ECONOMIA

La "generositat" de la Generalitat amb Ford: 65,3 milions en quatre anys

Ford avisa que té previst reestructurar el seu negoci a Europa. La notícia ha estat rebuda amb preocupació al País Valencià. 7.500 persones treballen directament a la planta d’Almussafes. Només entre 2015 i 2018 la multinacional automobilística ha rebut 42,9 milions d’euros en ajuts públics, a més de 12,2 milions d’euros per a la seua fundació.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La preocupació s’ha instal·lat al País Valencià després que el passat 9 d’octubre, en una reunió a Colònia amb els sindicats, Ford anunciara als treballadors la intenció de reestructurar el seu negoci a Europa. La multinacional nord-americana vol fer retallades i reduir la seua producció al Vell Continent. Per això començarà per revisar totes les plantes que a hores d’ara estan en funcionament al Vell Continent: Anglaterra, Alemanya, Turquia, Romania i l’estat espanyol. L’anunci ha despertat inquietud al País Valencià. La planta de Ford d’Almussafes dóna feina de forma directa a 7.462 persones. Només Mercadona i Consum la superen en mà d’obra.

De moment la direcció de l’empresa no ha especificat com afectarà aquesta reestructuració a cadascuna de les seues plantes. L’anunci, tanmateix, sona a amenaça. Des de València, el president de la Generalitat Ximo Puig, ha recordat a la multinacional que la d’Almussafes és la planta «més competitiva d’Europa». El govern del Botànic, com els seus predecessors, manté una actitud sol·licita amb Ford. Dimecres d’aquesta setmana, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, a preguntes dels periodistes, recordava que el Consell mantindrà una «actitud generosa» pel que fa a les ajudes públiques a la planta, conscients com són que «els interessos col·lectius dels valencians estan en que Ford estiga ací».

Aquesta «actitud generosa» de la Generalitat s’ha concretat en una injecció de diners públics de 65,3 milions d'euros en el període que va de 2015 a 2018. En concret, per la via de les ajudes públiques va rebre 42,8 , segons les dades facilitades per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Per anys, 2015, l'últim any en què els pressupostos foren confeccionats pel PP, fou l’any més benèfic: s’hi destinaren 13,7 milions del pressupost de la Generalitat. Un poc menys de la meitat, 6,4 milions de diners públics arribaren en 2016. La xifra pujà un poc més l’any següent fins arribar als 9,7 milions. Totes aquestes ajudes han estat ja liquidades. Pel que fa a 2018, ja estan signat i aprovats dos convenis que sumen 9 milions d’euros; mentre que altres dos, per valor de 4 milions d’euros estan en tramitació. En total, la multinacional ingressarà 13 milions procedents de les arques públiques valencianes

 

A aquestes ajudes directes al procés de fabricació cal sumar, les inversions logístiques que la Generalitat ha realitzat amb l’objectiu d’incrementar la competitivitat de la planta d’Almussafes. Així en el període 2016-2018, la Generalitat ha invertit 10 milions d’euros per adaptar la terminal ferroviària de Ford a l’ample europeu, de manera que es facilite la seua connexió amb el corredor mediterrani. A aquesta inversió caldria sumar els 326.264 euros que la Conselleria d’Economia ha destinat a la terminal logística.

A aquests 53,2 milions cal afegir la línia amb que anualment el Consell manté la Fundació per al Desenvolupament i la Innovació, que en el període 2015-2018 va pujar a 12,2 milions d’euros. Aquesta entitat fou creada l’any 1998, conjuntament per la Generalitat i Ford España. L’activitat més significativa de la Fundació per al Desenvolupament i la Innovació és la formació dels treballadors i els futurs treballadors de la companyia automobilística en l’Escola Universitària Ford España. Només en el pressupost d’aquest 2018 hi ha previst destinar-hi 4 milions d’euros.

En total, doncs, en un període de quatre anys la Generalitat ha destinat 65,3 milions d'euros públics a la factoria que la multinacional de l'automòbil té a la Ribera Baixa. No s'ha de perdre de vista que Ford España, tot i tindre una única factoria situada a Espanya, la d'Almussafes, manté la seua seu social a Madrid, on es beneficia d'una fiscalitat més laxa que no al País Valencià. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.