De bous i àguiles

El Govern espanyol premia al torero que va exhibir la «rojigualda» franquista

El torero Juan José Padilla ha rebut el Premi Nacional de Tauromàquia, guardó que concedeix el Ministeri d'Educació i Cultura espanyol amb una quantia econòmica de 30.000 euros. Padilla va estar a l'ull de l'huracà per lluir durant una correguda de bous una bandera franquista. Encara que va argumentar que no s'havia adonat del símbol, va confessar que «no l'incomodava».

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des de fa sis anys, i malgrat haver-hi governs progressistes a l'Estat espanyol, l'exercici de la tauromàquia ha estat guardonat per les institucions públiques. Amb l'objectiu de «fomentar la tauromàquia com a activitat cultural», tal com recull la pàgina oficial del Ministeri d'Educació i Cultura, el Govern espanyol entrega cada any el Premi Nacional de Tauromàquia. Es tracta d'una condecoració que lliuren des del departament de cultura i que comporta un premi econòmic de 30.000 euros. L'erari espanyol s'ha gastat 180.000 euros amb aquest guardó. 

El torero Juan José Padilla, mediàtic per comptar amb un ull tapat amb un tros de tela, ha sigut el condecorat enguany després d'anunciar la seua jubilació com a matador de bous. El Ministeri d'Educació i Cultura, de fet, l'ha felicitat per les xarxes socials. «Enhorabona a Juan José Padilla pel Premi Nacional de Tauromàquia 2018. El jurat ha valorat 'l'esforç, l'entrega i la capacitat de superació, que es projecta més enllà de les places», s'afirmava des de la cartera que encapçala José Guirao.

Aquest torero, però, va estar al punt de mira de la polèmica per exhibir una bandera franquista l'any 2017 durant una correguda de bous a la plaça de Villacarrillo, a Jaén. En aquell moment, Padilla va expressar a El Mundo que l'emblema no era seu i que no s'havia adonat del símbol feixista. Tanmateix, no admetre que no tenia cap problema en mostrar-lo. «Perquè anava a sentir-me incòmode? Aquest símbol és una cosa del passat i jo visc en el present. El problema que tenim els espanyols no és si la bandera té una àguila o no», va rematar.

Tal com va contar aquest setmanari, el torero va ser convidat a donar una xerrada amb motiu de les festes patronals de Figueroles, una població ubicada a la comarca de l'Alcalatén. L'acte, celebrat a la Casa de Cultura de la població, estava moderada per l'eclesiàstic Héctor Gozalbo. Governada pel PP, fou un dels primers actes després de penjar-se a l'esquena la bandera franquista. Un fet que no ha impedit que un executiu progressista l'haja guardona

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.