aprovar el més aviat possible la reforma del finançament. I finalment, és probable que la líder socialista illenca aposti davant el president espanyol per una reforma de l’Estat en clau federal.

Les fons del Govern balear consultades es mostren molt prudents a l’hora d’avançar possible acords, no es volen “engrunar”, segons diuen, perquè la presidenta i el president ja es veren el passat agost, com es recordarà, quan Sánchez arribà a Palma per fer la visita protocol·lària d’estiu al cap de l’Estat, a la seva residència de vacances de Palma, Marivent. Aquella reunió entre el cap de l’Executiu central i la presidenta balear aixecà moltes expectatives i al final no fou més que una trobada institucional sense cap substància política. No es vol cometre ara la mateixa errada i per això a Palma s’extrema la prudència.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.