Periodista i editor

En la mort de Pere Antoni Serra

Aquest divendres va morir a Palma Pere A. Serra, creador del Grup Serra de mitjans de comunicació, el més important de la història balear. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Pere Antoni Serra Bauzá (Sóller, 1928 – Palma, 2018) va morir a l'horabaixa d'aquest divendres dia 2 de novembre. Conegut com a Pere Serra, ha estat el més important empresari de comunicació de les Illes. El grup de mitjans que va fundar, el Grup Serra, edita actualment el diari Última Hora, l'edició menorquina del mateix diari així com de l'eivissenca i formenterera; el Majorca Daily Bulletin -diari en anglès que va fundar el 1961-, els setmanaris Mallorca Magazine -en alemany- i Sóller -publicació que s'edita des de 1885-, Venta y Cambio, així com el també setmanari Brisas que s'ofereix cada dissabte amb Última Hora. El Grup també ha tingut ràdios, un canal de televisió i una productora de programes audiovisuals.

Estava casat amb Margalida Magraneri i els seus fills, Carme, Miquel i Paula, són avui els que porten el Grup, cada un al front d'una àrea diferent. El diari Última Hora, que dirigeix Miquel, és el més veterà de les Illes, enguany ha celebrat el 125è aniversari, i és el de més difusió de l'arxipèlag.

Pere Serra va tenir de ben jove el cuquet del periodisme. A 19 anys començà a fer feina en el diari Baleares i com que l'experiència li agradà es titulà posteriorment, el 1951, a l'Escola de Periodisme de Barcelona. No fou només un periodista, també va ser sempre un emprenedor. No li feia por arriscar. Fruit d'aquesta manera de ser des ben jove fundà un bon grapat de mitjans -com Iberian Daily Sun, LealtadEl mundo de los toros, Holliday in MallorcaSemana Mallorquina, Fiesta Deportiva...- i, així mateix, es ficà de ple en el món de la cultura, que els fascinava: el 1953 fundà l'editorial Atlante que publicà, entre d'altres novel·les, teatre i llibres d'art, la primera edició de "Bearn", de Llorenç Villalonga, "La familia de Pascual Duarte", de Camilo José Cela-traduïda al català el 1957- i edità l'extensa obra del pintor Hermen Anglada-Camarasa.

El gran salt endavant de Serra fou, però, i sens dubte, l'adquisició del diari La Última Hora. Es tractava d'una publicació d'horabaixa, que informava sobretot del món dels espectacles. En aquella època estava a punt de tancar. Serra tingué la idea de convertir-lo en un diari de matí i de caràcter popular. L'èxit l'acompanyà des de l'inici. Gràcies a la creixent difusió d'Última Hora -li llevà l'article- adquirí posteriorment el diari Baleares -que havia estat propietat del Movimient durant el franquisme i posteriorment feu part de la Cadena de Mitjans de Comunicació de l'Estat, fins a la seva privatització- i l'acabaria per convertir en el Diari de Balears, el primer diari en català a les Illes. Igualment, la potència econòmica d'Última Hora li permeté anar teixint una xarxa multimèdia de caràcter familiar que el 1996 passà a ser formalment el Grup Serra.

Pere Serra sempre apostà per mantenir el caràcter familiar del Grup, a pesar de les moltes ofertes que rebia per vendre'l a grans imperis mediàtics. Segons explicà en les diverses entrevistes que concedí a EL TEMPS al llarg dels anys, el seu objectiu a la vida no havia estat guanyat doblers-"perquè si ho hagués estat, m'hagués fet hoteler"- sinó fer periodisme, que "és el que he fet sempre". Aquesta convicció i el seu caràcter emprenedor el portaren a assolir fites importants per a la cultura en català a Balears. Entre les quals hi destaquen l'edició en fascicles col·leccionables -que s'oferien amb Última Hora Diari de Balears- de la Gran Enciclopèdia de Mallorca, una empresa cultural d'enorme transcendència per a la societat mallorquina. Amb la mateixa llengua edità el Diari de Balears des de 1997, el qual trencà una mena de tabú: que no es podia fer un diari en català a l'illa perquè no hi havia prou lectors. Fruit del seu compromís amb la llengua pròpia feu traduir el Die Balear -editat a Leipzig entre 1890 i 1891- de l'arxiduc Lluís Salvador d'Habsburg-Lorena. La col·lecció prengué el nom de Les Balears descrites per la paraula i la imatge.

Sempre enamorat de l'art -va ser un gran col·leccionista d'obres, sobretot pictòriques- fou l'impulsor del Museu des Baluard, de Palma, del qual n'era el president fundador, i, així mateix, impulsà la creació del Museu de Valldemossa, va crear la Fundació d'Art Serra i adquirí el casal Can Prunera, de Sóller, on s'hi fan mostres i exposicions artístiques. Excel·lí en la publicació de llibres d'anàlisi, crítica i difusió de l'art. Amic de Joan Miró, va escriure el 1984 Miró i Mallorca, una obra traduïa a l'anglès, francès, alemany i japonès. També fou autor de diversos llibres relacionats amb la pintura i va ser el principal impulsor el 1987 dels actes d'homenatge a Joan Miró en ocasió del seu 85è aniversari.

Va rebre una gran quantitat de reconeixements públics al llarg de la seva prolífica vida. Tanmateix allò més característic de Pere A. Serra fou el seu caràcter, una mescla de pragmatisme i romanticisme, que el portà a crear el més important grup de comunicació de les Illes Balears i alhora a ser mecenes i impulsor de la cultura i les arts.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.