Mitjans

El Parlament balear reclama l'espai televisiu comú en català

El PSIB-PSOE, Podem i el PI donen suport a la proposició presentada per Més per Mallorca i Més per Menorca que insta l'Estat a permetre crear l'espai comú de televisions i ràdios públiques en català. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Parlament de les Illes Balears va aprovar aquest divendres, dia 14 de setembre, en la Comissió de Cultura, amb els vots a favor de PSIB-PSOE, Més per Mallorca, Més per Menorca, Podem i PI, la proposició presentada per Més per Mallorca i Més per Menorca per tal que la Cambra demani «l’eliminació de totes les barreres tecnològiques que impedeixen la reciprocitat i l’emissió total dels mitjans públics en català» a tots els Països Catalans.

Espai comunicatiu audiovisual comú

Segons el comunicat emès el mateix divendres per les dues formacions ecosobiranistes, va ser la seva diputada Agustina Vilaret qui defensa la necessitat «de reforçar l’espai comunicatiu audiovisual propi i que abasti tota la comunitat lingüística» en català. Quelcom que cal que sigui «objectiu dels poders públics estatals i autonòmics».

La diputada ha argumentat davant de Ses Senyories presents que «a les Balears es veuen 35 canals (de televisió) en castellài en català, mentre que de ràdios n’hi ha 19 en castellà i en català». Un panorama que, al seu parer, és del tot injust i que cal reformar el més aviat possible. S’ha mostrat dolguda per la incomprensió de l’Estat respecte de la pluralitat d’idiomes i cultures: «hi ha una riquesa lingüística i cultural que no es valora, i és una llàstima: saber més llengües no només et fa una persona més culta sinó que aquesta pluralitat ens hauria de fer sentir orgullosos»

Des d'aquesta convicció, ara el Parlament balear instarà el Govern de l'Estat perquè assigni un nou múltipleper facilitar l'ampliació de l'espai radiofònic a les comunitatque tenen el català com a llengua pròpia. Així mateix, es demana a la proposició aprovada que l'Estat faci les modificacions legals que pertoqui amb l'objectiu d'adaptar l'espectre de la TDT "a la realitat plurilingüística sense segmentar o separar comunitats d'una mateixa llengua".

La proposició aprovada a Palma reflexiona sobre el fet que "no es pot renunciar a bastir un espai comunicatiu propi" que permeti als seus membres "gaudir d'una oferta de mitjans en llengua catalana diversa, completa, atractiva, de qualitat i competitiva". Alhora, deixa en evidènvia la injustícia que es perpetra quan ben a posta es mantenen actives les barreres que pretenen perpetuar la inexistència "d'aquest espai comunicatiu" comú que haurien de formar totes de les ràdios i televisions públiques en català.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.