FEMINISME

#SerPolíticaÉs, l'etiqueta que trau els colors al masclisme en la política

Que li parlen a l'assessor home i no a la diputada; que se't dirigisquen amb condescendència; que t'insulten... El masclisme està molt present en l'àmbit de la política. La campanya #SerPolíticaÉs, llançada per tres diputades catalanes vol visibilitzar aquest problema.  

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La setmana passada fou el #SerActiurÉs i aquesta setmana ha arribat el torn de #SerPolíticaÉs. Desenes de dones que es dediquen professionalment a la política han alçat la veu en les últimes 24 hores per denunciar el masclisme que encara persisteix en l’àmbit de la gestió pública. Una cascada de missatges on diputades, senadores i polítiques catalanes i també valencianes evidencien el desigual tracte que homes i dones reben en el seu dia a dia parlamentari. Denuncien, entre més, situacions de mainsplaning, de menysteniment, vexacions, comentaris sexistes o directament insults masclistes.

La campanya la van iniciar en la vesprada de dilluns les diputades catalanes Jenn Díaz, d’Esquerra Republicana; Elisenda Alamany, d’En Comú Podem; i Anna Geli, de Junts per Catalunya. Durant el dia d’ahir, el Parlament va celebrar la jornada "Parlaments amb perspectiva de gènere per a garantir la igualtat efectiva de dones i homes", que s’ha continuat celebrant durant aquest dimarts. Fou en el marc d’aquesta cita que va sorgir la idea de llançar aquesta campanya. «Aquesta campanya, com la de #SerActriuÉs o tantes altres, vol sumar testimonis per fer evident el masclisme que hi ha latent a la societat. Les dones en política patim en el dia a dia invisibilització, menysteniment, condescendència i paternalisme», explica Jenn Díaz.

La iniciativa l’han llançada de forma coordinada tres diputades de partits diferents perquè «el masclisme no sap d’ideologies», en opinió d’Elisenda Alamany. «S’hi fa present des de l’ultradreta fins als partits d’esquerra, per bé que aquest tinguen una altra sensibilitat. El masclisme ho impregna tot i cal que alcem la veu».

 

La campanya, que es va iniciar el dilluns a la vesprada, ja ha aconseguit més de .... tuits. A més, ha saltat el Sénia. Polítiques de Compromís com ara Marta Sorlí -que en els últims dies ha rebut molts atacs per haver criticar l'empresonament de Willy Toledo-, diputada al Congrés, Isabel Martín, alcaldessa de Paiporta, Ali Brancal, regidora de Castelló o Sonia Tirado, regidora d’Alacant, s’han sumat a les companyes catalanes.

 

 

La iniciativa s’emmarca en la celebració de la jornada «Parlaments amb perspectiva de gènere per a garantir la igualtat efectiva de dones i homes", amb què la cambra posa en marxa l'elaboració d'un pla d'igualtat per a la institució. En l’actualitat el 42% dels membres són dones, si bé aquestes estan infrarepresentades en els òrgans de màxima decisió. A la mesa, per exemple, hi ha una sola dona, per sis homes. Igualment, només hi ha una dona entre totes les direccions generals. Existeix, en paraules de Jenn Díaz una «segregació vertical: som moltes però no ocupem els llocs de govern». Per tot això, considera, «ens cal un lobby feminista al Parlament». «No només cal que siguem la meitat del Parlament - afegeix Elisenda Alamany - És una qüestió numèrica però també, i sobretot, de qualitat democràtica i de participació».

 

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.