Torra demana que el convidin a Balears

La Diada, Torra i els balears

Com cada any, un bon grapat d'illencs es desplacen a Barcelona per participar en els actes de la Diada, però enguany l'aspecte més rellevant de la presència balear a l'esdeveniment ha estat la polèmica per la informal petició del president català, Quim Torra, de ser convidat a Balears. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com és habitual, una representació del catalanisme sobiranista balear s’ha desplaçat enguany a Barcelona per viure la Diada catalana. Aquesta ambaixada illenca era previst que se situés durant la manifestació en el tram 28 de la Diagonal. Entre d’altres, viatjaren cap a la capital catalana Lluís Apesteguia, cap de comunicació de Més per Mallorca i cap de gabinet de la vicepresidència i conselleria de Turisme, dirigida per Bel Busquets; un dels dos coordinadors de la formació, Guillem Balboa –l’altra és la mateixa Busquets-; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Llorenç Carrió, del mateix partit; el president de l’Obra Cultural Balear, Josep de Luis; l'activista cultural i editor del dbalears.cat, Tomeu Martí...

Torra vol ser convidat a Balears

Però si quelcom ha tingut rellevància política a Palma en la relació entre Catalunya i Balears en ocasió d'aquesta Diada 2018 ha estat el fet que el president de la Generalitat catalana, Quim Torra, digués, de forma informal, en un acte amb baleàrics, que voldria ser convidat a visitar les Illes per part del Govern balear, cosa que ha creat una certa polèmica política a Palma i sembla que ha incomodat a la presidència de l’Executiu.

En efecte, segons recull el diari Última Hora, el cap de setmana anterior, en ocasió de l’obertura de la Setmana del Llibre en Català, el dia 8, Quim Torra, durant la seva visita a l’esdeveniment, es fixà en l’estand de les Illes Balears i s’hi aproximà. Avinentesa que aprofitaren els presents, entre els quals hi havia els representants de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IES), per parlar informalment amb el president català. En un moment de la breu conversa Torra s’adreçà al director de l’IES, Francesc Rotger, dient-li “a veure quan em convideu a Balears”, a la qual cosa Rotger contestà que “transmetré la petició”. El to desenfadat i informal de la trobada no pareixia que hagués de donar més recorregut a les paraules dites. Tanmateix, el dilluns següent s’aixecà una bona polseguera política a Palma, que el diari abans citat va recollir en la seva totalitat.

Des de Ciutadans, el seu líders a les Balears, Xavier Pericay, atacà la pretensió de Torra: “què és creu, que això és el seu territori?”, i es mostrà confiat en que “el Govern no l’accepti (la visita)... però mai se sap”. Els conservadors del PP també aixecaren la veu. La seva portaveu parlamentària, Margalida Prohens, considerà que “hem de ser ferms” contra el sobiranisme i “no pareix un moment adequat” per la visita “d’un president català”.  El líder regionalista del PI, Jaume Font, qualificà com a “extraterrestre” la possibilitat de la reunió entre Torra i la presidenta del Govern illenc, Francina Armengol i criticà que “els (nacionalistes) catalans, que han tingut un poder polític brutal, mai han demanat pel nostre finançament, ni pel REB, ni per altres qüestions que són clau per a Balears (...) ni els catalans ni els madrilenys es preocupen de nosaltres”.  L’única veu favorable a la trobada fou la del portaveu de Més per Mallorca, Josep Ferrà, que digué que “no hi ha cap problema per (fer) una reunió així (entre Torra i Armengol), al contrari, tot el que serveixi per tendir ponts ens pareix positiu”. Des de presidència de l’Executiu no es volgueren fer declaracions. D’una forma molt lacònica, que pareix transmetre incomoditat, es limitaren a dir que “la presidenta no té en la seva agenda de moment” cap visita a Palma del president català.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.